Onnodig en onterecht verlies

Een nogal gewijzigd fc Harlingen nam het afgelopen zondag op tegen koploper Friesland, de eerste tegen de laatste dus. Na afloop was vriend en vijand het erover eens dat minimaal een gelijkspel de juiste uitslag zou zijn, maar als je als fc Harlingen riante mogelijkheden niet benut, dus niet scoort, dan win je niet. Wat de wijzigingen betreft, een aantal spelers zijn weer toegevoegd aan de selectie, Niels Outhuyse, Sjouke Bootsma en Jorge Pirez en mogelijk volgende week Freek T?pfer. Ook ontbraken er deze middag een viertal spelers door blessures, werk en ziekte. Het spel van zondag geeft echter wel vertrouwen voor de toekomst, nu nog scoren.

De eerste tien minuten van de wedstrijd stond in het teken van verkennen en gebeurde er weinig. Een corner van Friesland werd onschadelijk gemaakt door de goed keepende doelman Tetze Helvrich. Een voorzet van aanvoerder Ane Schaap werd gepakt door doelman van der Meer. In de twaalfde minuut werd er een overtreding gemaakt op Niels Outhuyse. De vrije trap werd genomen door Sander Zeilmaker, maar de keeper pakt de bal. Na een kwartier ontstonden er twee moeilijke situaties voor het Harlinger doel. De prima spelende laatste man Arjan Outhuyse en Sander klaarden de situatie. Sander, spelend centraal vanaf het middenveld probeerde het even later met een afstand schot wat net naast ging. Op het middenveld was Nils Podt veel in balbezit, helaas zette hij zijn acties weleens te ver door, terwijl een pass op een vrijstaande medespelers beter zou zijn geweest. Op de rechtsachter probeerde een fel spelende Robert van der Zee zijn tegenstander uit te schakelen wat veelal ook lukte. Sjouke Bootsma moest eerst weer even wennen, maar kwam steeds beter in de wedstrijd. Na een half uur kreeg Friesland een dot van een kans, de spits schoot naast. Even later probeerde Nils, Niels Outhuyse met een lobje te bereiken, maar dit mislukt jammer genoeg. De voorwaartsen Niels Vlottes, Jorge Pirez en Daniël Matakupan werden te weinig aangespeeld om gevaarlijk te worden. Een schot van Niels Vlottes werd bekwaam door de doelman onschadelijk gemaakt. Zo werd er in de eerste helft niet gescoord.

Fc Harlingen begon ongewijzigd aan de tweede helft. Meteen was er een corner voor fc Harlingen en in de 48e minuut kwam Niels Outhuyse in kansrijke positie, in plaats van te schieten gaf hij de bal af aan naamgenoot Niels en diens schot werd gekraakt door een verdediger. Aan de andere kant moest Arjan ingrijpen om erger te voorkomen. Er bleven kleine kansjes komen voor de Harlingers, daar bleef het bij. In de 56e minuut kwam fc Harlingen op achterstand. Een aanval van Friesland over rechts werd niet helemaal goed verdedigd, de rechter spits kon voorgeven en via een kluts kwam de bal voor de voeten van Mark Jalvingh en die schoot de bal onberispelijk in de rechter bovenhoek, 0-1.
Trainer Duco Mulder pastte hierna twee wissels toe. Daniël en Niels Vlottes werden vervangen door Matheusz Ype en Lee-Roy Purvis. Fc Harlingen probeerde van alles om de achterstand ongedaan te maken, maar bleef onzorgvuldig in de passing. In de 70e minuut zette Niels goed voor en Jorge kwam een teenlengte te kort om de bal in te tikken. Een omhaal van Lee-Roy werd door de doelman gepakt. Even later kreeg Friesland, wat loerde op de counter, een mooie kans maar ook die ging verloren. In de 79e minuut was er een corner voor fc Harlingen en Niels kreeg tweehonderd procent mogelijkheden om te scoren, schoot tegen de keeper op en daarna naast. In de 82e minuut kwam Kenneth Dijkstra in de ploeg voor Robert. Sjouke ging in de spits spelen om de verdiende gelijkmaker te forceren. Nils Podt kreeg ook nog een grote kans, maar scoorde ook niet. Sander kopte een bal goed door en Kenneth kopte rakelings over.
De laatste mogelijkheid voor fc Harlingen om alsnog de gelijkmaker te scoren was weer voor de verder prima spelende maar niet scorende Niels. Van dichtbij schoot hij vrijstaand naast en zo bleef het 0-1.
Al met al een wat teleurstellend resultaat. Fc Harlingen had meer verdiend. De ploeg heeft met zijn allen hard gevochten voor een beter resultaat en ooit zal die inzet beloond moeten worden. Volgende week de moeilijke uitwedstrijd over zee, naar Geel Wit op Ameland.