VVH heren 1 weet overwinning niet over de streep te trekken

Afgelopen zaterdag stond het eerste herenteam van VVH in eigen Waddenhal in het veld om het op te nemen tegen de mannen van CSV Zwolle. Een oude bekende waartegen al vele mooie, spannende wedstrijden tegen gespeeld waren. Afgelopen zaterdag was dit niet anders.

Aan het begin van set één was het VVH dat de bovenliggende partij was. Via aanvallen van Koen Sikkema en Marnik Agema op de buitenkant kwamen de Harlingers gemakkelijk tot scoren. Halverwege de set (16-10 voor Harlingen) kwam een kentering in het spel. CSV begon meer en meer opportunistisch te spelen en wist via goed serveer- en blokkeerwerk terug te komen en door te zetten. Eenmaal boven de twintig was VVH te slordig in de rally’s, waardoor de Zwollenaren met 20-25 de setwinst pakte.

In set twee hielden beide teams elkaar in evenwicht totdat Reinier Kwast en vervolgens Koen Sikkema beide een serveserie uit de mouw wisten te schudden. Aan het einde van set werd het nog enigszins spannend, maar VVH behield de controle, waardoor de setwinst naar Harlingen ging (25-22).

De winst van de tweede set bleek bevrijdend te werken voor de Harlingers, want in het derde bedrijf begon VVH geweldig. Door goede services van Marnik en vervolgens goed blokkeren en verdedigen liep Harlingen naar een 9-1 voorsprong. Dit was het sein voor de thuisploeg om wissels in te brengen. Rik Sijtsma en Ewout Schat kwamen binnen de lijnen. Na wat opstartproblemen (CSV naderde tot drie punten) begon de trein te lopen en aan het einde van de set was het niveau wat de Skûtsjeboys lieten zien geweldig. Met 25-17 ging de winst deze set naar Harlingen.

Helaas wist VVH het goede spel van de derde set in de vierde set niet vast te houden. Aanvallend haperde de Harlinger machine, waardoor de bezoekers een voorsprong voor zichzelf creëerden. Op 7-12 achterstand paste VVH enkele wissels toe, maar het spelbeeld veranderde er niet door. CSV bleef effectiever, terwijl de aanvallen van VVH vaak net buiten de lijnen of in de blokkering eindigden. Zodoende werd het 2-2 in sets.

Het verliezen van de vierde set speelde VVH parten in de vijfde set. Het spel oogde hier en daar wat ongemotiveerd en zonder strijdlust. Pas aan het einde van set bracht VVH weer wat het moest doen en kwam het op 14-13 op matchpoint. Een servefout voorkwam dat de Harlingers de overwinning pakten, waarna een zenuwslopend deel van de set aanbrak. Beide ploegen speelden angstig en slordig en de matchpoints wisselden elkaar af, totdat de bezoekers op 17-18 een bal via wisten te scoren en daarmee de wedstrijd binnensleepten.

Hier en daar was het niet gek wat de Harlingers lieten zien qua spel, maar er waren wederom fases van sets waarin de ploeg collectief door de ondergrens zakte. Om weer wedstrijden te winnen zullen deze fases eruit moeten of in elk geval verkort moeten worden. Komend weekend is de ploeg vrij, maar de week erop (25 november) mag de ploeg naar Slagharen voor een wedstrijd tegen Side Out.