Ruime en verdiende overwinning fc Harlingen

LEEUWARDEN - Voor de laatste uitwedstrijd van de competitie nam fc Harlingen het in Leeuwarden op tegen eveneens een fusieclub, namelijk sc Leovardia. Voor de Harlingers stond er niets meer op het spel, maar voor de tegenstander wel. Bij verlies moet men vrijwel zeker nacompetitiewedstrijden spelen om het derde klasse-schap te behouden. De spelers van Leovardia blonken meer uit in het maken van soms pittige overtredingen. Opnieuw moest trainer Jaap de Jong om verschillende redenen weer een aantal spelers missen en zo stond er weer gewijzigd team binnen de lijnen. Desondanks speelde de fc Harlingen in de eerste helft een prima partij en legde hierin de basis voor een mooie 1-4 overwinning. In de tweede helft werd het weer minder (veel regen) en het spel ook.

Fc Harlingen begon goed aan de wedstrijd op een zeer moeilijk bespeelbaar kunstgrasveld. Al in de eerste minuut was het raak. Op links nam Kevin Jaarsma een vrije trap op zo'n dertig meter van het doel en de bal belandde tussen diverse spelers bij Jorge Pires en deze tikte zeer simpel de 0-1 binnen. Meteen daarna nam Leovardia de aanval over en bracht de achterhoede van fc Harlingen in de problemen. Doelman Hessel Zuiderhof moest tot twee keer toe stompend redding brengen. Een waarschuwing dus. Leovardia gooide de beuk erin en slachtoffer was twee keer achter elkaar Jorge. Een vrije trap net buiten de 16 werd door Kevin in de zesde minuut net overgeschoten.
Fc Harlingen oogde in de eerste fase van de wedstrijd verdedigend wat slordig, maar de Leeuwarders wisten daarvan niet te profiteren. In de elfde minuut kreeg opnieuw op links fc Harlingen een vrije trap en Kevin Jaarsma belastte zich daarmee. Zonder verder geraakt te zijn door een ander verdween de bal in het doel en werd het 0-2. Hierna gingen twee spelers van Leovardia op de bon wegens het maken van diverse overtredingen. In de 21e minuut kreeg aanvoerder Niels Outhuyse op links de bal, passeerde enkele verdedigers en kon vrij op de keeper af gaan. Helaas miste Niels. De verdediging van fc Harlingen onder aanvoering van André Sopacua en Albert Nieuwenburg stond steeds beter en wist de kansjes die Leovardia kreeg te verijdelen. Toch moest Hessel vlak voor rust nog een goede redding doen en samen met Bram Wijbenga werd het een corner die niets opleverde. Bij rust was de stand dus 0-2.

Na de rust zagen we een heel ander Leovardia. Met de wind in de rug en lange ballen werd fc Harlingen onder druk gezet. Dat leverde meteen een corner op die maar net werd overgekopt. Fc Harlingen was gewaarschuwd en was ook even de kluts kwijt. In de 53e minuut werd de bijna niet van zijn tegenstander loskomende spits Justin Attema gewisseld en nam Lee Roy Purvis zijn plaats in. Hierdoor ging Kevin Jaarsma in de spits spelen. Even leek Leovardia kort daarna terug te komen in de wedstrijd, maar het doelpunt werd wegens buitenspel afgekeurd. In de 56e minuut gaf de prima spelende 16-jarige Arjan Outhuyse een prachtige pass op Kevin, maar dat leverde slechts een corner op. Toen in de zestigste minuut doelman Zuiderhof buiten de 16 een bal moest wegtrappen, kwam hij in botsing met Leovardia-speler Romero Escalona. Beiden bleven geblesseerd liggen. Hessel kon verder; de ander niet.

Na zeventig minuten gaf Niels aan geblesseerd te zijn aan zijn enkel en hij werd vervangen door Jorik Erents. Even later zou de fc Harlingen de score verhogen. Een dieptepass vanuit het middenveld bereikte de sprintende Kevin en deze wist met een prachtige schijnbeweging een verdediger en de keeper op het verkeerde been te zetten en zo eenvoudig de 0-3 te scoren. Ralf van Hurck, alom aanwezig op het middenveld, probeerde met een paar afstandsschoten ook te scoren, maar deze gingen net over. Leovardia legde zich neer bij de nederlaag en zo ontstond er voor de voorwaartsen van fc Harlingen steeds meer ruimte. Toch scoorden de Leeuwarders nog in de 80e minuut zeer onverwacht de 1-3 (doelpuntmaker Thimo Bosma). Maar vlak voor tijd volgde op rechts een slijtende pass van Jorik Erents op Lee Roy Purvis en deze maakte met een prachtige lob over de doelman de 1-4. De scheidsrechter liet nog vijf minuten extra spelen en Arjan Outhuyse had zijn goede spel kunnen bekronen met een doelpunt. Hij werd echter te veel naar de buitenkant gedreven en een verdediger kon de bal tot corner verwerken. Fc Harlingen behaalde een mooie overwinning en zonder de andere spelers te kort te doen waren deze middag André Sopacua, doelman Hessel zuiderhof en junior Arjan Outhuyse de uitblinkers. Zondag de laatste wedstrijd thuis tegen Zwaagwesteinde.