Voetbal

Robur wint laatste thuiswedstrijd

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Afgelopen zondag speelde Robur 1 de laatste offici?le competitie-thuiswedstrijd tegen Langweer. (In het nieuwe seizoen gaat Robur samen met vv Harlingen verder als fc Harlingen.) Na het verlies tegen RES in Bolsward vorig weekend, was het kampioenschap uit zicht. Wel kon Robur nog steeds een mooie score van vijftig punten halen, als de geelhemden nog twee keer zouden winnen. Hiermee is Robur ook zeker van een periodetitel en dat zou toch een mooie afsluiting zijn van het seizoen en de clubhistorie. Dan moest er wel gewonnen worden van Langweer en dat bleek nog niet zo makkelijk.

Robur begon deze wedstrijd met Patrick Dijkstra op doel. In de achterhoede Rene Metz, Andre Alberts, Marcel Tuurenhout en Bram Wijbenga. Op het middenveld speelden Tetze Helvrich, Arjen Speckmann, Douwe Kamsma en Hans Brandes. Voorin Sipke Bootsma en Sander Zeilmaker. Voor de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden voor de overleden oud-trainer van Robur uit de jaren 60: Rimmie Baarda. Ook kwam Robur nog voor de laatste keer op de foto en Radio Stad Harlingen bracht een extra lang verslag met enkele interviews met betrokkenen.

Onder prachtige omstandigheden trapte Robur af. De bal ging direct diep op Sander, die goed controleerde en direct voor gevaar zorgde. Langweer was echter niet gekomen om als speelbal te fungeren en liet zich nadrukkelijk zien in de beginfase. Toch waren de eerste kansen voor Robur. Douwe kwam net te kort om binnen te koppen op een voorzet van Sander. Sander zelf schoot net voor langs na een mooie dartel actie. Aan de andere kant was plotseling de snelle linkerspits van Langweer weg. Andre en Rene kwamen te laat en ook Patrick werd geklopt; 0-1. Dat was even een bittere pil voor Robur, dat net even te vaak voor de lange bal koos.

Er kwam meer energie in de wedstrijd in de loop van de eerste helft. Arjen won vaak het duel op het middenveld en ook Tetze was erg gedreven bezig. Sander kwam weer eens goed door over rechts en bereikte Douwe. Uit de draai schoot hij hard over de grond binnen; 1-1. Robur zat weer in de wedstrijd en ging op zoek naar nog een treffer. Langweer bleef goed meevoetballen en de bezoekers waren uit de counter gevaarlijk. Marcel speelde weer uitstekend en veroverde veel ballen. Ook de voortzetting in balbezit was prima. Tetze was erg dicht bij de 2-1. Na een prachtige combinatie over veel schijven schoot hij hard tegen binnenkant paal. Helaas voor Robur verdween de bal niet in het doel. Sipke en Hans hadden het moeilijk deze middag met het fysieke spel van Langweer. Toch zorgden zij ook voor goede momenten. Na een mooie passeeractie miste Hans de kracht om een goed schot af te leveren. Sipke gaf een tweetal strakke voorzetten, die maar net gemist werden.

Na rust ging Robur op zoek naar de verlossende treffer. Robur en Langweer werkten hard voor een goed resultaat. Toch kwam er niet snel een doelpunt. Kansen waren er wel. De spanning nam toe aan de kant. Robur had de tweede helft meer overwicht en kansjes kwamen er. Sander, die de laatste weken nog veel moeite had met voetballen, speelde ontketend en was een ware plaag voor de achterhoede van Langweer. Alleen kon hij zijn goede spel nog niet bekronen met een doelpunt. Na een prachtige pass van Arjen kwam Sander vrij voor de keeper. Maar de sluitpost bracht redding. Tetze en Douwe schoten op doel maar niet hard genoeg om de keeper te verschalken. Sipke werd vervangen door Evan, die terug kwam van een blessure. Als invaller bracht hij de nodige rust in het spel. Er werd in deze fase van de tweede helft goed gecombineerd. Dit was ook de basis voor de bevrijdende goal.
Bram speelde Sander aan in de diepte. Hij glipte vervolgens mooi langs zijn man en met een bekeken schot scoorde hij prachtig de 2-1. Langweer bleef het nog wel proberen, maar Robur kwam in de slotfase amper nog in de problemen. Tetze werd vervangen door Nieky Dekker en Chiel Faber kwam er in voor Hans. Het gevoel was goed en Robur rook de overwinning. Robur bleef hard werken om de drie punten thuis te houden. Ongeveer tien minuten voor tijd mocht Robur een vrije trap nemen op de rand van de ‘zestien’, recht tegenover het doel. De muur stond zo dat de bal zowel links- als rechtsom kon. Marcel bedacht zich geen seconde en schoot de bal snoeihard in het kruis. Een mooie bekroning op zijn goede seizoen. En Robur was in de veilige haven. Op deze bijzondere middag was de vreugde toch wel groter dan normaal bij een overwinning.

Langweer nam afscheid van hun keeper, die een prima partij keepte. Robur is nog één overwinning verwijderd van de vijftig punten. Over twee weken speelt Robur de laatste wedstrijd uit bij Aengwirden. Volgende week nog een vrij weekend. Met feestzanger Sven was het nog lang gezellig en klonk onder meer het ‘huppie, huppie, huppie… Robur is mijn voetbalcluppie!’ uit de monden van de selectiespelers. Robur is inmiddels zeker van een periodetitel. De vraag is alleen nog of Robur er om mag spelen in verband met de fusie van komend seizoen. Dit zal in de komende weken duidelijk worden.

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda