Voetbal

Zeerobben heeft er een erelid bij

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Hoewel het gewoon lijkt te worden, was het toch wel weer bijzonder dat het clubhuis van Zeerobben afgelopen maandagavond volliep voor de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). Daar waar veel verenigingen het met zeer matige opkomsten moeten doen, mag het bestuur van Zeerobben zich altijd weer verheugen op grote belangstelling voor het wel en wee van de club vanuit de leden.

Kern van de ALV is de (financiële) verantwoording die het bestuur aan haar leden aflegt over het afgelopen boekjaar, ofwel in dit geval het seizoen 2015-2016. Dat was ook nu niet anders, maar hoogtepunt van deze ALV was toch vooral de benoeming van een nieuw erelid. Dat wordt je niet zomaar bij Zeerobben. In de inmiddels bijna 64 jarige geschiedenis van de club was die eretitel gegund aan een select gezelschap van slechts acht personen met een groen wit hart en een lange staat van dienst binnen de vereniging. Maandagavond werd daar een nieuw clubicoon aan toegevoegd: Klaas Abma. 

In zijn voordracht tot de benoeming roemde voorzitter Johannes Woudstra Klaas vanwege zijn ontelbare functies, benoemd en onbenoemd, voor Zeerobben. Nooit doet de club vergeefs een beroep op Klaas Abma. Hij was bestuurslid (een basisvoorwaarde om tot erelid benoemd te kunnen worden) en manifesteert zich daarnaast nog immer als een super vrijwilliger op velerlei terrein. Kasbeheer en administratie van de kantine, de jaarlijkse verloting, betrokkenheid bij vrijwel alle acties binnen Zeerobben, samensteller van de programmaboekjes, speaker bij de thuiswedstrijden, secretariaat bij diverse toernooien, vertegenwoordiger van Zeerobben bij het Tiepelplein toernooi, inval-bardiensten, invalhulp voor iedereen eigenlijk. Woudstra vroeg zich dan ook af: “Wat zou Zeerobben zijn zonder Klaas Abma?” In aanwezigheid van zijn in het geheim opgetrommelde familieleden en mede daardoor zichtbaar geroerd nam Klaas het klaterend applaus van de vergadering in ontvangst als bezegeling van zijn nieuwe status als erelid. Woudstra sprak de vurige wens uit dat Klaas het voorbeeld van de meeste van de andere ereleden zou volgen en ook als erelid actief zou blijven voor de club. Die wens lijkt voor Zeerobben wel vervuld te gaan worden.
Van de emoties bekomen drukte Klaas zijn dank uit met een mooi gebaar aan de club: hij wordt balsponsor bij de bekerwedstrijd van morgen tegen zondag eersteklasser Bergum. Alleen dat al zou een goede reden zijn om die wedstrijd te gaan bezoeken (17.00 uur op het Oostersportpark).

Na zijn welkomstwoord en inleiding, waarin de voorzitter terugblikte op het roerige seizoen 2015-2016 en de toehoorders meenam in een beschouwing over diverse actuele zaken, was het de beurt aan Jeugdvoorzitter Lieuwe Wesselius om de Wietse Vlietstra bokaal uit te reiken. Deze gaat jaarlijks naar een team dat zich op bijzondere wijze geprofileerd heeft binnen de vereniging. Niet perse een team dat het beste presteert, maar een team dat zich om andere zaken onderscheiden heeft. Deze keer viel die eer te beurt aan de groep E7/E8 van het vorige seizoen. De bewonderingswaardige manier waarop leiders, trainers en spelers zijn omgegaan met moeizame omstandigheden en vele nederlagen was opgevallen en dwong veel respect af. Op deze avond werd dat respect getoond en mochten de spelers allemaal huiswaarts keren met een prachtig aandenken van de club. Zo zijn ook zij winnaars geworden.

Penningmeester Roland Zijlstra deed de boeken open voor de leden. Uitvoerig lichtte hij de cijfers toe en praatte de leden bij over het zware liquiditeitsbeslag dat de vorig seizoen gestarte uitrol van de nieuwe kledinglijn met zich meegebracht had en de consequenties daarvan, zowel voor het tempo van de uitrol als ook voor het scherpe regime ten aanzien van andere uitgaven. Zijlstra heeft scherp aan de wind moeten zeilen, maar is er samen met boekhouder Steven Beuker in geslaagd Zeerobben ook in financiële zin in rustig vaarwater te krijgen. Per saldo overheerst de trots op de uitstraling van de club middels de wijze waarop de spelers op zaterdag in uniforme presentatiekleding rondlopen. Net als voorzitter Woudstra maakte ook Zijlstra een kanttekening ten aanzien van het gebruik van de clubkleding: zuinig op zijn en alleen dragen op zaterdag van en naar de wedstrijden, dat verlengt de levensduur van de fraaie kleding.

Het exploitatieresultaat van Zeerobben sloot ook over het seizoen 2015-2016 weer met een positief saldo. Wat dat betreft staat de club er goed voor. Ook voor het lopende seizoen 2016-2017 werd de begroting op basis van voortschrijdend inzicht bijgesteld en lijkt de club weer af te stevenen op een positieve exploitatie, met als belangrijkste dragers de kantineomzet, sponsoren, businessclub, contributies en acties en dat alles in een mooie balans.
Namens de kascommissie stelde Arnold Adema de leden voor om het bestuur en de penningmeester decharge te verlenen voor het gevoerde financiële beleid, hetgeen met applaus door de vergadering werd bekrachtigd.

De Wolter Bakkertrofee, jaarlijks uitgereikt aan een vrijwilliger die zich op bijzondere wijze heeft onderscheiden in zijn of haar vrijwilligerswerk, werd toegekend aan Tino de Jong. Tino werd door Woudstra als voorbeeld gesteld voor zo’n typische noeste werker, altijd in touw voor de vereniging, veelal op de achtergrond. Omgaan met kritiek en toch trouw zijn werk blijven doen. Tino is tegelijk leider, trainer, troubleshooter, lid van het jeugdbestuur, coördinator, lid van de werkgroep teamindelingen en samensteller van het trainingsschema. En de wijze waarop hij dat doet maakt hem tot een terechte winnaar van deze eervolle trofee. Voorgoed in de analen van Zeerobben vastgelegd.

Laatste agendapunt betrof de bestuursverkiezing. Secretaris Margreet Feenstra was aftredend en werd namens de leden en medebestuursleden door Woudstra bedankt voor haar bestuurswerk voor de club en haar bijdragen aan zaken als de verloting, het G-voetbal, de kerstmarkt, Girls Only, Familiedagen en coördinator van de gastvrouwen bij thuiswedstrijden van het eerste elftal. Een taak die ze overigens zal blijven vervullen.
Als opvolgster voor Margreet droeg het bestuur Evelyn Soolsma voor. Evelyn is een bekende verschijning bij Zeerobben, kent de club van binnenuit en past ook vanwege haar professionele achtergrond in het profiel van secretaris bij Zeerobben. Haar benoeming werd met applaus bekrachtigd.

Op voorstel van het bestuur ging de vergadering tot slot akkoord met de toetreding van twee nieuwe kandidaat bestuursleden. Kandidaat bestuursleden hebben geen specifieke portefeuille en zullen gedurende een proefperiode van een jaar meedraaien in het bestuur als opmaat naar mogelijk een formele benoeming op een nader te bepalen bestuurspost. Het bestuur hoopt dat toetreding tot het bestuur op deze wijze drempelverlagend zal werken. Woudstra stelde Geertjan de Groot en Jordi Koning voor in deze positie en hoopte voor hen en voor Zeerobben op een succesvolle periode.

Het was al na elven toen de laatste hamerslag viel en het clubhuis leegstroomde. Het seizoen 2015-2016 kan voorgoed de geschiedenisboeken in als een enerverend jaartje Zeerobben.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda