Voetbal

Vierde editie Voetbalacademie Harlingen groot succes

Door Jeroen Pietersma
Op vrijdagavond 4 maart 2016 werd gestart met de vierde editie van de voetbalacademie. Het was nog even spannend of het wel door kon gaan. Tijdens de voorbereidingen op vrijdagmiddag kwam ineens de sneeuw met bakken uit de hemel. De verantwoordelijke persoon van de gemeente werd gebeld en gelukkig werd er toestemming verkregen om de velden te mogen gebruiken.

De eerste training van de voetbalacademie kon beginnen. De zestig deelnemers kwamen vol enthousiasme op het sportpark van fc Harlingen aan om nieuwe vaardigheden aan te leren. De deelnemers werden verdeeld over kleine groepjes en elk groepje werd begeleid door één of twee zeer enthousiaste trainers.

Er komt heel wat kijken bij de organisatie van een voetbalacademie als deze. De coördinatie betreffende het technische deel, in handen van Rikus Oswald, Hielke Jager en Age Peter Zijlstra, is natuurlijk het belangrijkste deel. Met de steekwoorden techniek, talent en plezier in hun rugzak slaagden zij er weer in om samen met een grote groep trainers de deelnemers nieuwe vaardigheden aan te leren. Maar buiten dit technische gedeelte is er ook een heel team, die het logistieke deel op zich neemt.
Uniek bij de voetbalacademie Harlingen is dat de deelnemers eerst een gezonde broodmaaltijd met elkaar nuttigen. Trainers, die veelal gelijk van hun werk naar fc Harlingen komen, krijgen een warme maaltijd aangeboden. Daarna gaan de deelnemers gezamenlijk met hun trainers het veld op en kan het feest beginnen.
Afgelopen vrijdag was de tiende training en dat is altijd een groot feest. Allereerst konden de deelnemers onder het genot van een broodje knakworst kijken naar een film, waarop zij zelf te zien waren tijdens de afgelopen negen trainingen. Vervolgens begon de training. Er waren heel wat superleuke speloefeningen ter gelegenheid van deze training bedacht door de technische staf. Onder andere normaal voetbal, Belgisch voetbal met omgedraaide goals, een wedstrijd met twee doeltjes aan elke zijde, een estafette, meten wie het hardst kon schieten met de snelheidsmeter, het gatendoek hing in de goal en er was een ware voetvolleywedstrijd.
Moe, maar zeer voldaan ging het feest in de kantine verder. Daar kregen de deelnemers eerst limonade en oranjekoek aangeboden en werden de zeer verdiende diploma’s uitgereikt. Na een ijsje konden de deelnemers tevreden weer naar huis. Voor de achttien trainers was het nog niet afgelopen. Zij kregen een buffet en een drankje aangeboden en het was nog een tijd erg gezellig op het sportpark.
Opgave voor de volgende editie, die in september 2016 van start zal gaan, is nog mogelijk. Nieuw is dat ze gaan proberen een keerpersgroep aan de voetbalacademie toe te voegen. Omdat ze de kwaliteit hoog willen houden kunnen er, net als deze editie, maximaal zestig deelnemers mee doen aan deze voetbalacademie. Inmiddels zijn er al 35 deelnemers, die zich weer hebben aangemeld. Deze deelnemers komen weer van verschillende verenigingen uit de regio.
Op https://www.facebook.com/Voetbalacademie.Harlingen/ staat veel informatie over de voetbalacademie. Opgeven kan via het sturen van een mail naar va@fc-harlingen.nl.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda