Sport

Wisselende weersomstandigheden tijdens Pier Glas Partij

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Zaterdag werd op het Eendracht kaatsterrein de Pier Glas Partij voor schooljongens gehouden. Het actieve bestuur van Eendracht had alles weer tot in de puntjes geregeld. Alleen het weer had men natuurlijk niet in de hand.

Vooralsnog werd er om 10.00 uur gestart, dit onder fraaie weersomstandigheden. In totaal hadden 62 jonge kaatsers zich ingeschreven. Omdat er met z’n tweeën werd gekaatst betekende dit eenendertig parturen. Scheidsrechter was Age Tichelaar met Simon de Groot in zijn kielzog. Zij zorgden ervoor dat alles op rolletjes verliep en grepen in als dit nodig was. Tjibbina Postma bewaakte de voorlijn en ook haar ontging niets. Er werd gekaatst in een winnaars- en verliezersronde.

Grote favoriet was Karel Monfils uit Kimswerd, die kaatste met Gosse de Haan uit Winsum. Volgens zijn vader heeft Karel dit seizoen al tien kransen aan de gevel mogen hangen. Hij blaakte dan ook van zelfvertrouwen, maar dit moet uiteindelijk op het veld nog wel even bewaarheid worden. Er waren diverse spannende partijen te bewonderen, wat de echte kaatsliefhebbers deed likkenbaarden.
Om half vier pakten donkere wolken zich samen op het knusse kaatsterrein. Paraplu’s werden opgestoken toen de regen serieuze vormen begon aan te nemen. Sommige toeschouwers vluchten de kantine in.
Dit was echter niet weggelegd voor scheidsrechter Age Tichelaar. Hij bleef op zijn post al liep het water hem letterlijk ‘uut sien kont’. De laatste uurtjes waren dan ook geen pretje, zowel voor de scheidsrechters, lijnrechter als kaatsers.

Maar uiteindelijk ging de finale tussen partuur 3 Jeroen Haarsma uit Minnertsga en Jurre Broekstra uit Tzummarum tegen partuur 26 Gosse de Haan uit Winsum en Karel Monfils uit Kimswerd. In eerste instantie leek partuur 26 fluitend de zege te behalen. Maar partuur 3 kwam nog sterk terug. Uiteindelijk werd op de stand 5-4 en 6-6 een kaats zodanig teruggeslagen dat de twee punten naar partuur 26 ging en dit tevens de eindoverwinning betekende.

Uitslagen winnaarsronde:
1e Gosse de Haan, Winsum en Karel Monfils, Kimswerd
2e Jeroen Haarsma, Minnertsga en Jurre Broekstra, Tzummarum
3e Gerwin Dijkstra, Anjum en Jelmer Miedema, Goutum.
3e Jelmer Kuiken, Winsum en Feike Douwe Zijlstra, Abbega.

Uitslagen verliezersronde:
1e Haye Tseard van der Hem, Dronrijp en Sil Nota, Workum
2e Christiaan Stremler, Exmorra en Harold de Boer, Jellum
3e Chris Miedema, Sint Annaparochie en Jesper Tolsma, Reduzum.
3e Gerrit Hendrik, Lollum en Arjen Schregardus, Lioessens.
De prijzen bestonden uit geldprijzen en horloges. De kransen werden aangeboden door Piet Glas.

De Pier Glas koningsprijs werd gewonnen door Karel Monfils uit Kimswerd en uitgereikt door Julia Glas. Na een bedankje aan het adres van alle vrijwilligers, kon voorzitter Jan Nieuwenburg deze partij afsluiten.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda