Sport

Volle winst voor VVH dames 1

Door Jeroen Pietersma
Afgelopen vrijdag reisden de VVH dames 1 af naar IJlst om daar aan te treden tegen St?nfries dames 2. Omdat het even spannend was of er genoeg speelsters waren door vakantie, blessures en andere drukte, was op voorhand geregeld dat een aantal speelsters van dames 2 mee zouden gaan. Uiteindelijk viel dit allemaal mee en ging alleen Greta de Valk mee om eventueel bij te springen op de mid/buiten. Anna Schurer en Jetske Leijenaar waren deze week niet beschikbaar.

De boodschap die de dames meekregen van zowel de coach als de trainer was om vier punten mee naar Harlingen te nemen. Deze boodschap was duidelijk, nu de uitvoering nog.

De eerste set begon Yvette Meirink op spelverdeling met Liset Roosma in haar diagonaal. Regina van der Kooi en Annie Leijenaar bezetten de midposities, Nienke Marijke Schaaf en Iris Hooghiemster op de buiten, Anniek Punt tekende voor de libero positie. Naast coach Alle Taco Schat namen Marieke Sinnema (spelverdeling) en Greta de Valk plaats.

De eerste set begon ronduit stroef, er waren veel misverstanden en de dames kregen totaal geen grip op het spel. Na een achterstand van 15-8 haalde de coach de dames naar de kant. Als ze zo doorgingen werd wel duidelijk dat de volle winst pakken nooit ging lukken. De slordigheid moest er uit en de dames moesten uitstralen dat ze ook wilden winnen. Hierna kreeg VVH toch meer grip op het spel. Er werd overtuigend aangevallen en de stand werd in het voordeel van VVH omgedraaid. Toch kon Stânfries goed bijblijven waardoor de coach aan het einde van de set Greta in het veld bracht voor Yvette. Liset nam de spelverdeling over en met een goede opslagserie van Regina, aanvallend gesteund door de rest van het team werd uiteindelijk de set toch binnengehaald op 23-25.

De tweede set startte met dezelfde opstelling als begin eerste set. Deze set was VVH op alle fronten de sterkste. Stânfries werd dan ook met 8-25 overklast.

In de derde set gebeurde er toch iets opmerkelijks. Waar in heel volleyballand de vlaggenisten zo goed als afgeschaft zijn stonden er bij deze eerste klas wedstrijd ‘ineens’ twee vlaggenisten. Ondanks protest van de coach weken ze niet van hun plek en zeker niet van hun taak. De bankzitters van VVH hebben er in ieder geval een aantal hilarische momenten aan beleefd. Gelukkig waren de VVH speelsters iets minder onder de indruk van deze extra bezetting rond het veld en konden ze hun goede spel voortzetten. Toch was er bij vlagen weer het onzekere positiespel waar Stânfries van kon profiteren. Met name in het achterveld vielen ballen die niet nodig waren. Toch hield VVH genoeg druk om ook deze set met 16-25 te winnen.

Enige opdracht was nu nog om ook de laatste set winnend af te sluiten zodat er vijf punten mee naar Harlingen gingen. Stânfries was duidelijk niet van plan om hier aan mee te werken. De dames verdedigden goed en hadden meer antwoord op de aanvallen van VVH. Gelukkig bleef VVH aanvallen en vooral Nienke Marije en Yvette konden mekaar goed vinden. Iris was attent aan het net, vooral nu Stânfries het blok steeds beter neer zette. Ergens halverwege begon het bij de ‘Harnser fruolje’ wat te haperen. De pass was erg scherp op het net waardoor Yvette er niet of moeilijk bij kon. Hierop werd na een time-out Marieke ingezet om, in de coach zijn termen te spreken, ‘hard terug te drukken’. Na een paar prima reddingen van Anniek en een knallende aanval van Liset ging de opslag terug naar VVH. Marieke kwam aan serve en maakte het Stânfries lastig genoeg. Uiteindelijk trok VVH aan het langste eind en kon de volle winst bijgeschreven worden (22-25).

Door deze overwinning nemen de Harlinger dames voorlopig afstand van de onderkant van de klasse en staat de ploeg maar op drie puntjes van de nummer drie AVC. Vrijdag spelen de dames om 20.15 uur in St. Annaparochie tegen nummer drie VoVeSa.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda