Onnodig verlies fc Harlingen

De fc Harlingen heeft zondag een kans laten liggen om te stijgen op de ranglijst. Van een ploeg als FFS mag je niet verliezen. Wel moet je bewondering hebben voor de manier waarop zij dit duel ingingen, vol strijd en passie en dat laatste kon je niet zeggen van de spelers van fc Harlingen.

Ook waren ze zeer efficiënt, van de vijf of zes kansen benutten ze er vier. Fc Harlingen liep steeds achter de feiten aan en bleef daardoor aan de negatieve kant van de score. Wel is het natuurlijk jammer dat door de blessure van Barry Hamstra, de afwezigheid van Sjouke Bootsma, moest werken, en het geblesseerd raken in de warming-up van doelman Tetze Helvrich er een ander team in een andere opstelling stond. De vervanger van Tetze was de keeper van de A-junioren Vincent van der Werf, die onverwacht zijn debuut moest maken. Sander Zeilmaker speelde voor het eerst in zijn voetballoopbaan als voorstopper.
Vanaf het eerste fluitsignaal van de, deze middag warrig fluitende, scheidsrechter Achttien liet FFS zien dat er niet met hen te spotten viel. Ze gingen gedreven de duels aan, waren vaak de winnaar en hanteerden veelal de lange bal, met de wind in de rug. De achterhoede van fc Harlingen had daar moeite mee. Het eerste schot van de wedstrijd was van Jorge Pirez, maar de ervaren en prima keepende FFS doelman Nico Pijlman versla je niet zomaar. Er werd door beide partijen in de beginfase vaak verkeerd gepasst en dat leidde tot een rommelige wedstrijd.
In de tiende minuut maakte Sander net buiten de zestien meter een opzichtige overtreding. De gevaarlijke spits van FFS, Age Ellert van der Velde, plaatste zich achter de bal en schoot die onberispelijk in de bovenhoek bij de tweede paal, 0-1. Een minuut later speelde Adema de bal wat ongelukkig terug op doelman van der Werf, deze kreeg de bal niet onder controle en zo kwam FFS heel goedkoop aan de 0-2. Fc Harlingen probeerde van alles om wat te doen aan de achterstand.
In de twintigste minuut gaf linksachter Ane Schaap een verre voorzet en het was Freek Töpfer die over de lange keeper de bal keurig binnen kopte, 1-2.
FFS bleef volhouden met de lange ballen en de Harlinger verdediging moest alle zeilen bijzetten om een grotere achterstand te voorkomen en dat lukte Sander en Stefan in het centrum. Door die lange halen werd vaak het middenveld overgeslagen en het deze kreeg dan ook weinig grip op de wedstrijd. Jorge Pirez kreeg ook nog een paar kleine kansen, maar was niet gelukkig in de afronding. Kevin Jaarsma, te weinig zichtbaar deze middag, kreeg ook een kans evenals Freek, maar beide keren redde de keeper uitstekend. Na een half uur spelen kwam de thuisploeg dan verdiend naast FFS. Een voorzet van Jorik Erents belande in de zestien en tussen een woud van benen was het Justin Attema die met links omhaalde en in de linker benedenhoek de keeper kansloos liet, 2-2. Hierna bleef fc Harlingen gevaarlijk, maar met stevig verdedigen wist FFS doelpunten te voorkomen. Rust 2-2.
Meteen na de aftap ging de fc Harlingen in de aanval, maar er werd een overtreding gemaakt op Jorik en uit de vrije trap kwam een mogelijkheid voor Justin. In de 48e minuut komt door slordig verdedigen de gevaarlijke nummer 11, Age Ellert van der Velde halverwege de helft van de thuisclub in balbezit, hij kan al solerend vrij doorgaan en uithalen. Met een fraaie curve verdween de bal over doelman Van der Werf in het doel, 2-3. Dus weer op achterstand.
Ralf van Hurck probeerde met een vrije trap net buiten de zestien de keeper te verschalken, maar deze pakte de bal vakkundig. Fc Harlingen kreeg hierna diverse corners. Die waren meestal een prooi voor de doelman. In de 63e minuut krijgt FFS een uitgelezen mogelijkheid om de score uit te breiden. Ane Schaap tikt licht de nummer 11 aan en de scheids beslist penalty. Evert Hospes maakt er dankbaar gebruik van en scoort beheerst de 2-4.
De wedstrijd lijkt beslist maar in de 73e minuut is het wederom Freek die de aansluitingstreffer maakt, 3-4 en even later kan hij de gelijkmaker scoren. Achterin bij de fc Harlingen ging men één op één spelen. Stefan ging in de spits voetballen om zo de gelijkmaker te forceren. Rechtsachter Mateusz Ype moest een paar maal achter elkaar sprinten om erger te voorkomen. Vlak voor het einde lijkt Stefan toch te scoren, komt alleen op de doelman aan, maar deze redt perfect. Wat de fc Harlingen ook probeerde, er kwam geen verandering meer in de stand en zo verloor de thuisclub met 3-4. Zuur en niet nodig. Volgende week geen competitie voor de fc Harlingen.