Sport

Trailrunners genieten

Door Jeroen Pietersma
APPELSCHA - Trailrunning is duidelijk in opkomst in Nederland. Run Forest Run speelt daar prima op in door een serie van Trail Run evenementen in Noord Oost Nederland te organiseren. Na de Trails in Gasselte, Havelte en Ommen was afgelopen zaterdag Appelscha de startplaats van de vierde trail, de Drents Friese Wold Trail. Heel even leek deze trail niet door te gaan vanwege het stormachtige weer. De organisatie ging vrijdag het bos in om het parcours te checken of er veilig gelopen kon worden. Dit was gelukkig het geval en alle voorinschrijvers kregen via mail op de hoogste gesteld.

Zaterdag was er een stevige wind, kracht 6 met af en toe harde windstoten en de organisatie had moeite om de twee tenten op te zetten. Er werd weer gewerkt met verschillende starttijden en dat is een prima keuze omdat men dan elkaar niet in de weg loopt. Ditmaal waren er drie afstanden; 13, 22 en 42 kilometer. De trailers kregen te maken met een wonderschoon parcours. Zo kwam men door prachtige bossen, langs mooie boslanen, over heidevelden, door enkele single tracks, een combinatie van riet- en grasvelden, langs meren en strandjes (Canada Meer) en door de fenomenale zandwoestijn van Aekingerzand of Kale Duinen. De lopeers op de langste afstand kregen ook nog eens te maken met gigantische modderpaden die slopend waren en waar men soms tot over de enkels in weg kon zakken. De verzorging onderweg was uitstekend met veel keuze in voedingsmiddelen zoals cola, fruit, wine gums, stukken krentenbrood, zoute koekjes en ontbijtkoek.

Het parcours was over het algemeen goed aangegeven met linten maar toch ging het ergens verkeerd omdat bij de tweede verzorgingspost groepjes lopers weer bij elkaar kwamen die eerst bij elkaar waren weg gelopen. Herman Geritz uit Midlum overkwam dat. “Ik was op een gegeven moment het volgende lintje kwijt maar omdat iemand de gps-route had, kwamen we weer op het goede spoor. Maar waarschijnlijk hadden we toch een stuk gemist want ik kwam op 40.4 kilometer uit wat eigenlijk 42 had moeten wezen.”

Op de 13 kilometer waren er 84 deelnemers. Op de 22 kilometer 141 en op de 42 kilometer 67. Bij de langste afstand was ook Melchior Ram uit Harlingen, die in training is voor de 100 kilometer bij Limburgs Zwaarste. Hij liep deze afstand in een tijd van 4.33.01. Herman Geritz uit Midlum, inmiddels een vertrouwd trailrunner, zou eigenlijk de Dutch Coast Night Trail lopen in Den Helder maar had daar van afgezien, vanwege het bar slechte weer daar. Hij had al aan de eerste twee trails deelgenomen van Run Forest Run maar deze was echt de mooiste volgens hem. Omdat de modderpaden rond de 30 kilometer hem veel kracht hadden gekost was het laatste gedeelte van de trail heel zwaar voor hem geweest maar hij heeft desondanks genoten van het klimmen en dalen door de Kale Duinen. Herman had er 4.36.56 voor nodig.

Op de 22 kilometer ook Harlinger deelname: Reinier Ingwersen (1.51.54) en Wim Manshande ( 2.26.43).

|Doorsturen

Buienradar



Agenda