Zeerobben eenvoudig naar achtste finale bekertoernooi

Had Heeg vooraf nog de hoop op een stunt in de beker, in navolging van de verrassing van VVSB uit Noordwijkerhout, na tien minuten was de strijd eigenlijk al gestreden. Met een wereldgoal, de 4-0, schoot Patrick Amels het laatste sprankje hoop aan diggelen.

Dat de thuisclub nog uitliep naar 8-0 gaf op zijn minst de verhouding binnen de lijnen weer. Eigenlijk hadden er dubbele cijfer op het scorebord moeten verschijnen, maar de scherpte van de voorwaartsen liet in het tweede deel van beide helften te wensen over.

Overrompelende start
Al in de eerste minuut maakte de thuisclub duidelijk, dat deze pot uiterst serieus werd genomen. Allard Sym Sprenger zette van links voor en Marijn Helfferich tikte de bal door naar David van der Pol, maar keeper Marten Wijnja kon nog net met de vingertoppen naast tikken. Kort daarna stond Wijnja weer op de juiste plek bij een kopbal van Sprenger. Toch was het een kwestie van tijd, totdat Zeerobben uit een corner van Allard Sym Sprenger op 1-0 voorsprong kwam. Patrick van der Veen stond bij de verste paal en kon ongehinderd binnen koppen.
Twee minuten later maakte David van der Pol uit een verre uittrap van Theo Nota met een lobje 2-0.
Toen bij de volgende aanval Marijn Helfferich diagonaal hard voor 3-0 zorgde waren de illusies van de gasten als sneeuw voor de zon verdwenen. Tegen de harde wind knokkend kwam Heeg nauwelijks op de helft van de tegenstander. Bovendien hadden de groenwitten de opdracht meegekregen om meteen te storen en het ontbrak de bezoekers aan kwaliteit om daar onder uit te spelen.
De 4-0 verdient de waardering ‘om in te lijsten’. David van der Pol vond Patrick Amels op de rand van het strafschopgebied, vol op de pantoffel kogelde hij de bal loeihard via onderkant lat achter de goalie van Heeg. Met nog meer dan driekwart van de speeltijd te gaan, ging het thuispubliek er even voor zitten. Het moest tot de tweede helft wachten, voordat Zeerobben de juiste richting weer gevonden had.

Het overrompelend begin van de eerste helft vond in de tweede een vervolg. In minuut 47 na een gave voorzet van Allard Sym Sprenger plaatste David van der Pol de bal in één keer uit de lucht achter de keeper, 5-0.
Twee minuten later was het weer David, die in de omschakeling zelf doorging en vanaf 16 meter snoeihard in de rechterbovenhoek schoot.
De 7-0 liet niet lang op zich wachten. Higor da Silva, ingevallen voor de aan het oog gewond geraakte Patrick Amels, omspeelde na een één-tweetje met David doelman Wijnja en scoorde beheerst. Trainer Schotanus verving kort hierna Thimo Bosma voor Chekina Nzoko en Allard Sym Sprenger voor Kristian Feenstra.
Het restant van de wedstrijd leverde nog slechts één doelpunt op. Uit een penalty maakte Jordy Torenbeek in de slotminuut nog 8-0. In de dertig minuten hieraan voorafgaand werden er legio kansen vanwege nonchalance verprutst, dit tot groot ongenoegen van de trainersstaf. Het publiek vermaakte zich nog wel met de soms komische situaties voor beide doelen. Theo Nota maakte het zichzelf en zijn verdediging nog onnodig moeilijk, maar Jordy Torenbeek bracht redding op de doellijn. Higor da Silva excelleerde over links een aantal malen. Helaas had het vervolg niet het gewenste succes. De prima leidende scheidsrechter Bijsterveld uit Marknesse hield in de geest van de wedstrijd de kaarten op zak en daar mocht met name invaller Albert van der Heide, hij trad in de zestien als volleerd keeper op, niet klagen. Verheugend voor Zeerobben en voor hem zelf was de terugkeer van Erwin Bleeker na een langdurige afwezigheid.

Benieuwd naar de volgende tegenstander in de achtste finale, werden meteen de andere uitslagen bekeken. Dinsdagavond vindt de loting plaats bij het Groninger Oranje Nassau, hierbij zullen een enkele spelers van het eerste aanwezig zijn.

Er werd niet alleen voor de beker gevoetbald. In de tweede klasse I speelde VEV’67 met 2-2 gelijk tegen runner-up Zuidhorn. Broekster Boys nam de koppositie over door een benauwde 0-1 overwinning bij buurman Be Quick Dokkum. Volgende week wacht Zeerobben de altijd moeilijke uitwedstrijd tegen ’t Fean ’58.

Voor Zeerobben: Theo Nota, Chekina Nzoko (’55 min. Thimo Bosma), Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Erwin Bleeker, Frank ten Hoeve, Allard Sym Sprenger (’55 min. Kristian Feenstra), Albert Beuker, David van der Pol, Patrick Amels (’22 min. Higor da Silva), Marijn Helfferich.