VVH heren 1 pakt zwaarbevochten winst in sleutelduel

Afgelopen zaterdag stond de grote wedstrijd van het seizoen op het programma voor het vlaggenschip van VVH. De laatst overgebleven concurrent voor het kampioenschap kwam op bezoek: CSV uit Zwolle. Dit team had voorafgaande de wedstrijd slechts twee puntjes minder dan de Harlingers. In een stampvolle Waddenhal werd het een zinderende wedstrijd.

VVH-coach Jan Kamminga begon met de volgende spelers binnen de lijnen: Hedzer Wiersma en Marnik Agema als passer-lopers, Ignarts Bakker en Alle Taco Schat op de midblokkering, Reinier Kwast op de diagonaalaanval, Johannes Bult op de spelverdeling en Erik Schukking op de libero positie. Rik Sijtsma, Sjoerd Tekstra en Meindert Paul Kwast begonnen op de bank.
Dat beide teams tot op het bot gemotiveerd waren voor deze wedstrijd, spatte er in de beginfase van af. Gescoorde punten zorgden voor luid gejuich aan beide kanten van het net en vooral de bezoekers uit Zwolle bleven constant intimideren om de Harlingers uit de concentratie te halen. VVH had in de beginfase veel moeite om met de servedruk van CSV om te gaan. Hierdoor kon Johannes zijn aanvallers niet goed bereiken en liep CSV weg in de score. Jan nam op 8-12 een time-out om alles weer op scherp te krijgen en gaf aan dat wanneer de pass ging lopen, alles in orde zou komen. Jan zijn woorden bleken terecht, want het tweede deel van set was het VVH die het spel dicteerde. De Harlinger serve ging beter lopen en in de blokkering scoorde de thuisploeg ook mooie punten. Ignarts was (bijvoorbeeld) in de eerste set in zijn eentje al goed voor maar liefst vijf ‘killblocks’. CSV was zoekende en kwam eigenlijk alleen via hun sterke diagonaalaanvaller nog tot scoren. VVH passeerde als eerste de twintig-puntengrens en kwam ook als eerste op setpoint (24-22) maar CSV kwam langszij. Op de serve van Alle Taco scoorde VVH op 26-25 toch het beslissende punt: de diagonaal van CSV sloeg de bal via de netband buiten de lijnen.
Al snel in de tweede set bleek dat het verliezen van de eerste set de Zwollenaren niet al te veel deerde, want ze begonnen overtuigend en fel. In de passing had VVH het wederom lastig en aanvallend gingen vele ballen via de Zwolse blokkering op de grond in eigen veld. Op z’n grootst, was de voorsprong van CSV elf punten (8-19). Het werd knokken geblazen voor de Harlingers en coach Jan probeerde via het inbrengen van Meindert Paul en Rik en het gebruiken van zijn time-outs het tij te doen keren. Via goede services van Marnik en Hedzer kwam VVH nog goed terug, maar de set was voor CSV (19-25).
Nu dus1-1 in sets, waardoor de derde set een erg cruciale kon worden. In de opstelling had VVH enkele aanpassingen gedaan qua beginposities en dit bleek een goede zet. Vanaf het begin was de passing bij de Harlingers uitstekend verzorgd. De passing bij CSV daarentegen was dramatisch. De libero van CSV was (zoals de gehele wedstrijd) amper op een fout te betrappen, maar de passer-lopers maakten fout op fout. Resultaat was dat de aanval bij CSV weg viel. Bij de Zwollenaren werd de spelverdeler en een passer-loper gewisseld en dit bleek geen goede keuze. Beide ingebrachte spelers maakten fout op fout, wat VVH perfect in de kaart speelde. De ontspanning kwam in het Harlinger spel en via Ignarts en Marnik werden voor het net mooie aanvallen gescoord. CSV kwam aan het einde nog wat terug, maar met 25-18 was het een eenvoudige setwinst voor Harlingen.
Voorafgaande de vierde set namen De Skûtsjeboys zich voor om keihard te werken om het de laatste set te laten zijn. Na wat Harlinger opstartproblemen door sterk serveren en blokkeren van CSV (3-6 achter), kwam Harlingen meer in het spel. Marnik en Reinier sloegen de ballen gemakkelijk binnen en via de serve van Johannes en Hedzer werden vele punten gescoord. VVH had het spel zodoende onder controle. Erik had blijkbaar het beste voor het laatst bewaard, want deze set was hij nagenoeg foutloos. CSV bleef keihard knokken om mee te komen, maar maakte zelf te veel fouten en stak z’n energie vooral in het intimideren en provoceren van de thuisploeg. Via 13-8, werd het 17-11, waarna VVH wat slordiger werd in de aanval en verdediging waardoor CSV dichterbij kwam. Jan bracht wederom Meindert Paul en Rik binnen de lijnen en het werd een spannend schouwspel wie de set ging pakken. Op 24-22 kreeg VVH twee matchpoints, maar deze werden helaas niet benut. Via een driemeter-aanval van Reinier werd het 25-24 en kreeg VVH dus zijn derde matchpoint. Dit punt werd erg cruciaal: Hedzer serveerde, CSV verwerkte deze serve goed en via een midaanval werd de bal hard tegen de vloer geslagen, zij het nét vijf centimeter buiten de lijn. De lijnrechter aan die zijde van het veld gaf de bal echter in, maar de tweede scheidsrechter gaf hem (correct) uit. De eerste scheidsrechter ging met de lijnrechter mee (punt voor CSV dus), maar na protesten van VVH dat de tweede scheidsrechter hem uit gaf, kwam de eerste scheidsrechter terug op zijn beslissing en gaf de bal uit. CSV klaagde uiteraard steen en been en smeekte praktisch dat de scheids in ieder geval een dubbelfout gaf. Hij bleef echter bij zijn beslissing, waardoor de winst in de set en de wedstrijd naar VVH ging.
Waar de mannen van CSV in zak en as op de grond en de bank zaten, was VVH feest aan het vieren. Een staande ovatie vanaf de tribune van ruim honderd man publiek werd in ontvangst genomen en spelers waren door het dolle heen. Door de overwinning hebben de Harlingers een vijf punten voorsprong te pakken ten opzichte van CSV en delen ze bovendien een zeer gevoelige dreun uit aan deze concurrent.
Op 8 april staat de uitwedstrijd in Zwolle op het programma, maar de druk op CSV in deze wedstrijd om te presteren zal enorm zijn.
Lange tijd heeft VVH niet om te rusten: op dinsdagavond wacht een uitwedstrijd in Staphorst tegen Rouveen. Dit team staat op de negende plek op de ranglijst, maar behaalt de laatste weken uitstekende resultaten (winst op DBS, Meppel AZ en Vovem ’90). Het belooft dus een lastige wedstrijd te worden.