Zeerobben blijft in het spoor

Vooraf waren de verwachtingen niet zo hooggestemd. Immers vier basisspelers waren om verschillende redenen afwezig, terwijl Hardegarijp op volle oorlogssterkte aan kon treden. De elf van trainer Arjen Postma bewezen het tegendeel. De instelling van de Harlingers was vaafn de aftrap bewonderingswaardig. Onbevangen werd Hardegarijp in de eerste helft teruggewezen en hadden de Robkes meer afstand moeten nemen van de enigszins teleurstellende gastheren. De magere 0-1 werd meteen na rust weliswaar omgebogen naar 0-2, maar dat bleek na ruim een uur spelen niet genoeg. Toch was het slotakkoord voor de groenwitten.

Net als in de twee voorgaande duels had Zeerobben in minuut één al op voorsprong moeten komen. Helaas was FJ Oosterhuis nu nog wel de baas over Higor da Silva. Even later een subtiel passje van Berwout Beimers op Rick de Groot. Alleen voor Jacob de Vries moest ook hij zijn meerdere erkennen in de doelman. Het spel golfde op en neer. Een scherp genomen corner van Rick de Groot werd ternauwernood door de defensie verwerkt. Het doelpunt viel aan de andere zijde, Abdul Boundati ontving de bal in de middencirkel, hij zag Dylan Drent wegsprinten speelde hem in de diepte aan. Zijn opponenten liet hij ver achter zich en alleen voor Oosterhuis speelde Dylan de opkomende Higor da Silva aan, beheerst tekende de gevaarlijkste aanvaller de 0-1 aan.

Dat het niet bij deze ene treffer zou blijven, lag gezien het aanvallende spel van beide teams, in de lijn der verwachtingen. Hardegarijp probeerde het tij nog wel te keren, maar echt gevaarlijk werden ze niet. Dat gold wel weer voor de bezoekers. Allard Sym Sprenger speelde Higor op snelheid aan. Opnieuw moest hij tegen de keeper Oosterhuis het onderspit delven. Een slippertje van laatstgenoemde gaf Higor nog eens de kans om de op dat ogenblik verdiende tweede treffer te maken, net naast. In het laatste kwartier was het Zeerobben wat de klok sloeg. Gevaarlijk indraaiende corners van Drent bezorgde de verdediging het klamme angstzweet. Vlak voor de thee zette Abdul Boundati Frank ten Hoeve vrij voor de sluitpost van de tegenstander, ook hier verkleinde Oosterhuis goed zijn doel en ging de inzet naast. Drent teisterde nog de lat uit een afgeslagen corner.

Een groot deel van de talrijke aanwezigen kwamen na rust te laat voor de 0-2. Higor, ongrijpbaar voor zijn directe tegenstander, behield het overzicht en van de achterlijn vond hij Dylan Drent. Hardegarijp deed er een schepje bovenop. En er ontstond op het middenveld een strijd op hoog niveau, maar de eindpass aan beide kanten ontbrak. De Groot bezorgde weer hoop in de harten van Hardegarijp, hij speelde op de zestien aanvoerder Leo Spindelaar aan, diens harde schuiver belandde in de ongedekte hoek, 1-2.
De druk op het doel van De Vries nam toe, maar het sterke centrale duo Marc Reussing en Jordy Torenbeek gaf geen krimp. In de counter hadden Dylan en Frank ten Hoeve zelfs de marge moeten vergroten. Wie anders dan FJ Oosterhuis hield Hardegarijp in de race. De Groot had weinig geluk bij zijn inzet, net naast. Toch viel de 2-2 uit het niets. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Oane Rijpma, via via bereikte zijn harde schot Rick de Groot en van dichtbij maakte hij de gelijkmaker.
Zou het betere voetbal van de gasten dan toch nog tegen een zeperd aanlopen? Boundati vond Allard Sym Sprenger op de rand van het strafschopgebied en met een geplaatste bal verschalkte hij de doelman in de verste hoek, met nog tien minuten te spelen 2-3. In een alles-of-niets offensief vergat Hardegarijp de deur op slot te houden. Da Silva wurmde zich langs Jelke Visser en werd door de betreffende speler onderuit gehaald. Penalty, dé gelegenheid om de wedstrijd op slot te gooien. Jordy Torenbeek schoot te zacht binnen, de spanning bleef. Met lange ballen en alles naar voren probeerden ze een bres in het hechte collectief van de bezoekers te forceren. In de snelle omschakeling leek Zeerobben tot twee keer toe het pleit te beslechten. Slordig uitspelen van de voorhoede betekende nog even billen knijpen. Toch bezorgde een scherpe counter de genadeklap. Deze keer ging Higor da Silva zelf op avontuur en liet twee tegenstanders in het zand bijten. Met een gerichte trap bezorgde hij de zekerheid van de welverdiende drie punten. De goed leidende referee Pleiter maakte kort hierna een einde aan deze, met name in de tweede helft, enerverend wedstrijd.

Het waren toch de Harlingers, die de kater van vorige week het best hebben verwerkt en dus ook nog hoop mogen houden op een enigszins spannend vervolg in het tweede deel van de competitie. Hoewel Veenwouden geen fouten maakte in hun duel tegen VVI, acht Zeerobben zich niet kansloos in de strijd om de bovenste plaats. Met passie en met de wil om te winnen troefde de selectie van Arjen Postma het gevreesde Hardegarijp af. De brede bank bewees weer zijn waarde. De gehele selectie kan met een goed gevoel zich opmaken voor een verdiend weekje trainingskamp aan de Spaanse kust bij Valencia.

Zeerobben: Jacob de Vries, René Cnossen, Jordy Torenbeek, Marc Reussing, Pim Bleichrodt, Albert Beuker, Dylan Drent (65 min. Marijn Helfferich), Allard Sym Sprenger, Abdul Boundati, Frank ten Hoeve (80 min. Steven Beuker), Higor da Silva