Sport

Prachtige trails op Ameland en in Zuid Limburg

Door Jeroen Pietersma
AMELAND - Afgelopen zaterdag was er dan eindelijk de eerste trail op Ameland, de Vuurtorentrail. Deze vorm van hardlopen is momenteel erg populair aan het worden. Trailrunner Robin van Kinsbergen is de initiator van deze trail en in samenwerking met gemeente Ameland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat werd dit evenement georganiseerd. Er waren drie afstanden te lopen; 10, 17 en de Bornrif Trail van 35 kilometer. Start en finish waren op het Zwaneplein in Hollum en daarna volgden tussen de 90 en 95% onverharde wegen.

In totaal stonden er 250 lopers aan de start, geen slechte start voor een eerste trail. Wim Manshande uit Harlingen was deelnemer aan de 17 kilometer en zijn woorden over deze trail waren heel lovend. Na de start kwam men na een kilometer in het bos met veel steile klimmetjes en afdalingen. Na vijf kilometer volgt het strand wat goed te belopen was gevolgd door het Frettepad met veel mul zand en zwaar te belopen. Hierna weer strand maar nu zwaarder te belopen vanwege beginnen de duinvorming. Hierna weer enkele klimmetjes waarna door het missen van lintjes om de weg te volgen werden gemist waardoor je ook nog eens uit balans geraakte. Nu was de accu bijna leeg en werd het zwaar om de finish te halen. Ja een trail is gewoon zwaar maar het alcoholvrije biertje na de finish maakte veel goed!

Over zwaar gesproken. Stadsgenoot Melchior Ram was deelnemer aan de 80 kilometer van Limburgs Zwaarste. Voor trailers is dit de tocht der tochten. Een mooie maar pittige ultraloop door het Limburgse landschap. Vanaf de start in Imstenrade gaat het naar het Drielandenpunt en dan heuveltje op, heuveltje af naar de rust in de Vijlense bossen. Hierna volgt nog een lus die de lopers naar Epen brengt. Ook wordt nog het dorpje Eys aangedaan. Melchior volbracht deze loop in een tijd van 10 uur en 25 minuten. Zijn commentaar op de loop was dat het redelijk was gegaan, een dipje tussen kilometer 55 en 70. De omstandigheden met 20 graden en bewolking waren gunstig geweest. Deze loop leverde hem slechts een blaartje en wat spierpijn en stijfheid op.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda