Sport

Veluwezoom Trail en Wieringermeer Trail laten trailers genieten

Door Jeroen Pietersma
RHENEN - Afgelopen weekend was er voor de trail-liefhebbers volop te beleven. Herman Geritz uit Midlum nam op zaterdag deel aan de Buff Veluwezoomtrail. Dit tweedaagse trailevenement werd voor de 6e keer georganiseerd. Op zaterdag kon men 18 en 25 kilometer lopen en op zondag 14, 30 of 55. Ook was het mogelijk om beide dagen te lopen om zodoende totaal 58 of 90 kilometer te lopen.

Vanaf een parkeerplaats in Rhenen werden de lopers naar het startgebied bij Bezoekerscentrum Veluwezoom van Natuurmonumenten gebracht aan de Heuvenseweg. Een prachtige locatie voor de lopers waar enkele tenten stonden voor het omkleden en tas met spullen af te geven en startnummers op te halen. Ook waren er kramen met trailmaterialen, de biertap van Erdinger alcoholvrij en een kraam voor eten en drinken. Totaal stonden er dat weekend 1500 lopers aan de start. Het weer was die zaterdag prachtig, de zon scheen en met 23 graden lekker warm. Herman liep zijn eerste trail na zijn vakantie dus koos hij voor de 25 kilometer, een mooie afstand om weer mee te beginnen. Gezien de omgeving waar gelopen moest worden kon men een pittige trail verwachten en dat zou ook uitkomen! Via de Schietbergseweg gaat het naar het 3 kilometerpunt waar je na een flinke klim via trappen omhoog moet. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Veluwezoom! Hierna gaat het door het Asselt een bosgebied en is het een afwisseling van klimmen en dalen. Prachtig om te lopen maar ook pittig. Bij kilometer 12 kom je door de Onzalige Bosschen, een gebied waar je dwars door de varens loopt en bij kilometer 14 is de verzorgingspost. Herman en nog enkele andere lopers hebben een stuk verkeerd gelopen omdat een bordje was omgedraaid maar de organisatie had ze weer de goede kant opgewezen. Later zou blijken dat daardoor een langere afstand gelopen zou worden ( niet de 23.8 als uitgezet). Bij kilometer 14 komt men in een werkelijk prachtig gebied, een singletrack door heuvels met heide en de nodige klimmen erin. Via de Schietbergseweg gaat het weer naar een zelfde soort gebied en krijgen veel lopers het zwaar. Er zijn maar weinig stukken vlak in dit parcours. Via een bosparcours komt men bij de Herikhuizerweg en dan weer een pittige klim omhoog. Bij kilometer 23 loop je door een grasveld en dan via de Holleweg het laatste stuk naar de finish. Herman had het zwaar gehad en liep 26.5 kilometer. De vele klimmetjes maakten het pittig maar wat was dit een geweldig mooi gebied om te lopen! Herman zijn tijd was 3.02.22 maar dus wel een langere afstand gelopen! Deze trail komt in mijn top drie was zijn commentaar, wat is Nederland toch mooi!
Op zondag was Wim Manshande uit Harlingen deelnemer aan de Wieringermeer Trail met als locatie het Dijkgatsbos. Deze trail werd nu georganiseerd door AV Wieringermeer. Hier was maar een afstand en dat was 17 kilometer. Wim vond het aantal deelnemers, een kleine 100 tegenvallen. Het parcours was goed aangegeven, er waren veel bochtjes, men moest twee keer door een sloot en stukken door het Robbenoordbos en `t Wierholt en ook nog een stuk over de Wieringermeerdijk. Wim liep een tijd van 1.59.29 en was hier tevreden mee. Ondanks het soms natte weer had hij ervan genoten!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda