Thrillerachtige taferelen op de Friese velden in tweede klasse I

LEMMER - Zeerobben wint en blijft daardoor de druk houden op titelkandidaat nummer ??n, Blauw Wit?34. Kollum heeft de handdoek in de ring geworpen en Veenwouden pakt de derde periodetitel, maar voor de rest is er nog niets beslist. Zowel over het kampioenschap als over de degradatie, maar ook over de derde plaats, die recht geeft op nacompetitie om promotie, kunnen pas op de slotdag conclusies getrokken worden. Op De Lemmer genoot het publiek niet alleen van het aangename lentezonnetje, maar zeker ook van de onderhoudende wedstrijd tussen twee aanvallende teams. Dus veel spektakel voor beide doelen, met eveneens veel doelpunten.

Meteen liet Zeerobben weten voor de drie punten te gaan in Lemmer. Dylan Drent gaf zijn visitekaartje af met een puntgave voorzet, maar de andere spitsen waren nog niet op zo’n snelle actie voorbereid. CVVO herpakte zich snel en linkerspits Gerben Visser vond Theo Nota op zijn weg naar het doel. De druk op de verdediging nam toe en Zeerobben kwam een paar keer goed weg bij corners van Kevin Potters. Met messcherpe counters ontstonden ook voor het doel van Danny Burgers kansen. Telkens was de sterke keepende Burgers winnaar bij inzetten van Higor da Silva, Patrick Amels en David van der Pol. Na twintig minuten kwam Zeerobben op voorsprong middels een gemakkelijk gegeven penalty na een lichte overtreding op David. Van der Pol wist wel raad met dit buitenkansje en zette de gasten op 0-1.
CVVO zocht onvervaard de aanval en Theo Nota moest aan de noodrem trekken ten koste van een gele kaart. Kort hierna kwam toch de gelijkmaker. Uit een vrije trap krulde Kevin Potters langs het muurtje in de rechter benedenhoek. Ondanks het slecht opgestelde muurtje een wonderschoon doelpunt. Vanaf de aftrap kwam de bal via Marcel Visser bij Higor da Silva; zijn geplaatste schot betekende weer een voorsprong, 1-2. Nog geen minuut later stond de 2-2 ook alweer op het scorebord. Uit een scherp genomen corner van Potters kopte de A-junior Quincy Franca ongehinderd binnen. Kansen over en weer, maar dankzij goed keeperswerk van beide kanten bleef de stand tot de rust ongewijzigd.

Beide elftallen gingen vol voor de winst en dus ook de tweede helft was het aanzien meer dan waard. De druk op het doel van Burgers nam toe, maar de grootste kans was voor Franca. Hij zag Nota te ver voor zijn doel staan, zijn inzet belandde op de lat. Om meer snelheid vanuit de verdediging te krijgen wisselde trainer Schotanus Gideon Vellinga voor Rienier van der Stap en Higor da Silva voor Frank ten Hoeve. CVVO kwam er sporadisch nog uit en het wachten was eigenlijk op de 2-3. En die kwam er ook. Uit een vrij trap van Drent kwam de bal uit de kluts voor de voeten van Marcel Visser. Hard in laag liet hij de doelman van de Lemsters kansloos. Hierna had Zeerobben het karwei moeten afmaken, maar ze lieten de gastheren nog het geloof op een beter resultaat. Tien minuten voor tijd ontnam Patrick Amels de tegenstander alle hoop. Bij weer een corner van Dylan Drent kogelde Patrick Amels de afgeslagen bal achter de vertwijfeld graaiende Burgers. Ome Oepie, vaste supporter van neef Patrick en van het eerste elftal, had al in woord en gebaar aangegeven hoe het moest en glom van trots. Met deze 2-4 nam Zeerobben wat gas terug en werd Adnan Jarjour nog gewisseld voor Albert Beuker. De overwinning kwam niet meer in gevaar en mede op basis van een goede conditie trok het gemotiveerde team de overwinning over de eindstreep. Inmiddels was vanaf de bank al doorgesijpeld, dat in Leeuwarden Blauw Wit ’34 geen fouten had gemaakt. Desalniettemin was de vreugde na het laatste fluitsignaal van de correct leidende leidsman Klabbers groot en behaalde Zeerobben een verdiende overwinning op het altijd moeilijk te bespelen CVVO.

Hoop op titel
De beslissing over de bovenste plaatsen in de tweede klasse I laat nog een week op zich wachten. Blauw Wit ‘34 heeft al aangetoond de moeilijkste klussen tot een goed einde te kunnen brengen. Maar er wacht hen nog één grote krachttoer zaterdag 9 mei in Elahuizen tegen de Wâlde. Tegelijkertijd moet Zeerobben thuis nog afrekenen met Hardegarijp, dat nog een kleine kans heeft om de nacompetitie voor degradatie te ontlopen. Aan de stand bovenin veranderde niets; de Harlingers zijn nog steeds afhankelijk van verlies van de koploper. Indien dat scenario werkelijkheid wordt, volgt een beslissingswedstrijd om uit te maken wie zich kampioen mag noemen van deze spannende competitie.