Sport

Volop genieten bij Ketelwald Trail

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen zondag was in het Noord Limburgse Milsbeek de vijfde Ketelwald Trail. Voor Herman Geritz uit Midlum was dit de eerste keer dat hij hier deelnemer was en daar zou hij geen spijt van krijgen. Organisator was atletiekvereniging SV Vitesse 08 die de start en finish had bij sportpark Zwarteweg aan de Zwarteweg.

De Ketelwald Trail onderscheidt zich door het zeer gevarieerde natuuraanbod van water, heide, bossen en heuvels. Het mooie natuurgebied rond de Sint Jansberg is uniek om in te lopen. Gelegen op de stuwwal, die ontstaan is in de laatste ijstijd. Een heuvelachtige streek die bestaat uit loof- en naaldbos. Het prachtige gebied verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichwald. Er zijn mooie uitzichten op de door houtwallen omgeven akkers en weilanden.

Herman was deelnemer aan de 33 kilometer met 139 deelnemers maar er kon ook 10 of 17 kilometer gelopen worden. Ondanks dat de weersvoorspellingen niet best waren viel dit reuze mee want bij de start was het droog en zelfs wat vochtig warm. Dus toch maar in hemdje lopen want anders is het gauw te warm. Om 10.45 uur werden de lopers weggeschoten en ging het via een fietspad richting de eerste stuwwal die verderop duidelijk te zien was.
Gefilmd door een drone liepen de trailers de eerste honderden meters richting bos waar gelijk de eerste korte klimmetjes volgden. In totaal zouden de trailers vandaag bijna 500 hoogtemeters te overbruggen krijgen. Het eerste stuk liep zo’n beetje langs de Duits/Nederlandse grens. Eerst in en dan weer naar de rand van het bos maar later liep men de dicht beboste gebieden van het Duitse Reichwald in. Hier werden de klimmetjes later wat hoger maar volgden er ook steilere afdalingen waar je je lekker naar beneden kon laten vallen. Het was heerlijk lopen in het bos en na twaalf kilometer was er de eerste verzorgingspost. Cola en banaan zorgden voor de nodige vulling. Dan weer verder voor de volgende kilometers door mooie bosgebieden die de trailers uiteindelijk in het gehucht Grafwegen bracht en dan de grens over bij Groesbeek. Hier de weg oversteken en dan via een vals plat oplopende klim langs de wijnranken richting de tweede verzorgingspost op 24 kilometer.
Herman liep nog steeds prima maar er zouden nog negen zware kilometers volgen. Het gebied rond de Sint Jansberg is uniek om te lopen maar kent vele klimmen en dalen, dus flink pittig. Herman herkende nog een klein stukje van de N70 Trail want dan loop je ook in dat gebied.
De Sint Jansberg is eigenlijk een steile stuwwal boven het Maasdal. Ook mooi zijn hier de diverse bronbeekjes waar je langs loopt, dus echt genieten. Ondertussen begonnen de beentjes wel wat te protesteren maar de kilometers konden nu afgeteld worden.
Dan nog langs de Romeinse Villa en uiteindelijk de bossen uit en via een weiland naar de finish in Milsbeek. Herman kwam na 3.24.59 als 60e over de finish.
Hij had weer genoten van een ontzettend mooie trail die lekker pittig was door het vele klimmen en dalen. De organisatie was uitstekend evenals de verzorging. Kortom voor herhaling vatbaar.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda