Ruim verlies fc Harlingen in derby

Fc Harlingen moest zondag op vele fronten haar meerdere erkennen in sc Franeker. Als excuus voor fc Harlingen mag het ontbreken van diverse basisspelers gelden. Ze werd afgetroefd op vele punten. In de eerste helft was Franeker oppermachtig en kwam de thuisploeg tot bijna geen enkele goede of gevaarlijke aanval. De grote man was de sterke, levensgevaarlijke, jonge spits (19) Marco de Groot. Hij scoorde vier maal en was ook nog betrokken bij het eigen doelpunt van fc Harlingen. Scheidsrechter deze middag was de alom bekende Jaap Kingma, die veel floot, meestal niet in het voordeel van de thuisploeg. Hoewel het een derby was, bleek dit niet uit de wedstrijd, mede door het betere Franeker.

Fc Harlingen moest deze inhaalwedstrijd weer starten zonder een vijftal basisspelers en dat is meteen merkbaar. Voorin is er dan weinig stootkracht en de middenvelders worden simpel overspeeld. Het jeugdige Franeker liet meteen al zien waarvoor ze kwamen. De wedstrijd begon als zo vaak met wat aftasten. Vanaf het begin combineerde Franeker beter en liep fc Harlingen achter de feiten aan. Al in de tiende minuut was het raak. Een steekpass dwars door de Harlinger defensie leek een prooi te worden voor doelman Tetze Helvrich, maar spits Marco de Groot kwam als een duivel uit het bekende doosje nog bij de bal en tikte de 0-1 binnen.

Sc Franeker bleef veel in bal bezit. Na een kwartier werd de eerste fatsoenlijke aanval door fc Harlingen opgezet over links. Een prima voorzet van Janbauke Tolsma belandde niet bij een medespeler. Edwin Hiemstra van Franeker kreeg hierna een honderd procent kans, maar schoot naast. Fc Harlingen kon geen vuist maken ook al omdat er slordig werd gepasst en veel duels werden verloren. Franeker schoot ook nog op de paal. Na een half uur vond de eerste wissel bij de thuisclub plaats. Janbauke werd vervangen door Kenneth Dijkstra. Linksachter Robert van der Zee probeert met een solo de tegenstander te verschalken, maar hij strandde op de zestienmeter. De Harlinger defensie stond de eerste helft veel onder druk. Arjan Outhuyse, deze middag wat minder op dreef dan anders, en Sjouke Bootsma hadden hun handen vol aan de Franeker voorwaartsen. Als rechter verdediger speelde Matheusz Ype een redelijke wedstrijd. Op het middenveld probeerde aanvoerder Niels Outhuyse van alles om het tij te keren maar dat lukte vooralsnog niet. Vlak voor de rust werd het dan nog 0-2. Sjouke raakte een bal verkeerd, de bal vloog omhoog en onder druk van spits de Groot probeerde doelman Helvrich de bal over te stompen, maar deze belandde in eigen doel.

Na de rust werd er in de 51e minuut opnieuw gescoord door Franeker. Het was wederom Marco de Groot die met een lage schuiver in de verste hoek de 0-3 aantekende. Wedstrijd gespeeld. Toch kende fc Harlingen hierna een opleving. Er werd zowaar meer druk gezet en duels werden gewonnen en wel onverwachts, maar wel mooi, kopte Sander Zeilmaker na een prima voorzet van Daniël Matakupan in de 54e minuut de 1-3 binnen. Zou het dan nog kunnen?
Sc Franeker leek even van slag en fc Harlingen werd gevaarlijker. Niels Vlottes werd gewisseld en de pas 16-jarige Remko Zandberg nam zijn plaats in. Sander ging in de spits en achterin ging men één op één spelen. De Franeker achterhoede bleek soms kwetsbaar. Er werden ook wat meer overtredingen gemaakt. Een goede vrije trap van Franeker werd door Tetze goed gepakt. Aan de andere kant kopte Sander recht in de handen van doelman Hogendorp. In de 70e minuut kwam Sander weer vrij na een goede voorzet van Jorge Pirez vanaf links, al of niet buitenspel kopte hij fraai binnen. Op aangeven van de Franeker assistent-scheidsrechter keurde de scheidsrechter de aansluitingstreffer af. Fc Harlingen bleef aandringen en sc Franeker had geluk toen de scheidsrechter niet floot voor een penalty nadat Niels Outhuyse vast werd gehouden binnen de zestienmeter. Robert van der Zee werd nog vervangen door Yassin Faggouss. Sc Franeker pakte de draad weer op en kreeg ook nog een cadeautje van scheidsrechter Kingma in de vorm van een penalty. Het was weer De Groot die scoorde, 1-4. In de 90e minuut werd het ook nog 1-5 door wie, het zal niemand verbazen, Marco de Groot. Zo won sc Franeker volkomen verdiend, maar als het doelpunt van Sander niet was afgekeurd weet je maar nooit hoe het dan afgelopen zou zijn.