Sport

VVH heren 1 pakt historisch kampioenschap in Zwolle

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen vrijdag was het voor het eerste herenteam van Volleybal Vereniging Harlingen zover. In Zwolle mocht gestreden worden voor de titel in de Derde divisie B. Onder aanmoediging van zo?n 150 supporters (waarvan een groot deel met een tourbus met het herenteam was meegereisd) werd het een spannend schouwspel. Na anderhalf uur spelen waren het toch de mannen van VVH die elkaar in de armen vlogen: het kampioenschap werd gepakt!

Eigenlijk viel de afgelopen twee weken voor de Harlingers alles op zijn plek. De enig overgebleven concurrent CSV morste punten, waardoor VVH voorafgaande aan de wedstrijd van vrijdag met nog drie wedstrijden te gaan maar liefst tien punten voorsprong had. Het feit dat tegen datzelfde CSV afgelopen vrijdag om de titel gestreden mocht worden maakte het des te mooier.

Trainer/coach Jan Kamminga begon de eerste set met zijn vaste basis van de afgelopen weken: Meindert Paul Kwast en Ignarts Bakker als hoofdblokkeerders, Marnik Agema en Hedzer Wiersma als passer-lopers, Johannes Bult op de spelverdeling, aanvoerder Reinier Kwast op de diagonaalaanval en Erik Schukking was de libero. Op de bank begonnen Rik Sijtsma, Alle Taco Schat en Sjoerd Tekstra, maar ook Paul Lups en Peter Veldman. Laatstgenoemde twee heren hadden het team eerder dit seizoen eenmalig uit de brand geholpen door mee te doen en waren nu dus ook weer van de partij en inzetbaar.

Het spelbeeld was vrij snel duidelijk. VVH had haar zaken goed op orde en het tactisch plan dat was uitgestippeld werkte uitstekend. CSV hun mindere passers werden goed benut en ook hun aanvallers werden door de blokkering goed afgestopt. Na een 6-11 voorsprong vond de coach van CSV het welletjes en nam een time-out. Deze time-out had een goed effect op de Zwollenaren, want hierna wisten ze meer druk te leveren in de aanval (met name via de mid) en vaker de Harlinger aanvallers af te stoppen. Eenmaal boven de twintig puntengrens werd het spannend wie de set ging pakken. VVH kreeg via Reinier en Hedzer goede kansen in de aanval, maar wist deze niet te benutten. In de pass en verdediging werden vervolgens ook nog enkele fouten gemaakt, waardoor CSV de set pakte (26-24).

Nu 1-0 achter, terwijl minimaal een overwinning gepakt moest worden. Er zat enige spanning in de ploeg. Dit kwam wellicht mede door de grote hoeveelheid supporters die uit de Havenstad waren meegereisd maar aan de andere kant bracht dit ook een fantastische sfeer in de hal. Na wat schoonheidsfoutjes bij de Harlingers (5-2 achterstand), begonnen ook zij aan de set. Via een aanvalspunt van Reinier kwam Marnik aan serve en deed dit (net als de rest van de wedstrijd overigens) uitstekend. Harlingen kwam terug en denderde door. De passing was in deze fase zeer goed, waardoor Johannes veel mooie dingen kon laten zien in de spelverdeling. Hij betrok iedereen goed en er werden mooie punten gescoord. Erg zuinig waren de Skûtsjeboys vervolgens niet op de 8-15 voorsprong die gecreëerd was, want meerdere ballen eindigden in de blokkering of buiten de lijnen. Boven de twintig kwamen Alle Taco voor de blokkering en Rik voor de serve het veld in en mede dankzij hen werd het 19-25 voor Harlingen.

Nog twee sets en het kampioenschap kon mee naar Harlingen genomen worden. Het winnen van de tweede set bracht wat meer rust in het Harlinger spel. Serverend was het wederom goed wat VVH liet zien. Meindert Paul en Johannes waren hierbij met name erg effectief. Tel daar een goede passing bij op en al gauw werd duidelijk dat de Harlingers de betere waren. CSV begon met wissels en klaagde veelvuldig over beslissingen van de scheidsrechter, hetgeen ook resulteerde in een gele kaart voor het team. VVH liet zich hierdoor niet van de wijs brengen: het doel was helder en het team werkte hier hard voor. Met name door de harde klappen van Marnik werd ook set drie winnend afgesloten (18-25).

Voorafgaande set vier gaf Jan aan dat hij wilde dat dit de laatste set zou zijn. Dat deze boodschap goed was overgekomen bij het team was al snel duidelijk. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes (serve-fouten en aanvallen in de blokkering) droop er bij de Harlingers gedrevenheid en teamgeest vanaf. Hedzer en ook Ignarts droegen met hun services bij dat een 9-17 voorsprong gepakt werd. Via de goede serve van de Zwolse diagonaalaanvaller kwam CSV wat terug, maar VVH behield de controle. Wederom kwamen Rik en Alle Taco het veld in. Via enkele driemeteraanvallers kwam VVH op 20-24 op het kampioenschapspunt. De eerste werd niet benut, maar daarna was het wel raak. Na een lange rally kreeg Reinier de set-up en wist deze via de Zwolse blokkering uit te slaan: 21-25 en 1-3 winst dus voor VVH.

De spelers vlogen elkaar in de armen, vanaf de tribune daalde een ovationeel applaus (als ook een groot aantal knuffelbeertjes) neer op de mannen en het bier en champagne vloog in het rond. Samen met de meegereisde supporters werd het feest gevierd in Zwolle, in de bus terug naar Harlingen en naderhand ook in het stamcafé van de vereniging ’t Skûtsje. Tot in de vroege uurtjes was het een fantastisch feest waar ongetwijfeld nog tijden over gesproken zal worden.

Voor trainer/coach Jan Kamminga (die het halverwege dit seizoen overnam van Simon Middendorp) is het het tweede kampioenschap onder zijn leiding wat door VVH gepakt wordt. Vier jaar terug wist hij ook al het kampioenschap naar de Derde divisie te pakken en nu dus het kampioenschap naar nationaal niveau: de Tweede divisie. Beide kampioenschappen zijn trouwens historisch voor de Harlinger vereniging. Nog nooit was in de Havenstad op derde divisie niveau gespeeld en in het seizoen 2016-2017 mag de club zelfs dus nog een klasse hoger gaan spelen. Hiermee zullen de Harlingers behoren tot de beste 96 teams van Nederland.

Overigens lonkt nog een prijs voor de Harlingers: als op dinsdag 19 april (om 20.00 uur) in eigen Waddenhal gewonnen wordt van Bas/Autowas, mag het team op 7 mei aantreden voor de finale van de Regiobeker.

Ten aanzien van volgend seizoen ziet het er goed uit voor de Harlingers. Het team blijft grotendeels in tact, maar ze zijn nog op zoek naar enkele versterkingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda