Sport

Sander Jilderts winnaar 1000 meter

Door Jeroen Pietersma
Normaal gesproken houdt de sportmastersafdeling van zwemvereniging de Vikings in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw het 1000 meter-kampioenschap. Maar omdat hoofd catering Rinnie Brandsma met de Kerst in Polen moest zijn, werd de datum voor het achttiende clubkampioenschap verschoven naar afgelopen maandag. Er kwamen helaas maar elf sporters aan de start. Sommigen waren verhinderd door blessures of werkverplichtingen, anderen zaten net in een trainingsstage voor de Elfstedentocht op de Weissensee en ook de griep had bij vier leden in de laatste dagen toegeslagen.

Titelverdedigster Attie Nauta was ook niet van de partij en daarmee had Sander Jilderts uitstekende uitzichten op de titel, maar dan moest hij wel afrekenen met Harmen van der Werf. En hoewel Harmen weinig zwemtrainingen volgt, was hij niet van plan om de eerste plaats cadeau te geven. Tot 900 meter ging het, in de banen naast elkaar, gelijk op. Toen Sander daarna nog eens extra aanzette, probeerde Harmen wel te volgen, maar moest uiteindelijk met een kleine meter verschil genoegen nemen met de tweede plaats.

Voor Johan Postma uit Menaldum was het de eerste 1000 meter en hij zwom deze als een klokje. Na de eerste 500 meter gaf de chronometer 10.32 aan en de tweede 500 meter werd in exact dezelfde tijd afgelegd, wat dus resulteerde in een eindtijd van 21.04. De enige die in de tweede helft duidelijk sneller was dan in de eerste was traditiegetrouw Jan Kooistra (Jan Diesel).
Janneke Buikhuizen had door de afmeldingen van de andere dames geen concurrentie en bleef bovendien de meeste mannelijke deelnemers voor. Johannes Hoekstra blijft de enige die aan alle achttien edities heeft meegedaan.
Bij nazit zorgde Rinnie Brandsma ervoor dat Wimmie Jorna eindelijk de Jan Jorna-bokaal met de goede gegevens uitgereikt kreeg. De in de zomer van 2015 overleden Jan Jorna was een aantal jaren de oudste triatleet van Nederland was en heeft veel voor de zwemvereniging betekend.
De wedstrijdorganisatie was in goede handen van Ritske Flootman, terwijl Rinnie Brandsma, Jelle Haan, Sipco Bos en Gerrit van der Ploeg ervoor gezorgd hadden dat de energie- en vochttekorten na de wedstrijd weer goed aangevuld konden worden.

Uitslag Kampioenschap 1000 m seizoen 2016-2017
Sander Jilderts 16.05
Harmen van der Werf 16.06
Ritske Flootman 17.13
Martin Treub 18.25
Janneke Buikhuizen 18.57
Jan Kooistra 19.25
Bas de Haas 20.57
Johan Postma 21.04
Roeland Feenstra 21.51
Johannes Hoekstra 23.23
Wim Burrie 26.56

|Doorsturen

Buienradar



Agenda