Sport

Tang Soo Do School Shi Sun maakt Oosterpark schoon

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De Tang Soo Do School Shi Sun heeft afgelopen zaterdag met twintig personen meegedaan aan de actie Samen Frysl?n Schoon. Het was een groot succes. Om half tien verzamelden ze zich aan de Oosterparkweg voor het huis van instructeur Ronald Pander, waar binnenkort een begin wordt gemaakt om dit pand te verbouwen tot Do Jang (trainingszaal). Dit keer gewapend met prikstokken en vuilniszakken gingen ze te werk. De kinderen vielen op door mooie gele jasjes en waren super fanatiek om alle zwerfafval op te rapen. De groep kwam heel wat afval tegen tijdens deze opruimactie.

Vooral blikjes en petflessen werden vaak opgeraapt. Men kwam dan ook tot de conclusie dat statiegeld mogelijk meehelpt aan dit afvalprobleem. Het grootste deel van het Oosterpark is opgeruimd en ziet er netjes uit. Onderweg kregen de sporters veel complimentjes voor deze actie. Nadat iedereen weer was teruggekeerd, keken ze terug op een geslaagde actie waarbij er 18 vuilniszakken vol zwerfafval werd opgehaald. Een beste score dus, waarbij iedereen weer bewust werd van het probleem van zwerfafval. Na het maken van de groepsfoto van de Tang Soo Do’ers en de bijna 20 vakken afval keerde iedereen huiswaarts met een tevreden gevoel.

Samen Fryslân Schoon??Langs de Nederlandse snelwegen ligt pakweg 100.000 ton zwerfafval. Zwerfafval staat bekend als één van de grootste ergernissen. Ook in Friesland is het een hardnekkig probleem. Zwerfafval kost jaarlijks honderden miljoenen euro’s. Naar schatting belandt ruim 4% van het huishoudelijk restafval op straat. Niet alleen slecht voor het milieu, maar het kost ook veel geld. In 2010 kostte het opruimen van zwerfafval in Nederland ruim 250 miljoen euro. Dat is ongeveer 15 euro per inwoner. Omgerekend naar Friesland komt dit neer op ruim 9,5 miljoen euro.

De Friese Milieu Federatie slaat samen met Omrin en de gemeenten Harlingen, Franekeradeel, Littenseradiel, Menameradiel en Leeuwarderadeel de handen ineen om het zwerfafvalprobleem te lijf te gaan. Er zijn verschillende projecten ontwikkeld om zowel scholen als burgers te betrekken bij dit afvalprobleem. Op deze manier vraagt het programma Samen Fryslân Schoon op een positieve manier aandacht voor zwerfafval. Dorpen en verenigingen kunnen nog in heel 2017 meedoen aan de actie en daarmee € 100 verdienen voor hun club.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda