Sport

Wind en regen bij pittige Texel Trail

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen zondag werd op Texel de vierde editie van de Texel Trail georganiseerd. Vanaf camping Kogerstrand mochten de 350 deelnemers afstanden van 15, 25, 40 of 50 kilometer lopen. De meeste deelnemers liepen voor de ?beleving?, volgens medeorganisator Martin Baptist. ?Daar gaat het bij het lopen van een trail meestal om.? Verscheidene Harlingers namen eraan deel. Hieronder hun verhaal.

Wel, het parcours van deze trail is ook een beleving, want je komt op de mooiste plekjes van Texel. Je loopt een soort van acht, eerst een lus door de natuurgebieden De Muy en De Slufter en daarna een lus door het bos- en duingebied ten zuiden van de Koog. De organisatie had het nog wat pittiger gemaakt door een extra duinopgang en een stuk strand in het parcours op te nemen. Door de opkomende vloed hadden met name de later startende lopers te maken met een zwaar te belopen strand vanwege het mullere zand.

Herman Geritz uit Midlum had zich eerst in laten schrijven voor de 25 kilometer, maar zette dit om naar de 40km. Reden was om de kilometers er in te houden voor de komende Ardennen Trail in April. Nu had hij slechts een week eerder ook al zo’n zware lange trail gelopen, dus er was nauwelijks tijd van herstel geweest. Toch de gok maar wagen en zien hoe het onderweg zou gaan.

Wim Manshande uit Harlingen zou de 25 kilometer die middag lopen. Herman mocht ‘s morgens om 10 uur al starten met de 40- en 50-kilometerlopers. Hij had geluk, want het was toen nog droog en dat zou het nog lang blijven. Wel stond er een harde wind over het parcours, maar daar zou hij relatief weinig last van hebben. Eerst met de wind mee naar het noorden met twee strandstukken en terug naar De Koog via de achterkant van De Slufter, waar je nog enige beschutting had. Alleen op de kale stukken had hij wind tegen, maar dat was goed te doen. De benen voelden goed aan en hij had lang gezelschap van Jaap de Graaf uit Wyckel (organisator van de komende Gaasterland Trail), waarmee er de nodige trailverhalen werden uitgewisseld. Ook was het prachtig om tussen de Galloway runderen door te lopen die als makke schapen de trailrunners lieten passeren.

De tweede lus ging ook goed, maar was wel wat zwaarder vanwege meer klimmen en dalen door het duingebied en de extra duinopgang en het strandstuk vlak voor De Koog. Nu dus op voor de extra lus naar het noorden. Het liep eerst wat te lekker met de wind in de rug, want het tempo ging wat omhoog op het strand. Bij de marathon zit het venijn ook altijd in de staart en dat zou nu ook het geval zijn. Na De Slufter kom je aan de achterkant van De Muy met de pittige klimmen en het natste gedeelte van het parcours en daar was de energie een beetje op. Nu maar op karakter de laatste 5 kilometer lopen, want de finish is niet ver. Herman finishte in 4.08.31 uur en was daar best wel tevreden mee. Het was met in een week 76 kilometer pittige trail toch mooi geweest!

Wim Manshande liep de 25 kilometer en had zijn eigen verhaal. Zijn inzet was rustig lopen en goed voorbereid zijn op zand,blubber en water. Bij de eerste lus wat spanning op de kuiten maar goed door kunnen lopen. De tweede lus werd een stuk pittiger mede door de regen, hardere wind en het moeilijker begaanbare strand. Het schuim van het zeewater vloog hem letterlijk soms om de oren maar dat had natuurlijk ook wel wat. Wim kwam binnen in 2.45.34 uur en was daar wel content mee. Al met al een zeer geslaagde trail, goed georganiseerd en prachtig parcours!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda