Winst Zeerobben op onmachtig ONT

Zeerobben voldoet aan de aan zijn stand verplichte verwachting. Eigenlijk is de overwinning vanaf de openingstreffer niet meer in gevaar geweest. De eindstand had wel doelpuntrijker kunnen uitvallen, maar de thuisclub gaf in de tweede helft niet thuis en de gasten hadden pech met schoten op paal en lat.

Voor het, ondanks de regen, talrijke publiek had de equipe van Schotanus en Attema aan klantenbinding kunnen doen. Met een late treffer werd het overgebleven publiek mager beloond, al was het derde doelpunt van Marijn Helfferich een toonbeeld van onbaatzuchtigheid. Na een snelle uitval van David van der Pol gunde hij de hattrick aan Marijn.

Overwicht pas laat in score uitgedrukt
Het speelt gemakkelijker met een snelle openingstreffer. En dat is precies wat er gebeurde. Na vijf minuten liet Marijn Helfferich, na een gave voorzet van Allard Sym Sprenger, met het hoofd de 1-0 aantekenen. Maar in de tiende minuut zwijnde Zeerobben op een snoeiharde vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied door Teake van der Hoek. De bal caramboleerde via de paal en de rug van Jacob de Vries voor de voeten van Kristian Feenstra. En voordat Sjoerd Venema gevaarlijk kon worden, roeide Kristian de bal over de zijlijn. Het overwicht van de gastheren werd pas na een half uur weer in een doelpunt uitgedrukt. Daarvoor had Patrick Amels wel twee keer gescoord, maar werden de treffers door de goed leidende Berends wegens hands en duw werk terecht geannuleerd.
De 2-0 via een intikker uit een corner door Patrick Amels kon de goedkeuring van de leidsman wel krijgen. Kort hierna maakte Marijn zich op de zestien vrij van zijn directe tegenstander en raakte buiten bereik van keeper Bruinja de paal. Toch was het weer Helfferich, die op een pass van Amels zich vrij wist te maken en met de precisie van een timmermansoog plaatste hij de bal loepzuiver in de verre hoek. Met 3-0 werd er gerust.

Rommelig vervolg
Trainer Schotanus had zoveel vertrouwen in het behalen van de overwinning, dat hij tegen zijn gewoonte in meteen na de thee twee wissels toepaste. De licht aangeslagen Chekina Nzoko, hij lag regelmatig overhoop met zijn directe tegenstander Van der Hoek, ruimde het veld voor Frank ten Hoeve, die centraal in de verdediging kwam, waardoor Patrick van der Veen naar de rechtsbackplaats verhuisde. Ook Marcel Visser kreeg na een langdurige blessure speeltijd ten koste van Albert Beuker. Met het eerste balcontact had Marcel de 4-0 op de schoen, maar doelman Bruinja tikte de bal uit de hoek. Zeerobben ging door, waar het in de eerste helft gebleven was, met dominant spel de tegenstander tot fouten dwingen. Maar zoals wel vaker bij een ruime voorsprong, verdween de scherpte uit de ploeg. Slordigheden leidden ook bijna tot een tegendoelpunt. Eerst was de lastig te bespelen spits Teake van der Hoek kansrijk, maar zijn boogballetje ging naast. Daarna kreeg de naar de spitspositie verkaste Oebele Twijnstra een grote kans. Jacob de Vries deed het weinige, dat hij te doen kreeg naar behoren en redde fraai.

Opnieuw hattrick voor Marijn Helfferich
Met nog twintig minuten te spelen wisselde Schotanus Allard Sym Sprenger voor de gretige Higor da Silva. Hij zorgde nog wel voor onrust in de vijandelijke verdediging. Helaas kon Higor niet de vrije man vinden. Toch kreeg de wedstrijd nog een mooi slotakkoord. Op een dieptepass van Patrick van der Veen anticipeerde David van der Pol volgens het boekje en in het strafschopgebied bood hij in plaats van zelf te scoren, de gelegenheid aan Marijn Helfferich en van dichtbij voltooide hij zijn tweede hattrick in deze competitie. Luttele minuten later maakte Berends een eind aan de ongelijk strijd.

Top vier wint volgens verwachting
De opmerking ‘Een zakelijke overwinning’ van leider Wiebe Attema geeft de juiste schets van dit duel weer. Zeerobben kon niet verliezen of anders gezegd ONT kon niet winnen deze middag. De tweede helft had achteraf net zo goed schriftelijk afgehandeld kunnen worden. Beide partijen lieten na om de score een beter aanzien te geven, tot vijf minuten voor het einde toch nog de 4-0 op het scorebord kwam. Zowel Broekster Boys als VEV’67 laten geen steken vallen en ook Zuidhorn blaast zijn partij nog mee om de bovenste plaatsen.
De tweede periodetitel gaat naar koploper Broekster Boys, op doelsaldo laten zij Zuidhorn achter zich, proficiat voor de Damwoudsters. Volgende week is Zeerobben 1 vrij.

Zeerobben: Jacob de Vries, Chekina Nzoko (’45 min. Frank ten Hoeve), Jordy Torenbeek, Patrick van der Veen, Erwin Bleeker, Kristian Feenstra, Albert Beuker (’45 min. Marcel Visser), Allard Sym Sprenger (‘70 min. Higor da Silva), David van der Pol, Marijn Helfferich, Patrick Amels.