Sport

Regen en harde wind teisteren Harlinger run-bike-run

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Vorige week woensdagavond vond de jaarlijkse run-bike-run (5km-21km-3km) van de sportmasters van zwemvereniging de Vikings plaats. Organisatoren Ritske Flootman en Geke Venema zaten van tevoren wel in spanning of het vernieuwde (betonnen) fietspad van Harlingen naar de Kimswerderhoek wel op tijd gereed zou zijn.

Het beton lag er wel in, maar hier en daar waren nog wat obstakels in de vorm van bielzen, afsluithekken en linten. Ook de weggegraven grond langs de zijkanten was nog niet aangevuld. Uiteindelijk besloot de organisatie om de looponderdelen (5 km en 3 km) wel op het fietspad te laten plaatsvinden, maar voor de fietsroute gebruik te maken van de gewone rijweg.

Zoals bij elk buitenevenement werden ook de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten gehouden. Ook nu bleek weer eens dat de buienradars er wel eens naast zitten. De om half negen verwachte regenbuien arriveerden een uur eerder, waardoor de sporters na het eerste looponderdeel bij het fietsen en de tweede loopronde geconfronteerd werden met veel nattigheid en een in buien hard aanhalende zuidwestenwind.
Maar wie beweegt, produceert zelf warmte en gelukkig kreeg geen enkele deelnemer met pech of andere ongemakken te maken. Minder fortuinlijk was het voor Geke Venema en Jan Kooistra die op de Kop van de Afsluitdijk en bij het keerpunt tussen de Kop en Kornwerderzand als controle- en hulppost functioneerden. De drie mensen van de tijdwaarneming (Jelle Haan, Rinnie Brandsma en Gerrit van der Ploeg) waren iets beter af want die konden zo nu en dan beschutting zoeken bij de brandweerkazerne.
?Om zeven uur gaf Ritske Flootman, die zelf deelnam aan het fietsonderdeel, het startsein voor de tien heren, zeven dames en drie duo’s. Van deze 23 deelnemers kwamen de meesten van buiten Harlingen. Bijzonder was dat het dorp Wytgaart met zes sporters sterk vertegenwoordigd was.
Na 5 km lopen kwam de Harlinger Marcel Hoekstra in 19.21 als eerste weer terug. Een kleine minuut later arriveerde David van Oosten uit Leeuwarden, die op zijn beurt een minuut later gevolgd werd door Marco Douma uit Joure. Deze laatste liet zien dat het fietsen zijn sterkste onderdeel is. Na de 21 km fietsen had hij de leiding overgenomen met 13 seconden voorsprong op David van Oosten. Marcel Hoekstra moest als meer specifieke loper op dat moment al ongeveer zeven minuten toegeven op de fietsspecialisten en was ondertussen ook nog voorbijgestreefd door Hielke Nienhuis. David wist als de betere loper Marco weer in te halen en finishte met een tijd van 1.08.30 als eerste, op een halve minuut gevolgd door Marco. Marcel Hoekstra benutte zijn loopcapaciteiten en wist uiteindelijk als derde te finishen voor Hielke Nienhuis. Albert van der Ven eindigde als tweede Harlinger op de vijfde plaats.
Bij de dames stak Anja van Zutphen uit Weidum erboven uit. Ze zou met ruime voorsprong op Marjon Douma en Rixt de Ruiter als eerste eindigen. Bij de duo’s was de zege afgetekend voor Erik Visser en Jildert Boersma. Jildert was met een gemiddelde van bijna 40 km per uur de snelste fietser deze avond.

Vooral uit de fietstijden bleek dat de combinatie van wind en regen veel van de deelnemers had gevraagd. Na afloop maakte Ritske Flootman in de warme kantine de uitslag bekend en bedankte ook de vrijwilligers die in deze barre omstandigheden ook een behoorlijke prestatie hadden neergezet. De inleggelden bedroegen 139 euro en dit bedrag komt geheel ten goede aan de Brandwondenstichting. Hopelijk zijn de weersomstandigheden volgend jaar wat beter. In ieder geval ligt er dan een mooi nieuw betonnen fietspad zonder obstakels.

Voor zondag 7 juni is een triatlon gepland. Als de buitenwatertemperaturen het toelaten zal er deze zomer ook weer in zee gezwommen worden als voorbereiding op de 2 km zeezwemtocht en de Caspar di Roblestocht over 5 km. Drie leden van de mastersafdeling (Geke Venema, Ritske Flootman en Albert van der Ven) hebben zich opgegeven voor de Frysman, de eerste lange triatlon in Friesland in juli. Daarbij moet 3,8 km gezwommen worden, 180 km gefietst en 42 km gelopen. Dit allemaal rondom het bekende Reaklif in Gaasterland.?
Uitslag run-bike-run 2015
Heren
David van Oosten 1:08:30
Marco Douma 1:08:59
Marcel Hoekstra 1:15:33
Hielke Nienhuis 1:15:57
Albert v/d Ven 1:18:30
Guus Hoekstra 1:20:48
Niels Overzet 1:24:41
Ids Boersma 1:26:20
William de Ruiter 1:27:20
Martin Treub 1:38:48

Dames
Anja van Zutphen 1:20:48
Marjon Douma 1:29:52
Rixt de Ruiter 1:37:00
Tineke van der Veen 1:38:00
Attie Nauta 1:38:01
Marijke Ypma 1:40:18
Marrit Burghoorn 1:48:50

Duo’s
Loper Fietser
Erik Visser Jildert Boersma 1:08:23
Douwina Haan Johannes Hoekstra 1:21:51
Josee Gillisen Ritske Flootman 1:28:34

|Doorsturen

Buienradar



Agenda