Sport

NK kwartfinale Bergschenhoek

Door Jeroen Pietersma
Het was een erg spannende wedstrijd op 16 april jongstleden in Bergschenhoek. De halve finale NK turnen dames stond op het programma van V&K Stenen Man. Voor de vereniging kwamen twee deelnemers uit: Senna de With en Berber Koornstra.

Het is sowieso al een hele prestatie om door te dringen tot deze halve finale. Daarom zijn we als club dan ook erg trots op deze meiden. Tijdens de kwartfinale die gehouden werd in de Waddenhal hadden ze beide hun plaats veilig gesteld, maar toen bleek al dat de vervolgwedstrijd pittig zou worden. Scores van rond de 55 punten, gemiddeld tussen de 13 en 14 punten zijn al heel gewoon bij de meiden op dit niveau. Dat betekent lastige plus elementen in de oefeningen en continu vooruitlopen op de verplichte oefening-stof. In Harlingen worden deze trainingen gegeven door Juf Marian Talsma. Zij is goed op de hoogte van wat er nodig is om een goede wedstrijd te turnen waarmee we mee kunnen doen op dit niveau.

Senna kwam in de eerste wedstrijd op niveau pupil 2 N2 in actie. Ze begon met een keurige sprongoefening en eindige met twee sprongen gemiddeld tegen de 13 punten. Een prima start. Daarna volgde de brugoefening. Hierbij werd door haar nog niet gereusd en dan moet je de rest de oefening strak uitvoeren. Dat lukte ook en de score kwam uit op mooie 13,400. Het daaropvolgende toestel was de balk, altijd een mentaal huzarenstukje. Het blijven staan op de balk is wat alle deelnemers door zijn hoofd spookt. Helaas lukte in de beginfase van de kuur een spagaatsprong niet en ging Senna een keer van de balk af. Ze ronde daarna perfect de oefening af, maar een dergelijke fout kost al snel een paar punten en heeft direct gevolgen voor je eindscore (balk 11,267). Ja, en dan rest nog een revanche op de vloer, die heel erg goed moet zijn om de score op te vijzelen. Senna turnde vervolgens een fantastische vloeroefening met een score van 13.767. Dit bracht haar uiteindelijk op achttiende plek. Tot de laatste deelnemerscore wordt ingevoerd blijft dit onveranderd, maar na de laatste deelnemer op vloer spring ze op de scorelijst naar nummer negentien en dat betekent geen definitieve doorstroming naar het NK. Dat voelt even als een bittere pil. Ze maakt bij uitval van een van de deelnemers als eerste reserve nog kans op een deelname aan het NK.

Berber Koornstra kwam in de derde wedstrijd in actie. Ook zij maakte een goede kans op doorstroming. Haar eerste toestel was brug. De spanning rond dit toestel van de vorige wedstrijd zat Berber nog een beetje in de benen. Het lukte haar niet zonder vallen de oefening af te maken. De score bleef steken op ruim 9 punten. Wat doe je dan: je herpakt jezelf en zet je schrap voor de volgende oefening. Dan is de balk een lastig toestel. Berber haalde qua elementen de hoogste niveaus. Dat kan zorgen voor hoge scores, maar het maakt de oefeningen ook erg lastig. Maar als je op het hoogste niveau wilt meetellen hoort in de turnsport daar enige vorm van risico bij. Ook op balk ruim 9 punten. In deze groep gingen niet veel deelnemers door, dus het werd vanaf dat moment al erg spannend. De vloeroefening verliep prima. De D score van 4.1 (moeilijkheidsgraad) en score van 11.733 was ruim gemiddeld in het deelnemersveld. Als laatste sprong, dat is het onderdeel waar Berber altijd hoge ogen gooit. Ook nu weer. De moeilijke sprong over de Pegasus (Tsuki) leverde haar de tweede plek in de lijst van sprong op. Dit betekent sowieso een NK finale voor het toestel sprong, fantastisch. De totaalscore was net niet genoeg voor definitieve deelname aan de meerkamp NK (tweede reserve).

|Doorsturen

Buienradar



Agenda