Zeerobben afgetroefd door kampioen VEV?67

De spanning was bij aanvang voelbaar aanwezig bij de gasten uit Leek. Maar naar mate de wedstrijd vorderde, werd de schroom afgeschud. De kampioen nam met name in de eerste helft het heft in handen en liet duidelijk zien, waarvoor ze kwamen, namelijk de drie punten. Zeerobben kwam nauwelijks onder druk vandaan. Vooral dankzij het permanent jagen was van enige opbouw van achteruit geen sprake en Jacob de Vries moest met regelmaat de lange bal hanteren. Dan ben je al snel de bal weer kwijt. Na de pauze stond er een ander Zeerobben, dat bijna nog roet in het kampioensmaal strooide.

Het begin kenmerkte zich met nerveus en afwachtend voetbal van beide kanten. Het eerste vermeldenswaardige moment vond pas plaats na twintig minuten uit een vrije trap. Enrico Wardenier knalde van veertig meter op de buitenkant paal. Zeerobben wist hier weinig tegenover te stellen. Het middenveld werd overgeslagen en op de lange bal werd door de degelijke verdediging goed geanticipeerd. Het lukte de gasten wel om combinerend door te stoten en dat leverde meteen ook een doelpunt op. Aanvoerder Gerhard van den Berg was zijn directe tegenstander te slim af en sneed voor hem langs het strafschopgebied binnen. Hij vond de verre hoek en bracht zijn team op een verdiende 0-1 voorsprong.

Zeerobben zocht daarna wel vaker de aanval, maar kon geen vuist maken. Van uitgespeelde kansen was in het restant van de eerste helft geen sprake meer en van een dergelijke wedstrijd mag toch wel verwacht worden dat de vonken eraf vliegen.

De spirit was na de thee wel aanwezig. De gastheren hadden de boodschap van trainer Schotanus nu wel begrepen. Er ontstonden zowaar kleine kansjes in het zestien meter gebied van VEV, maar de gretigheid van de gasten voor kwam een tegendoelpunt. Toch moest ook keeper Klaas Kleiker capituleren. Patrick Amels werd binnen de beruchte lijnen lichtjes pootje gehaakt en ging gewillig liggen. De goed opgestelde scheidsrechter Volders was resoluut in zijn oordeel. De toegekende penalty werd onberispelijk door David van der Pol binnen geschoten.

Met deze 1-1 score na een uur spelen, zou er virtueel gezien een beslissingswedstrijd uitrollen, omdat in Dokkum de concurrent om de titel, Zuidhorn, een 0-1 voorsprong had genomen. De Leeksters voelden de hete adem van hun provinciegenoot in de nek en gingen meteen weer op zoek naar een voorsprong. Twee keer ging Zeerobben door het oog van de naald. De eindpass was niet op maat, anders hadden de bezoekers zeker weer het verschil gemaakt. Trainer Schotanus ging over op een nog aanvallender concept. Reinier van der Stap en Dylan Drent werden ingebracht en de Harlingers zetten druk op de defensie. Het leek erop, dat Zeerobben op een voor VEV fatale voorsprong zou komen en met lege handen huiswaarts zou moeten keren. De thuisploeg wist echter de trekker niet over te halen, Albert Beuker was er het dichtst bij, nadat David zich op de rand strafschopgebied zich langs twee opponenten had geworsteld. Met een puike redding hield keeper Kleiker VEV in de race. Heel Leek zweette peentjes, het zal toch niet gebeuren.

Maar Luizen Nijboer zette de joker in. Jeffrey Visser bleek voor de verdediging een echte pain-in-the-ass. Met nog tien minuten op het scorebord zette hij vanaf links scherp en hard voor. De onfortuinlijke Marcel Visser kopte pardoes achter de vertwijfelde De Vries, 1-2.
Met Higor da Silva als extra aanvaller probeerde Zeerobben het nog wel, maar ze kregen in de 88e minuut het deksel op de neus. Een snelle uitval werd door het duo Rense Dijk en wederom Jeffrey Visser perfect uitgespeeld. Laatstgenoemde, man-of-the-match, kapte Jacob de Vries uit een maakte de voor VEV bevrijdende 1-3. De strijd was gestreden. Na het laatste fluitsignaal van de goed leidende Volders barstte het feest los op het Oostersportpark te Harlingen. Verloor Zeerobben de eerste wedstrijd onterecht van Nijland, in de laatste moesten ze hun meerdere erkennen in de terechte kampioen VEV’67.

De welgemeende felicitaties voor de kampioen van de tweede klasse I, VEV’67. Wij wensen ze veel succes in de eerste klasse en hopen hen ook volgend jaar te mogen ontvangen in Harlingen. De eerste te nemen hindernis voor dat doel is aanstaande zaterdag in en tegen Noordscheschut in de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse. Dat doet Zeerobben samen met Broekster Boys met de tweede en Zuidhorn met de derde periodetitel. Er wacht nog een hete lente.

Voor Zeerobben: Jacob de Vries, Thimo Bosma, Patrick van der Veen, Jordy Torenbeek (’58 min. Dylan Drent), Chekina Nzoko (’58 min. Reinier van der Stap), Albert Beuker, Frank ten Hoeve, Allard Sym Sprenger (’80 min. Higor da Silva), David van der Pol, Marcel Visser, Patrick Amels