VVH heren 1 naar gedeelde koppositie na winst in Zwolle

Afgelopen zaterdag vertrok een (eindelijk weer) fitte selectie van VVH heren 1 naar Zwolle om het daar op te nemen tegen promovendus SVI. Doordat de nummer 1, CSV, steekjes had laten vallen door slechts 3-2 te winnen van Turfstekers, kon VVH de koppositie overnemen bij een 0-4 overwinning. Dat SVI hier niet aan mee ging werken bleek al snel.

De eerste set begonnen Reinier Kwast, Johannes Bult, Marnik Agema, Ignarts Bakker, Meindert Paul Kwast en Hedzer Wiersma als veldspelers en was Erik Schukking weer de libero. Op de bank begonnen Rik Sijtsma en Sjoerd Tekstra. VVH begon de set matig. De thuisploeg had haar zaakjes goed op orde en scoorde gemakkelijk. Door een snelle set-up op de buitenkant kwam VVH vaak te laat met de blokkering en de verdediging. Reinier en Marnik waren daarnaast nog niet zo scherp, want ze misten beide een groot aantal scoringskansen. Rik werd ingebracht om wat extra’s te brengen in de aanval en serve. VVH wist nog wat servepunten te scoren, maar het verliezen van de eerste set bleek niet te voorkomen. Met 25-20 pakten de Zwollenaren de eerste set.

De tweede set namen de mannen zich voor om meer aanvalskracht te tonen. Ook moesten de mannen meer passie en vechtlust laten zien, want dit deed SVI ook. Door sterk serveren van Hedzer, Johannes en Meindert Paul wisten de Harlingers een voorsprong te pakken en dit deed het vertrouwen van de Harlingers goed. Het ging allemaal nog niet vanzelf, maar er kwam meer ontspanning in het spel van VVH en meer en meer kregen ze controle op de tegenstander. Enkele killblocks aan het einde van de set, maakten dat VVH de setwinst pakte (19-25).

De derde set had eenzelfde beeld als het einde van de tweede set: met veel zelfvertrouwen nam VVH de leiding en bij tijd en wijlen wist het de tegenstander kansloos te laten om mee te komen. Gesterkt door een goede servepass, wist Johannes zijn aanvallers snel aan te spelen, waardoor VVH aanvallend een goed rendement haalde. SVI begon wissels in te brengen, maar ook deze konden het spelbeeld niet doen kantelen. Set drie ging ook naar De Skûtsjeboys (wederom 19-25).

De tegenstander had zich blijkbaar voorgenomen om meer servedruk te produceren, want het begin vierde set kwamen ze aan de leiding hierdoor. VVH moest weer een tandje bijschakelen, want SVI had z’n zinnen gezet op een vijfde set. De Zwolse voorsprong werd op zijn hoogst vier punten (9-5), maar hierna begon VVH weer sterker te spelen. Blokkerend pakte Johannes en Ignarts enkele punten, Marnik, Hedzer en Reinier ramden er enkele ballen goed in en serverend scoorde VVH ook enkele puntjes. De achterstand werd omgebouwd tot een voorsprong (13-15, waarop een Zwolse time-out volgde). Vanuit een perfecte servepass van Erik, Hedzer en Meindert, wist VVH de thuisploeg te beletten om nog een bedreiging te vormen, waardoor met 17-25 ook deze set naar de Harlingers ging.

Vier van de vijf te behalen punten gingen hierdoor mee terug naar Harlingen. Hierdoor heeft VVH de kans verspilt om alleen aan kop te gaan van de Derde divisie, maar staat het nu wel samen met CSV op een gedeelde eerste plek. Komende zaterdag komt Bas Autowas/Voorsterslag op bezoek. Dit team staat op plek zes maar is een sterke opponent. Vorig jaar werd namelijk nog een onderlinge confrontatie met 4-0 van hen verloren. Om 19.00 uur begint de wedstrijd in de Waddenhal.