VVH heren 1 wint de strijd om Friesland

Afgelopen zaterdag kwam in de Harlinger Waddenhal VC Sneek heren 1 op bezoek om met de mannen van Casco Montage/VVH heren 1 de strijd aan te gaan. De beide teams zijn de enige ploegen in Friesland die op landelijk niveau spelen in de tweede divisie, dus de eer om als ?beste ploeg van Friesland? door het leven te gaan was tevens de inzet.

Trainer/coach Jan Kamminga koos ervoor om weer met zijn vaste basis van afgelopen weken te beginnen: Johannes Bult op spelverdeling, Marnik Agema en Koen Sikkema op de buitenaanval, Meindert Paul Kwast en Ignarts Bakker op de mid en Reinier Kwast op diagonaal. Hedzer Wiersma was weer de libero, Stefan de Jong, Rik Sijtsma, Ewout Schat en Sjoerd Tekstra begonnen op de bank.

Een tot de nok toe gevulde tribune zag VVH in de beginfase van de set het initiatief nemen tegen de Sneker gasten. Via goede services van Meindert Paul en Johannes werden de bezoekers onder druk gezet en voor het net was men er attent bij. Alleen op de harde klappen van de beste speler aan Sneker kant, Klaas Jelmer Hoekstra, hadden de Harlingers geen antwoord. Toch kon ook hij niet voorkomen dat de Harlingers de controle behielden over het spel. Vanuit een uitstekende servepass kon VVH doen wat het wou. Met 25-18 werd de set binnengesleept.

De tweede set begon zeer rommelig. Aan Sneker zijde was een onjuiste beginopstelling neergezet en dit zorgde voor veel oponthoud. Om weer een juiste opstelling binnen de lijnen te krijgen, werden een viertal wissels toegepast tussen de punten door. VVH liet zich hier niet door van de wijs brengen en nam direct een 9-3 voorsprong. Met name Marnik kwam goed tot scoren en ook in de blokkering werden vele punten gepakt. Wederom door veel directe punten in de serve te scoren, wist VVH het spel te set domineren. Aan het einde kwam VVH een aantal keren niet in de aanval niet tot scoren waardoor Sneek dichterbij kwam, maar de setwinst werd veiliggesteld (25-21).

De derde set gaf Jan zijn mannen mee scherp te blijven, maar dit bleek moeilijker dan gedacht. Sneek was deze set nadrukkelijker aanwezig en wist vaker de Harlinger blokkering te omzeilen in de aanval. VVH werd slordiger in haar spel. Met name de rallypass was onnauwkeurig, waardoor Johannes zijn aanvallers minder vaak voor een eenmansblokkering wist te zetten. Het spel golfde op en neer en bij de bezoekers kon je merken dat ze wisten dat ze deze set konden pakken. Het werd een spannend schouwspel en op 23-24 kreeg Sneek een setpoint te pakken. Via een harde aanval van Marnik werd het weer gelijk en in de rally die hierop volgde was het wederom VVH die hun kans afmaakte. Een aanvalsfout aan Sneker zijde besliste vervolgens de set in Harlinger voordeel (26-24).

De wedstrijd was gewonnen en dit gegeven zorgde ervoor dat VVH de bonusset slecht en ongeconcentreerd begon (3-8 achterstand). Na een time-out waarin enkele harde woorden vielen, begon VVH weer sterker te spelen. Door veel servedruk kwam men terug en liep zelfs uit (16-14), maar hierna viel de servepass en de aanvalsdruk weg bij de Havenstadbewoners. Stefan de Jong en Rik Sijtsma betraden het veld maar konden ook het tij niet keren. Met 20-25 ging toch een set naar VC Sneek.

Het was misschien niet de beste wedstrijd van de Harlingers, maar het vooraf gemaakte strijdplan was goed uitgevoerd en er werd aan de kant van de Skûtsjeboys harder gewerkt dan aan de kant van Sneek. De overwinning was daardoor niet meer dan terecht. Door de overwinning stijgt de ploeg naar een gedeelde vierde plek op de ranglijst. Aanstaande zaterdag staat de uitwedstrijd naar Groningen tegen de studenten van Donitas heren 2 op het programma.