Onnodige nederlaag fc Harlingen

HARLINGEN - Het vlaggenschip van fc Harlingen kon het mooie resultaat van vorige week afgelopen zondag geen vervolg geven. Op het eigen sportpark Vierkantsdijk werd een even onnodige als gevoelige nederlaag geleden. Rond twee uur floot scheidsrechter Stel voor het begin van het duel.

Dat Jubbega niet moest worden onderschat bleek al na tien minuten toen ze gevaarlijk doorbraken, maar werden teruggefloten vanwege buitenspel. Harlingen kon even later wat terugdoen toen er een vrije trap op een mooie plek werd gegeven, maar deze werd weggekopt door een Jubbegaaster. Een hoekschop voor Harlingen werd door Daniël Matakupan goed voor het doel geslingerd, maar Stefan Adema kopte de bal net over. Ook Nils Podt waagde na een goede loopactie een schot op doel, maar die miste de kracht om gevaar te stichten. Dat was het probleem bij de thuisploeg eigenlijk: de aanval werd wel opgezet, maar in de afronding was men niet scherp genoeg. De gasten speelden ook geen oogstrelend voetbal, maar kwamen wel op voorsprong. Na defensief geklungel bij Harlingen kwam de bal voor de voeten van Jacko de Jong en die zette de gasten op een 0-1 voorsprong.

Harlingen leek even van slag, maar kwam vlak voor rust op gelijke hoogte. Tenminste zo leek het, maar de scheidsrechter keurde het doelpunt af. Een opmerkelijke beslissing, omdat de keeper van Jubbega zelf de overtreding maakte en dan ga je met een achterstand de rust in.

Het was een wedstrijd die Harlingen niet hoefde te verliezen en dus een minuut of acht na rust een prima aanval van Harlingen, maar wederom stond de doelman in de weg. Tetze Helvrich redde na een uur knap een hard schot van dichtbij. Een vrije trap van Stefan Adema was een prooi voor de doelman, waardoor het de thuisploeg maar niet lukte een niet onverdiende gelijkmaker te forceren. Zuur was het dan ook dat Jubbega in de 67e minuut van dichtbij de bal tegen de touwen kopte en een 0-2 voorsprong nam. Twee minuten later weer een kans voor Harlingen, maar de bal raakte de lat en belandde voor de voeten van Sander Zeilmaker die de aansluitingstreffer aantekende: 1-2.
Tetze Helvrich behoedde de thuisploeg in de slotfase van een grotere achterstand. Diep in blessuretijd kreeg Harlingen nog een vrije trap, maar wederom was het geluk niet aan haar zijde. Zo bleef het 1-2 en leidde Harlingen een onnodige en dure nederlaag. Onnodig, omdat Jubbega niet de betere was en duur, omdat Harlingen nog altijd hekkensluiter is.

Volgende week een nieuwe ronde, nieuwe kansen. Dan reist het elftal van trainer Duco Mulder andermaal af naar Drachten. Dan voor een duel tegen de vv Drachten. Aanvang van dat duel is 14.00 uur.