Voetbal

Voetbalkamp Zeerobben

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? We moeten terug naar de eindjaren tachtig toen voor het eerst een voetbalkamp georganiseerd werd door de jeugdafdeling van Zeerobben. Het was de toenmalige hoofdjeugdtrainer Douwe Koops die met het initiatief kwam. Voor het eerst in haar bestaan sloeg Zeerobben haar jeugdkamp op in Roden. Bijna dertig jaar later is er nog bar weinig veranderd. Alleen de locatie wisselt soms.

Na bijna dertig jaar wordt er niet voor niets binnen de vereniging gesproken van het ‘instituut Voetbalkamp’. Want zo mag je het voetbalkamp zo langzamerhand wel gaan noemen. Er werd meteen groot uitgepakt destijds door de club. C-junioren, D- en E-pupillen konden zich inschrijven voor dit driedaagse kamp. Het was daarom eerder regel dan uitzondering dat het kamp soms inclusief begeleiding met negentig deelnemers of meer op pad ging. Dat gaf soms problemen met de huisvesting en daarom is de vereniging later overgegaan op een kamp voor alleen de D- en E-pupillen. 

Vanaf het eerste kamp was duidelijk wat de bedoeling was. Natuurlijk is het idee ontstaan uit de gedachte om spelers beter proberen te maken maar al snel bleek dat andere zaken veel belangrijker waren. Samen met je voetbalvriendjes drie dagen op kamp is meer dan alleen maar voetballen. Het bosspel, de corveediensten, de bonte avond en de kussengevechten bleken vanaf kamp één meteen al zeer belangrijk. En toen, na een paar jaar, de samenwerking werd gezocht met Vlieland kon het feest niet op. Drie dagen lang genieten van zon, zee, strand, voetbal en vriendschap bleek van onschatbare waarde voor zowel kinderen als begeleiders. En daarmee is meteen aangegeven waarom dit kamp al bijna dertig jaar bestaat. Wat kinderen op jonge leeftijd nog helemaal niet door hebben is dat ze over een aantal jaren zelf als begeleider mee mogen op datzelfde voetbalkamp. Elk jaar weer bestaat de leiding grotendeels uit jongens en meisjes die zelf ooit als kind het kamp hebben meegemaakt. Mooier kan het bijna niet.
Daarom is Zeerobben meer dan trots dat het ook dit jaar weer een Voetbalkamp mag en kan organiseren. Overal in de provincie zijn voetbal- en keepersdagen in de meivakantie waar je je voor kunt inschrijven maar op kamp met je eigen voetbalvriendjes/vriendinnetjes heeft toch iets speciaals. Al jaren wordt er gezocht naar enthousiaste sponsoren voor dit kamp en dat gaat de club nog steeds gemakkelijk af. In het verleden was het Van Stee Survey & Supply die het kamp een warm hart toedroeg en tegenwoordig doen met name Smeding Groente en Fruit alsmede de Vriendenclub een belangrijke duit in het zakje. Waarom? Omdat de insteek is dat iedereen mee moet en dat de inleg daarvoor geen belemmering mag vormen voor kind en ouder. En daarin is de vereniging geslaagd. Voor een relatief klein bedrag worden alle D-pupillen en tweedejaars E-pupillen in de gelegenheid gesteld om mee doen.
Dit jaar slaat Zeerobben haar kamp weer op op Vlieland. Zeerobben heeft goede ervaringen met de eilandbewoners. In het verleden werden kinderen van het eiland zelfs in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan het kamp. Daarna volgde zelfs een uitwisseling met een voetbalmorgen voor de jeugd van Vlieland op het Oostersportpark.
Het voetbalkamp zal dit jaar plaats vinden van 24 t/m 26 april 2017. De inschrijving is inmiddels gestart. Meer informatie hierover op de site van de club. Hoeveel kinderen er mee gaan, hoe het programma er precies uit gaat zien en hoe de weersomstandigheden zullen zijn is nog volstrekt onzeker. Wat wel zeker is, is dat zowel de kinderen als de begeleiders ook dit jaar weer een fantastisch kamp gaan beleven op slechts twee uur varen van Harlingen.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda