Voetbal

Vrijwilliger van de maand mei

Door Jeroen Pietersma
Fc Harlingen waardeert het enorm dat veel mensen op ??n of andere manier vrijwilligerswerk willen doen. Daarom is de onderscheiding ?Vrijwilliger van de Maand? in het leven geroepen door de nieuwe vereniging. De onderscheiding Vrijwilliger van de Maand is bedoeld voor een vrijwilliger die zich gedurende lange tijd belangeloos voor de club heeft ingezet of nog steeds inzet. De vrijwilliger wordt verrast door een mooi bos bloemen die voorzitter W.J. Kimp hem of haar overhandigt. Deze maand: Petra de Langen.

Voor velen misschien een totaal onbekende, voor anderen een herkenbare vrouw en weer anderen weten niet beter dan dat zij altijd op ‘de club’ is. Maar wie is deze vrouw? Op 2 mei 1968 zag Petra de Langen het levenslicht. Petra werd is geboren en getogen in Harlingen. De kleine Petra wilde al vanaf kinds af aan vrachtwagenchauffeur worden. Na de lagere school ging zij naar de Huishoudschool. Al snel kwam er een man in haar leven en ze besloten te gaan samenwonen. Haar inmiddels ex-man zorgde voor de centjes en Petra zorgde dat het thuis op rolletjes liep. Petra raakt in verwachting en in de jaren 90 beviel ze van zoon John en 3 jaar later zag ook zoon Stan het levenslicht.

In 1997 kreeg Petra de kans om jeugdleidster te worden bij het team van één van haar zoons, een aanbod dat zij zonder aarzeling accepteerde. Ze begon bij de F-jes waar haar zoon in die tijd speelde. Met veel plezier leidde ze het team. Tot aan de D-elftallen stond ze langs de lijn. De makkelijkste waren het zéker niet, die jongens van die D-afdeling. Er speelde in die tijd zelfs een dove jongen mee in het team. Langs de zijlijn stond Petra dan met handen en voeten te gebaren wat die jongen moest doen in het veld. Menig persoon die natuurlijk vreemd stond te kijken maar voor hen was het de normaalste zaak van de wereld. Petra: “Die jonge wuu oek gewoon voetballe, nou, dat kan toch?”

Kringloopwinkel
Haar beide kinderen stopten op een gegeven moment met voetballen en langzaamaan kwam ze in contact met meerdere werkzaamheden binnen de club. Er werd op een gegeven moment een voetbalwedstrijd gespeeld tussen RKVV Robur en VV Harlingen en er waren koffiejuffrouwen nodig. Dit heeft Petra opgepikt en zo rol je er toch een beetje in. Al snel hielp Petra mee met schoonmaakwerkzaamheden. Gehaktballen draaien deed ze met Moeke ter Wolde. Petra: “Er moesten altied gehaktballen maakt wudde en dit deed Moeke ter Wolde altied. Op donderdag draaide ze in hur uppie dan 100 gehaktballen en ik hef op een gegeven moment met holpen. In die tied was er oek nog darten in de kantine dus was het altied wel gesellig.”

Vandaag de dag is de Harlingse werkzaam bij Omrin Estafette, ook wel bekend als de Kringloopwinkel. Hier staat ze ook alweer twee jaar. Daarvoor heeft ze schoonmaakwerk gedaan bij diverse gelegenheden. Stilzitten is er bij haar niet bij. Naast haar werk bij Omrin Estafette houdt ze er namelijk ook van om met haar hond te lopen. Wat vind Petra van de fusie? Wennen? “Nee hoor, je mutte mekaar eerst even aftasten maar ik vien het allemaal prima. En tussen Robur en Harlingen zat eigenlijk nooit sun verskil. Die twee culturen konden altied wel met elkaar overweg”, aldus Petra.

Bardiensten
Tegenwoordig worden vrijwilligers opgedeeld in twee categorieën te weten: nieuwe en klassieke vrijwilligers. Petra behoort tot de laatste categorie. Want zij is inderdaad iemand die al jarenlang in dezelfde organisatie een taak uitvoert. Haar motivatie? De jeugd. Deze vrijwilligster is al zo lang bij de organisatie omdat de andere vrijwilligers vrienden zijn en omdat zij al jaren hetzelfde doet. Al 18 jaar is Petra bij de voetbalvereniging. En dat mag zeker gewaardeerd worden.
Petra doet werkelijk van alles bij de club. Ze maakt schoon in de kantine en in de keuken. Ze draait bardiensten. Ze zorgt ervoor dat de ranja klaar staat voor de kinderen en ze werkt een hoop bestellingen weg in de keuken. Dit is een vrijwillier in hart en nieren! Eerlijk is ze ook. Met de senioren heeft ze niet zo veel, ze doet het puur voor de kleintjes. De jongste kinderen vind ze het mooist. “Als je nagaan hoe je zelf altied weest binne toen je klein waren, dan binne die kiendekes helemaal niet moeilijk. Ik vien het juust prachtig om te sien”, aldus Petra.
Tot slot. Op de vraag of ze zin heeft in het familieweekend antwoord ze kort maar krachtig: JA! Na het familieweekend wordt het weer even stil op ‘de club’. Iedereen heeft dan een paar weken rust, zomerstop Maar zou dat ook voor Petra gelden?

|Doorsturen

Buienradar



Agenda