Voetbal

Zeerobben alweer klaar voor een nieuw seizoen

Door Jeroen Pietersma
Natuurlijk was er teleurstelling over de afloop van de nacompetitie. Zeerobben was er dichtbij, maar kreeg het in een flow verkerende Veenwouden niet op de knie?n. Jammer, maar niet te lang getreurd, want de lange termijn-visie blijft leidend. Ook volgend seizoen wil Zeerobben weer meedoen om de prijzen.

Dat zal moeten gebeuren in een competitie met wederom interessante en op voorhand minimaal gelijkwaardige tegenstanders. Van de top in de tweede klasse bleven het talentvolle Be Quick Dokkum en CVVO als uitdagers. Samen met Heerenveense Boys en het behoorlijk versterkte Hardegarijp behoren ook zij tot de kanshebbers. Maar de grootste uitdager en kampioenskandidaat nummer één wordt waarschijnlijk toch wel het totaal onverwacht uit de eerste klasse gedegradeerde Broekster Boys. Zij zullen het verloren gegane terrein snel weer terug willen winnen.
Als promovendi komen kampioen Nijland en Zwaagwesteinde in de tweede klasse. Nijland kennen we nog van vorig seizoen uit de beker en zij zijn een zeer lastig te bestrijden ploeg. Benieuwd wat zij in de tweede klasse kunnen laten zien. Gezien de promotie van drie ploegen uit de Friese tweede klasse, bestaat de mogelijkheid dat ook degradant VEV ’67 uit Leek in de Friese tweede klasse zal worden ingedeeld. De competitieleider zal daar binnenkort wel duidelijkheid in gaan verschaffen.

Voorbereidingen
Al met al wordt het weer een bijzonder interessante competitie, waarin Zeerobben een rol van betekenis hoopt te kunnen gaan spelen. De voorbereidingen zijn meteen alweer opgepakt. Gisteravond was de seizoensafsluiting en daar werd uiteraard stilgestaan bij de vertrekkende spelers en ook bekendgemaakt wie er zoal aan de selectie worden toegevoegd.
Al in een vroeg stadium was duidelijk dat Adnan Jarjour na één seizoen Zeerobben zou vertrekken naar SWZ BOSO Sneek. Wie ook vertrekt is keeper Arjen Veenstra. Na zeven prachtige jaren bij Zeerobben heeft hij te kennen gegeven weer terug te keren naar een vriendenploeg bij sc Franeker. Last but not least gaat ook Gideon Vellinga Zeerobben verlaten. Hij woonde al twee jaar in Oldemarkt en het reizen naar Harlingen werd hem begrijpelijkerwijze te veel, zeker nu er gezinsuitbreiding gekomen is. Gideon heeft vanaf zijn jongste jeugd bij Zeerobben gevoetbald en alles meegemaakt wat een echte Zeerob zoal meemaakt. Het voetbalkamp, zowel als deelnemer als later ook als begeleider, jeugdvoetbal op hoog niveau en vervolgens jarenlang een zeer gewaardeerd speler van het eerste. Een kleine, grote man die tussen de jonkies van het eerste een zeer belangrijke kracht was. Zeerobben neemt afscheid van Gideon met weemoed en vooral veel respect. Hij gaat spelen bij eersteklasser Olde Veste in Steenwijk en Zeerobben wenst hem daar heel veel succes!

Nieuwkomers
Tegenover de vertrekkende spelers staat een aantal nieuwkomers. In de allereerste plaats zijn dat de aanvullingen uit de eigen jeugd. Marvin Brandsma en Christiaan Feenstra worden aan de selectie toegevoegd. Beiden traden ook al op in het tweede elftal tijdens de nacompetitie en deden dat niet onverdienstelijk. Zij krijgen de kans hun talenten te tonen. Dat geldt ook voor A-junior Ruben Bosga die weliswaar nog bij de A-junioren blijft spelen, maar in het kader van zijn opleiding mee mag draaien bij de eerste selectie.

Daarnaast komt een aantal jongens ‘van buiten’ de selectie versterken. Erwin Bleeker komt over van FVC uit Leeuwarden. Hij trainde al een paar keer mee bij Zeerobben en heeft daarbij een goede indruk achtergelaten. Als linksbenige speler kan hij op diverse plaatsen in de verdediging of middenveld uit de voeten.?Van sc Leovardia komt Thimo Bosma naar Zeerobben. Geen onbekende op het Oostersportpark, want hoewel hij nooit speelde voor Zeerobben heeft hij wel een aantal jaren meegetraind met de huidige generatie eerste elftalspelers in de periode dat hij doordeweeks in Harlingen verbleef. Thimo was het afgelopen seizoen als verdedigende middenvelder met dertien goals topscorer bij de zondag-derdeklasser uit Leeuwarden.

Van zondag eersteklasser komt de 28-jarige Ronald van der Heide naar Zeerobben. Ronald heeft gespeeld voor AZ, Groningen, Hollandia en Harkemase Boys en raakte bij Bergum op het tweede plan omdat hij niet kon voldoen aan de trainingseisen van trainer Jan Bruin. Ronald is een gewilde speler bij diverse clubs, maar hij koos voor Zeerobben, waar hij ook aan de slag kan als hersteltrainer en begeleiding van jeugd, met name op het gebied van fysieke ontwikkeling van jeugdspelers en ondersteuning van jeugdtrainers. Breed inzetbaar binnen de club en als speler een aanwinst met routine en een winnaarsmentaliteit.
Tenslotte de komst van een nieuwe keeper als opvolger van de vertrekkende Arjen Veenstra. De in IJlst woonachtige Jacob de Vries komt over van hoofdklasser Flevo Boys. Jacob is een zeer ervaren keeper. Na zijn opleiding bij sc Heerenveen speelde hij vier jaar voor Flevo Boys, stapte over naar Harkemase Boys en keerde na zes jaar op De Bosk, weer terug bij Flevo Boys. Van al die ervaring kunnen de talentvolle keepers bij Zeerobben gaan profiteren.

Eerste training
Kortom, uithuilen heeft Zeerobben al gedaan, het vizier is weer gericht op volgend seizoen. Trainer Inne Schotanus en assistent Marc van Eijck (wellicht zien we hem ook nog weer binnen de lijnen?) hebben een mooie groep tot hun beschikking en samen met leider Wiebe Attema kunnen zij er voor zorgen dat Zeerobben met aantrekkelijk voetbal weer veel toeschouwers naar het Oostersportpark gaat trekken.
De eerste training is op maandag 27 juli. Op zaterdag 1 augustus is er een lange trainingsdag op het Oostersportpark en een week later de eerste oefenwedstrijd tegen Broekster Boys in Damwoude. Op 11 augustus speelt Zeerobben tegen Frisia en 15 augustus is er een dubbelprogramma op het Oostersportpark, ’s middags tegen NOK en ’s avonds tegen sc Emmeloord. Op 22 augustus start de bekercompetitie en op 5 september de reguliere competitie.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda