VVH heren 1 alleen aan kop na thuisoverwinning

Afgelopen zaterdag speelde het eerste herenteam van VVH thuis. De tegenstander was een geduchte: het ervaren team van BAS autowas/Voorsterslag uit Zwolle. Vorig jaar bleek dit team een lastige horde en afgelopen zaterdag was dit niet anders.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een fotomoment voor de Harlinger heren met enkele van haar sponsoren: Casco Montage, Mud en Beistra uitvaartzorg en de Friese glassenwasser. Hierna was het tijd om met de wedstrijd te beginnen.
Binnen de lijnen voor de Harlingers startten Reinier Kwast, Johannes Bult, Marnik Agema, Ignarts Bakker, Meindert Paul Kwast en Hedzer Wiersma als veldspelers en was Erik Schukking weer de libero. Op de bank begonnen Rik Sijtsma en Sjoerd Tekstra.
Afgelopen week was er binnen de Harlinger selectie goed gesproken. De warming-up voor de wedstrijd moest scherper en er moest een betere wedstrijdmentaliteit getoond worden. Aan deze woorden hield men zich bij VVH, want vanaf het begin was het erg scherp en gedreven.
Door veel servedruk te brengen en zelf in de side-out nagenoeg perfect te spelen, was al snel duidelijk dat de Harlingers de set gingen pakken. BAS kreeg geen grip op het Harlinger spel en met 25-12 denderde de VVH trein over haar bezoekers heen.
Helaas kon VVH het niveau van de eerste set niet vasthouden. De tweede set begonnen de Harlingers goed, maar op 15-10 voor VVH, stokte de Harlinger puntenproductie, kwam BAS terug en werd het een spannend einde van de set. Rik kwam binnen de lijnen voor wat extra servedruk en het spel golfde op en neer. Het verschil zat hem uiteindelijk in de effectiviteit, want op goede set-ups uit de perfecte serve- en rallypass ramden Marnik en Reinier de setwinst binnen (25-22).
In de derde set kwam een andere spelverdeler bij de Zwollenaren in het veld waardoor het spel van de bezoekers een stuk dynamischer werd. BAS had op de diagonaalpositie Thijs Colijn staan en op diens slagkracht en slaghoogte had VVH dikwijls geen antwoord. Dat VVH goed bij bleef was te danken aan de degelijkheid die zij in de servepass toonden, waardoor Johannes in de side-out vaak Meindert Paul en Ignarts kon aanspelen. Op 19-18 voor VVH betrad Rik het veld weer voor Reinier. Hij maakte eigenhandig het verschil door een service-ace te scoren en vervolgens een driemeter bal direct te scoren. Hierna speelde VVH de set makkelijk uit (25-21).
De winst was door de 3-0 voorsprong in sets dus binnen, maar het bonuspunt voor de laatste set wou VVH uiteraard ook. Het spelbeeld leek op de voorgaande twee sets, met de kanttekening dat het aantal eigen fouten bij Harlingen wat omhoog ging. Met name de serve en passing werden wat minder, terwijl dit de voorgaande sets juist hetgeen was waar VVH het verschil in maakte. Aanvallend acteerde VVH nog steeds goed, maar het kon niet voorkomen dat BAS het initiatief naar zich toe trok. De Harlinger pijp was leeg: met 21-25 ging de set naar de bezoekers.
Teleurstelling over het verlies van de laatste set overheerste direct na de wedstrijd. Dit gevoel maakte echter snel plek voor vreugde, want concurrent CSV bleek met 3-1 onderuit te zijn gegaan in Balk tegen De Balkster Smashers. Hierdoor mag VVH zich nu koploper noemen in de Derde divisie!
Over twee weken staat de laatste wedstrijd van de eerste seizoenshelft op het programma. Dan mag in Drachten gespeeld worden tegen het laag geklasseerde Turfstekers Drachten.