Sport

Roeiploeg Utrecht roeit prestatietocht van 237 km van Durgerdam

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De Roeiploeg Utrecht organiseert van 9 tot en met 15 mei een prestatietocht van Durgerdam naar Terschelling, in totaal 237 kilometer. Dit jaar vindt voor de vierde keer een jubileumtocht plaats van de Roeiploeg Utrecht voorafgaand aan de Harlingen ? Terschelling roeirace. In het verleden werden de tochten Amsterdam ? Terschelling, Utrecht ? Terschelling en de Elfstedentocht al eens geroeid.

35 Jaar geleden werd er door de Roeiploeg Utrecht voor het eerst de roemruchte Harlingen – Terschelling race geroeid. Een evenement dat ooit begon als een weddenschap om een kratje bier had toen al de potentie om uit te groeien tot de wedstrijd die het nu is. Sinds 2005 is het traditie bij de Roeiploeg Utrecht om in elk lustrum jaar een prestatietocht vooraf gaand aan de HT te roeien. Er is al een keer van Utrecht naar Harlingen geroeid en een keer de Elfstedentocht geroeid. Nu 35 jaar na de eerste deelname is het tijd om deze prestatie te vieren met een, misschien nog wel grotere, nieuwe prestatie. In de week voorafgaand aan de HT race gaat de Roeiploeg Utrecht vanaf Durgerdam naar Harlingen roeien om vanaf daar mee te doen met de HT-race.

Vorig jaar rond deze tijd waren de eerste gedachten al gewisseld over een mogelijke prestatietocht. Welke route gaan we roeien, hoeveel dagen willen we roeien, wat willen de roeiers? Het eerste idee was te groot om te bolwerken namelijk van Maastricht naar Terschelling. Helaas bleek de afstand van Maastricht tot Harlingen net twee dagen te ver om fatsoenlijk te kunnen roeien. Daarna gingen de gedachten over een start in Duitsland, langs vele roeiverenigingen of starten in Drenthe. Na een paar biertjes kwamen de gedachten uit op Durgerdam. De geboorteplek van de Doorhaler en Doordrijver. Nu de gemiddelde leeftijd van de sloepen precies evenveel is als de lustrumdeelname aan de HT-race lijkt dit de beste optie. De Doorhaler is in 1978 gebouwd en de Doordrijver in 1982.

De route die uitgestippeld is brengt de deelnemers de eerste dag vanaf Durgerdam, waar de bouwer van de sloepen het startschot zal geven, via de grachten van Amsterdam naar Haarlem. De tweede dag zullen ze via het Noordzeekanaal over de Zaan roeien om langs het Alkmaardermeer te overnachten. In dag drie zullen ze zich door de polder van Noord Holland langs Alkmaar, Heerhugowaard, Winkel en Kolhorn naar het Amstelmeer roeien. Tijdens de vierde dag roeien ze vanaf het Amstelmeer naar Den Helder om te eindigen in de haven van Oud Schild (Texel). Dag 5 wordt in 2 delen gesplitst. ’s Ochtend roeien ze met het tij mee naar Kornwerderzand om daar acht uur te wachten op het nieuwe tij. In het donker zullen ze hun weg naar Harlingen vervolgen om daar donderdagnacht aan te komen. In Harlingen volgt een dag rust om op vrijdag aan te sluiten tijdens de HT-race. In totaal zullen ze 237 km over het water roeien.

Tijdens de prestatietocht zal de Jonge koop van Utrecht, clubschip van de Roeiploeg Utrecht meevaren waar kan, en zorgen voor de benodigde faciliteiten. Voor de roei-etappes over het wad mogen de roeiers gebruikmaken van de diensten van Launch Control die met hun rib, de hopelijk overbodige, noodzakelijke hulp kan bieden.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda