Ruime en verdiende overwinning fc Harlingen

Na de onterechte nederlaag tegen St. Annaparochie en een weekend vrij, moest het eerste elftal van de fc Harlingen thuis aantreden tegen Zwaagwesteinde, een geduchte tegenstander uit het verleden. De spelers van Zwaagwesteinde waren grote en stevige kerels, maar qua voetbal niet zo geweldig.

De eerste helft kenmerkte zich door te veel lange ballen en speelde zich voor het grootste deel af op het middenveld, wel met de fc Harlingen als betere ploeg. Pas in de tweede helft gooide de thuisploeg alle remmen los en dat resulteerde in een mooie 6-0 overwinning. De selectie van fc Harlingen was op Lee-Roy Purvis na volledig en het trainers duo Klaas Bouma en Bennie Zeilmaker had volop keus. Ook was er een andere assistent scheidsrechter, Geert Zeilmaker verving de geblesseerde Johan Osi Dijksman en deed het prima.

Zwaagwesteinde trapte af op het toch wel erg zanderige veld aan de Vierkantsdijk, na het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter. Hun eerste poging om een aanval op te zetten smoorde meteen in de Harlinger achterhoede. Toch bleef het spel zich afspelen op het middenveld waar de hard werkende Sander Zeilmaker als verdedigende middenvelder en spelmaker Ralf van Hurck de bakens probeerden te verzetten. Na een minuut of zeven kreeg fc Harlingen op een mooie afstand van het doel van de tegenstander een vrije trap. Kevin Jaarsma miste de juiste precisie, net als even later na een goede pass van Freek Töpfer. Toch zou Jaarsma voor de 1-0 zorgen. Op rechts kwam hij geheel vrijstaand in balbezit en in de 10e minuut scoorde hij met een prachtige boogbal over de keeper.
Even later moest linksachter Ane Schaap, die zich steeds beter thuisvoelt op die plaats, ingrijpen na een fout op het middenveld. Fc Harlingen kreeg hierna nog een paar corners, maar die werden slecht genomen en geen gevaar dus. In de 28e minuut leek de thuisclub op 2-0 te komen. Freek bereikte op links bijna de achterlijn en zette scherp en laag voor. Dankzij Justin Attema gleed de bal binnen, maar de scheids keurde het doelpunt af vanwege vermeend buitenspel. Ook hierna bleef fc Harlingen de betere ploeg. Freek, heel hard werkend, kopte net over. Toch moest de achterhoede onder leiding van de prima spelende aanvoerder Barry Hamstra en zijn secondanten Stefan Adema, Mateusz Ype, Ane Schaap en doelman Tetze Helvrich alert blijven op de speldenprikken van Zwaagwesteinde. In de laatste vijf minuten van de eerste helft drong de tegenstander wel meer aan en was wat feller, maar het bleef bij het mooie doelpunt van Kevin, ruststand 1-0.

De tweede helft begon met twee wijzigingen in het team van de fc Harlingen. De opvallendste wissel was die van de doelman. Tetze voelde zich in de rust niet lekker en dus trok Hessel Zuiderhof de keepershandschoenen aan en liet even later zien een goede vervanger te zijn. Jorik Erents bleef ook achter in de kleedkamer en zijn vervanger was Sjouke Bootsma. Die tweede helft begon spectaculair. Vanaf de aftrap speelde Sjouke Justin Attema vrij voor doel, maar hij miste jammerlijk. Uit de tegenaanval was Zwaagwesteinde dicht bij de overigens niet verdiende gelijkmaker. De Harlinger achterhoede was even niet bij de les en tot driemaal toe kon een speler van Zwaagwesteinde van dichtbij Hessel onder vuur nemen. Drie maal redde de doelman fantastisch en voorkwam zo de gelijkmaker.

De thuisclub kreeg hierna diverse mogelijkheden om de voorsprong te vergroten, maar de mooiste kansen werden niet benut. In de zestigste minuut gaf Ane Schaap vanaf links een lange bal op Kevin, deze speelde zich vrij en met een droge knal in de linkerbenedenhoek liet hij keeper Van der Galien kansloos en maakte de bevrijdende 2-0. Een paar minuten later was er een vloeiende combinatie tussen Sjouke, Freek en de vrijstaande Justin tikte de bal simpel binnen, 3-0. De score had hierna snel op kunnen lopen, maar de 100% kansen werden niet benut.

In de 71e minuut kwam de fc Harlingen op 4-0. Freek speelde Justin weer aan en die scoorde. Dat was tevens zijn laatste daad; hij werd vervangen door Jorge Pirez. Zwaagwesteinde gaf hierna de strijd op, even als hun keeper die gewisseld wilde worden. Fc Harlingen kwam nog even in gevaar maar Barry redde de situatie. In de 80e minuut werd het 5-0 door Kevin die van dichtbij hard binnen schoot. Twee minuten later was het Jorge die ook zijn doelpuntje meepikte en na een goede pass van Sjouke de 6-0 op het scorebord zette. Dit werd tevens de eindstand. Een gemotiveerd, hard werkend en bij vlagen goed spelend fc Harlingen behaalde een mooie overwinning. Volgende week moet dit een vervolg krijgen in de uitwedstrijd tegen Akkrum.