Tiental fc Harlingen verliest nipt van Leovardia

Door de stormachtige wind dwars op het veld was zondagmiddag voetbal op het bijveld van Leovardia in Leeuwarden erg moeilijk. Bovendien was het fluiten van scheidsrechter Kloetstra uit Leeuwarden bepalend voor de uitslag. In de 25e minuut gaf hij Freek T?pfer zijn tweede gele kaart na een onschuldige overtreding en fc Harlingen moest de rest van de wedstrijd verder met tien man. Tot acht minuten voor het einde leek het erop of de Harlingers een verdiend punt zouden halen, maar helaas werd het een 1-0 nederlaag. De scheids strooide met een aantal gele kaarten voor spelers van fc Harlingen. Al met al geen gelukkige middag daar in Leeuwarden.

Fc Harlingen begon met een gewijzigde opstelling. Rechtsachter Mateusz Ype ontbrak en daardoor speelde Sander Zeilmaker op zijn plaats. Sjouke Bootsma speelde als centrale middenvelder en Ralf van Hurck op links. Linksachter speelde Ane Schaap en hij doet dat voortreffelijk. Natuurlijk vormen Barry Hamstra en Stefan Adema achterin een prima duo.

Fc Harlingen begon goed aan de wedstrijd. Een prima schot van Ralf verdween net over en in de achtste minuut kreeg fc Harlingen midden voor het doel van de tegenstander op ongeveer twintig meter een vrije trap. Deze werd genomen door Kevin Jaarsma en zijn schot belandde buiten bereik van de keeper op de paal. Hierna kwam er een gevaarlijke aanval van Leovardia en Sander redde ten koste van een corner. Een mooie aanval opgezet door Sjouke kwam via Ralf en Kevin bij Freek maar helaas schoot hij over. Over links werd Leovardia gevaarlijk en de hard ingeschoten bal werd door doelman Tetze Helvrich uit zijn doel gebokst.

In de vijftiende minuut werd het weer gevaarlijk voor het Harlinger doel. Ook nu redde Tetze fraai op een hard ingekopte bal. Even later deed hij hetzelfde met zijn voeten. Goed keeperswerk van de jonge Tetze. Leovardia ging er af en toe fel in. Zo werd Stefan Adema door een overtreding licht geblesseerd. Na een opmerking kreeg Freek geel en dat zou even later grote gevolgen hebben. In de 25e minuut maakte hij een lichte overtreding. De scheids was er als de kippen bij om hem zijn tweede gele kaart te geven, dus rood. Freek kon gaan douchen.
Het voetbal werd er niet beter op en fc Harlingen moest zich instellen op het spelen met een man minder. Er kwamen een paar kleine kansjes voor fc Harlingen. Een vrije trap vlak buiten de zestien na een handsbal van een verdediger van de tegenpartij werd goed ingeschoten door Kevin,maar de keeper redde. Ook een goed schot van Jorik Erents werd gestopt. De rust ging in met een 0-0 stand.

Fc Harlingen trad na de rust aan met twee andere spelers. De deze middag onzichtbare Justin Attema werd vervangen door Lee-Roy Purvis en Jorik door Arjan Outhuyse. Hij werd rechtsachter en deed dat uitstekend, werkte hard en de ook enorm hard werkende Sander ging in de spits voetballen. Het weer werd er niet beter op en het voetbal ook niet. De enige mogelijkheid om te voetballen was de bal laag houden, maar vaak lukte dat niet.

Fc Harlingen verdedigde goed en veel kansen kreeg Leovardia niet. De gevaarlijkste man bij hen was de nummer vijf met de mooie Italiaanse naam Stefano Mazengo Loro. Veel aanvallen begonnen bij hem. Na twintig minuten was er een mooie Harlinger aanval. De bal werd goed ingeschoten door Lee-Roy, maar de keeper redde opnieuw. Fc Harlingen leek af te stevenen op een gelijk spel, maar acht minuten voor het einde gebeurde het dan toch. Op rechts ging Leovardia goed door en nummer vijf Loro schoot de bal met wat geluk in de verste hoek, Tetze kansloos latend, en het was 1-0 voor de thuisclub.
Intussen had de scheidsrechter ook gestrooid - zit ’m zeker in de tijd van het jaar - met gele kaarten voor een aantal spelers van fc Harlingen. Slechts één speler van Leovardia kreeg na een behoorlijke overtreding geel. Na de achterstand probeerde fc Harlingen met z’n allen door vol op de aanval te spelen, de gelijkmaker te scoren. Barry was daar dichtbij. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd raakte Ralf na een pittige overtreding op hem geblesseerd (beenbreuk!) en werd vervangen door Sven Dijkstra. Wat fc Harlingen ook probeerde, in de stand kwam geen verandering en zo werd het een ongelukkige, kleinst mogelijke, onverdiende nederlaag. Uithuilen en volgende week thuis de punten pakken.