Spektakel eindigt voor Zeerobben in debacle

Alle ingredi?nten voor een heerlijke voetbalavond waren aanwezig bij aanvang van de beslissende confrontatie met Noordscheschut. Lekker voetbalweer en een 2-1 achterstand, die voor de thuisclub niet onoverbrugbaar was. Toen de kruitdampen waren opgetrokken na een verlenging van een half uur, restte Zeerobben de kater en voor Noordscheschut een niet onverdiend vervolg in de tweede ronde tegen Leeuwarder Zwaluwen om te bepalen wie volgend voetbalseizoen in de eerste klasse speelt.

Niet voor de eerste keer lieten de groenwitten het op cruciale ogenblikken afweten. De kans om Noordscheschut de genadeklap te geven lieten de voorwaartsen aan zich voorbij gaan. Op details wordt Zeerobben afgerekend en daarom blijft Zeerobben wederom onverdiend in de tweede klasse I, terwijl ze voetballend al twee jaar klaar waren om goed mee te kunnen draaien in de eerste klasse. De Harlingers kwamen weer net te kort om de inspirerende, enthousiaste trainer Inne Schotanus het zo verdiende afscheidscadeau mee te geven. Ook de vertrekkende selectiespelers hadden meer verdiend, er wordt hun het komende jaar veel succes bij hun nieuwe club toegewenst.

In tegenstelling tot zaterdag pakte de thuisclub meteen het initiatief. Dat mondde al meteen uit in een kans voor Allard Sym Sprenger van rand strafschopgebied, over. Ook Noordscheschut maakte duidelijk, dat ze niet naar Harlingen waren gekomen om de voorsprong te verdedigen. Echt gevaarlijk waren ze niet, maar wel permanent dreigend, mede door het direct druk zetten in alle linies op de tegenstander. De thuisclub had daar moeite mee en verloor daardoor menig maal de bal op het middenveld.

De talrijke toeschouwers moesten tot de 25e minuut wachten op de eerste echte kans van de wedstrijd. Goed doorzetten van Thimo Bosma stelde Dylan Drent in de gelegenheid het strafschopgebied binnen te dringen. Alleen voor keeper Padding was zijn inzet te slap om hem in de moeilijkheden te brengen. Toch viel het doelpunt, dat al in de lucht hing. Uit een corner van Sprenger kopte Ronald van der Heijden op doel. Een verdediger wist het doelpunt nog te voorkomen, maar Patrick Amels prikte de bal alsnog over de doellijn, na 30 minuten 1-0.
Zeerobben bleef de Drenten onder druk zetten. Uit een scherpe corner van Dylan Drent kopte Marijn Helfferich fraai de 2-0 binnen. Een mooie opsteker vlak voor rust. Er was al meer te beleven in deze eerste helft, dan gedurende de gehele wedstrijd van afgelopen zaterdag.

De tweede helft was qua spektakel nog enerverender dan de eerste. Noordscheschut kwam getergd uit de kleedkamer en de wil om een resultaat neer te zetten werd ook in daden omgezet. De gastheren moesten terug, maar capituleerden niet. In tegendeel, wanneer Marijn Helfferich wat koelbloediger met zijn honderd procent kans was omgesprongen uit een scherpe counter, ingeleid door Patrick Amels, dan was het verschil drie doelpunten geweest en had Zeerobben wat gemakkelijker kunnen voetballen. Ook bij de boogbal over de uitgekomen doelman van Marijn ontbrak het beetje geluk. Allard Sym Sprenger, al zo vaak het goudhaantje voor Zeerobben, vond de breed geschouderde Padding op zijn pad. Hij hield de gasten op deze ogenblikken in de race en zorgde met zijn onverzettelijkheid voor inspiratie voor de rest van zijn team.

Was Zeerobben in Noordscheschut ook uit twee vrije trappen op achterstand gekomen, opnieuw was het Melvin Mol die de hoop in de harten van Noordscheschut nieuw leven in blies met een loeiharde trap dwars door de muur heen. Met deze 2-1 was de strijd weer geheel open. In plaats van een ruime voorsprong werd het weer billen knijpen. Na 80 minuten leek het pleit beslecht voor de gasten. Van 40 meter geselde Patrick van der Veen uit een vrije trap de bal tegen de touwen, 3-1. Niet meer uit handen geven zou je zeggen. De doelpuntenmaker Van der Veen had zijn laatste kunstje vertoond en werd gewisseld voor Albert Beuker. Maar weer niet adequaat uitverdedigen na een corner, gaf de bezoekers de gelegenheid om 3-2 te scoren en daarmee de verlenging uit het vuur te slepen. Hierna ontspon zich een echt voetbalgevecht op het veld met kansen over en weer. De Vries redde Zeerobben tweemaal van de vroege uitschakeling. David van der Pol had zich binnen Zeerobben onsterfelijk kunnen maken, maar alleen voor Padding moest hij in laatstgenoemde zijn meerdere erkennen.

In de tweede minuut van de eerste verlenging kapte Marijn zich knap vrij, zijn schot ging net over. Het doelpunt viel aan de andere kant en met deze 3-3 was Noordscheschut door. Zeerobben probeerde het nog wel en op inzet kregen zij nog mogelijkheden, maar voor hetzelfde had Noordscheschut de deur op slot gegooid. Dat gebeurde dan ook, vlak voor de wissel van helft. Deze 3-4 bleek de genadeklap voor de equipe van scheidend trainer Inne Schotanus. Wat Zeerobben ook probeerde, het lukte niet om de spanning in de eindfase terug te brengen. Met al de 30 minuten op het scorebord maakte Patrick Amels nog wel 4-4 uit een perfect genomen vrije trap. In de laatste aanval leek de voor Jordy Torenbeek ingevallen Higor da Silva nog de penaltyserie uit de hoge hoed te toveren. Hij was er al langs, maar liet de bal net te ver van zijn voet schieten. Scheidsrechter Veldhuizen maakte een einde aan dit enerverend spektakelstuk, pure propaganda voor het aanvallend voetbal, maar de druiven zijn zuur voor Zeerobben. Wij wensen Noordscheschut veel succes tegen Leeuwarder Zwaluwen.

Het voetbalseizoen zit er op voor Zeerobben 1. Eerder dan gehoopt en vermoed. Ze hebben een aantal jaren kunnen genieten van een talentvolle generatie uit eigen jeugd. Met pijn in het hart nemen ze van een aantal van hen afscheid. Ondanks het aantrekken van ervaren krachten bleek de selectie van trainer Schotanus niet genoeg body te hebben om het verschil te maken. Dat had de selectie van VEV’67 en Noordscheschut wel. Daarom laten zij ook terecht Zeerobben met lege handen. Het is aan de nieuwe trainer Arjen Postma samen met klankbord, sfeermaker en leider Wiebe Attema om komend jaar weer een poging te wagen om de promotie naar de eerste klas te realiseren.

Zeerobben: Jacob de Vries, Thimo Bosma, Jordy Torenbeek (‘100 min. Higor da Silva), Ronald van der Heijden, Reinier van der Stap, Patrick van der Veen (’80 min. Albert Beuker), Dylan Drent (’70 min. David van der Pol), Allard Sym Sprenger, Marijn Helfferich, Marcel Visser, Patrick Amels