Sport

Open Fries Kampioenschap sloeproeien

Door Jeroen Pietersma
Op zaterdag 23 april stond het Open Fries Kampioenschap sloeproeien in Lemmer op de agenda. Deze wedstrijd van 22.8 kilometer is een perfecte voorbereiding op de Harlinger-Terschellinger race van 6 mei. Met de Okke, Sterke Sietze en de Kromme Dick was Okke Hel goed vertegenwoordigd in een sterk deelnemersveld.

Bij de jachthaven Zevenwolden in Lemmer leek het een mooie dag voor een wedstrijd te worden met flink wat zon en een matige wind, maar eenmaal gestart bleek al snel dat het maar schijn was. De laatste startgroep was nog maar net van start gegaan of het weer sloeg totaal om. De zon verdween achter donkere wolken en de wind trok flink aan. Het eerste stuk van de race was op de Groote Brekken tegen de wind in en juist op dat punt ontstond er een flinke bui met harde wind, golfslag, regen en hagel. Vooral de latere startgroepen zoals die van de Kromme Dick en de Sterke Sietze hebben veel last gehad van de harde wind en golven op het eerst stuk. 

De Okke was net op tijd bij de keerboei en kon zo optimaal gebruik maken van de harde wind in de rug op terugweg richting de ingang van de Langesloot. Na een ronde over de Ee, Woudsloot en over het Brandemeer, met nog meer hagel en regen, kwamen de roeiers weer uit op de Groote Brekken en mochten ze het laatste stuk voor de wind richting de finish roeien.
Nadat iedereen weer een beetje was opgedroogd en opgewarmd volgde de prijsuitreiking. De grote vraag was of de Okke zijn goede prestaties van de afgelopen wedstrijden door had kunnen zetten. Uiteindelijk zijn de heren net als hun vorige wedstrijden in Weesp en het Harlinger kampioenschap eerste in de tweede klasse geworden. Nadat alle prijzen waren uitgereikt werden de uitslagen van de overige sloepen bekend gemaakt en werd duidelijk dat de mannen van de Okke net naast de eerste plaats algemeen, dus het Fries Kampioenschap hebben gegrepen. Ze kwamen een paar seconden tekort op de mannen van de Grutte Bear uit Joure die uiteindelijk met die eer vandoor gingen. Een kleine domper, maar wat hebben de mannen goed geroeid deze dag.
Bij de heren is de Sterke Sietze op de 23ste plaats geëindigd met een roeitijd van 3:06 uur en de Kromme Dick op de 31ste plaats met een roeitijd van 2:30 uur.
Bij de dames heeft de Onvervaard een keurige zevende plaats behaald en hebben de dames van de Vuurzee de 19de plaats veroverd. Al met al was het een hele mooie roeidag.
Haal op gelijk.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda