Tiental fc Harlingen verslaat Geel Wit

Bijna zeventig minuten moest fc Harlingen het met tien man opnemen tegen een hardwerkend en het duel niet mijdend Geel Wit van Ameland. Ook fc Harlingen ging vol voor de winst en was ook met tien man de betere en sterkere ploeg. Maar bij voetbal gaat het om de doelpunten en als je niet scoort win je nooit. Voor fc Harlingen zou bij winst bijna zeker de nacompetitie worden vermeden. Pas in de negentigste minuut was het de net ingevallen Kenneth Dijkstra die fc Harlingen de verdiende drie punten bezorgde.

Door de harde wind werd goed voetbal wel wat belemmerd, de thuisclub deed dat het best. Geel Wit moest door blessures en schorsingen weer een beroep doen op een paar oudgedienden. De wedstrijd was nog maar net begonnen of fc Harlingen keek al tegen een achterstand aan. Vanaf de aftrap bleef Geel Wit in balbezit en één van de voorwaartsen schoot van dichtbij in. Deze inzet werd prima gekeerd door doelman Vincent van der Werf, hij kon de bal echter alleen maar weg stompen, deed dat goed naar de zijkant, maar daar stond Pieter Kiewiet die de bal het doel inwerkte, 0-1, een domper voor de Harlingers.

Toch gingen zij meteen de achtervolging inzetten, vooral via de snelle en bijna niet te houden Jorge Pirez. Hij werd alleen maar gestopt door het maken van een overtreding op hem en dat waren er deze middag nogal wat. Sander Zeilmaker, deze middag niet gelukkig met zijn inzetten, vooral als hij met zijn chocolade been moest schieten ging dat mis. Ook Niels Vlottes lukte het niet te scoren. Veel Harlinger aanvallen gingen via aanvoerder en geweldig spelende Ane Schaap. Hij kreeg na afloop zelfs een compliment van Geel Wit trainer Frans a Nijeholt.
Dan breekt de twintigste minuut aan. In een duel tussen Sjouke Bootsma met de fel spelende Amelander spits Danny Metz gingen beide spelers onderuit. Sjouke pakte de bal en schoot hem doelbewust tegen zijn tegenstander aan. Dit werd door de scheidsrechter met direct rood bestraft en moest fc Harlingen met tien man verder, met nog ruim zeventig minuten te gaan, geen gemakkelijke klus.
Een vrije trap van Ane werd door keeper Pieter Smit weg gestompt. Rechtsachter Robert van der Zee paste goed op de opnieuw goed spelende en keihard werkende Jeroen van Dellen, deze kon net geen medespeler bereiken. In de dertigste minuut kreeg fc Harlingen een corner op links. Deze werd genomen door Jeroen en de bal kwam prima voor. De Geel Wit achterhoede, inclusief de doelman bleven stokstijf staan en uitblinker Jorge Pirez kopte de 1-1 binnen. Een terechte gelijkmaker.
De achterhoede van de thuisclub moest wel alert blijven op de counters via lange ballen vanuit de Geel Wit achterhoede. Het middenveld werd veel overgeslagen. Fc Harlingen probeerde nog voor de rust op voorsprong te komen, maar dat lukte niet.

Na de rust maakten twee andere spelers hun opwachting. Arjan Outhuyse viel geblesseerd uit. Zijn vervanger werd Marco Zeilmaker, die ging linksachter spelen en Niels Vlottes bleef achter in de kleedkamer. Zijn vervanger was Barry Hamstra en als je die in je team hebt scheelt dat een beste slok op de borrel. Hij is balvast, passeert gemakkelijk en in de zestien levensgevaarlijk. In de vijftigste minuut begon Barry aan een solo die in een corner eindigde. Even later bereikte hij de achterlijn en werd daar onreglementair neergelegd. De scheids gaf geen penalty. Achterin moest de verdediging van fc Harlingen attent blijven, maar dat is onder andere de jeugdige Patrick van der Waard wel toevertrouwd. Hij is snel, passeert gemakkelijk en is voor niemand bang. Twee kansrijke Harlinger aanvallen werden ten onrechte afgefloten wegens vermeend buitenspel. Een goede voorzet van Jorge wordt door Barry over gekopt. Op het middenveld probeerde Niels Outhuyse met balbezit en een goede pass fc Harlingen toch naar de winst te brengen. In de 76e minuut leek dat ook te gebeuren, maar keeper Smit stopte de goed ingeschoten bal door Barry. Zo rond de 83e minuut werd de moegestreden Jeroen vervangen door Kenneth Dijkstra en dat zou later een gouden wissel blijken. Het werd nog even gevaarlijk voor fc Harlingen toen Marco een wat onnodige overtreding op de rand zestien maakte. Bente Bonthuis plaatste zich achter de bal, zijn schot ging naast de kruising net over. Voor de rest was keeper Van der Werf niet in moeilijkheden geweest. De thuisclub deed er alles aan om te scoren, het lukte steeds maar net niet tot in de negentigste minuut. Een halve voorzet van Barry bereikte Kenneth en via de rechterpaal naar de linker verdween de bal tot grote opluchting van iedereen in het doel en werd het 2-1 voor fc Harlingen. Hierna kwamen er nog vier minuten blessuretijd bij, de zege kwam niet meer in gevaar.
Mooie drie punten, hard nodig en bereikt door een hard werkend en af en toe goed voetballend team. Het collectief heeft gezegevierd en trainer Duco Mulder glunderde van genoegen dat dit tiental ut voor elkaar gekregen heeft. Volgende week volgt de uitwedstrijd tegen Udiros.