Voetbal

Matig Zeerobben niet opgewassen tegen Olde Veste

Door Jeroen Pietersma
Heel even leek Zeerobben een puntje mee te snoepen uit Steenwijk. Om precies te zijn, van de 90e tot en met de 92ste minuut. Zeerobben had de wedstrijd namelijk op miraculeuze wijze op zijn kop gezet door terug te komen van een kansloos lijkende 2-0 achterstand.

Vijf minuten voor tijd tekende eerst Marcel Visser de 2-1 aan en tot ieders verbazing maakte de mee naar voren getogen Marc Reussing in de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd nog gelijk ook: 2-2. Toch nog een punt, zij het misschien gestolen. Zeerobben maalde er niet om en prees zich al gelukkig met het ene puntje. En toen sloeg in blessuretijd toch nog het noodlot toe. De verder onzichtbaar gebleven spits Pim ten Voorde nam de bal van buiten de zestien op de slof en zag deze vervolgens gelukkig, maar daarom niet minder fraai in het doel verdwijnen: 3-2. Wat een deceptie voor Zeerobben en wat een vreugde bij Olde Veste!

Eerlijk gezegd kreeg Olde Veste daarmee wel wat het verdiende. De ambitieuze Steenwijkers (zij hebben hun vizier gericht op hoofdklasse voetbal) imponeerden niet echt, maar Zeerobben bood deze middag gewoon te weinig tegenspel om aanspraak te maken op een punt of meer. Vooral in het eerste deel van de tweede helft had de thuisclub gemakkelijk verder afstand van Zeerobben kunnen en eigenlijk ook moeten nemen. Onmacht, besluiteloosheid, de lat en keeper Jacob de Vries stonden een vroegtijdige beslissing van de wedstrijd in de weg. En dus mocht Zeerobben blijven hopen op een resultaat. Tot een kwartier voor tijd de definitieve nekslag leek te worden uitgedeeld door invaller Jorick Nils van der Galiën. Volkomen vrijstaand schoot hij de 2-0 tegen de touwen. Over en uit, zou je denken. Vreemd genoeg kantelde de wedstrijd echter vrijwel direct. Binnen een minuut kreeg Zeerobben twee levensgrote kansen om alsnog weer de aansluittreffer te maken. Maar eerst Marijn Helfferich en kort daarop invaller Frank ten Hoeve faalden in de afwerking. Het was wel het sein voor Zeerobben om nog niet helemaal op te geven. En wat belangrijker was, het was kennelijk ook het sein voor Olde Veste om te gaan twijfelen over de goede afloop. De ploeg werd onrustig en leek af en toe het hoofd te verliezen. Vijf minuten voor tijd profiteerde Zeerobben van die houding. Marcel Visser, een van de weinigen bij Zeerobben die wel zijn niveau haalde, sneed door de defensie en scoorde fraai de 2-1. Kon het dan toch nog? Ja dus! Het ongelofelijke leek te gaan gebeuren toen de mee naar voren gestuurde voorstopper Marc Reussing de bal keurig over keeper Tom Hollebeen heen kopte: 2-2! En de blessuretijd liep, dus… Maar de afloop kent u inmiddels.

Voor de wedstrijd was er de nodige onzekerheid over het wel of niet kunnen meespelen van spelmaker Kristian Feenstra. Hij had donderdag op de training een blessure opgelopen en de verzorgers Johan van Slooten en Harry Banga moesten alle zeilen bijzetten om hem speelklaar te krijgen. Dat lukte gelukkig, maar het zou niet echt baten. Kristian was zeker niet de mindere bij Zeerobben, maar hij bleek ook niet in staat de ploeg over het dode punt heen te helpen. Want dat Zeerobben op een dood punt zat was wel duidelijk. Het liep niet deze middag, zelfs niet bij de anders altijd zo gevaarlijke voorhoede. Zeerobben kreeg gewoon geen moment grip op de wedstrijd en maakte het Olde Veste daarmee wel erg gemakkelijk om een veldoverwicht op te bouwen. Tot echte kansen kwam het niet of nauwelijks en dat hield Zeerobben lang in de wedstrijd. Zo lang zelfs dat de rust met 0-0 leek aan te breken. In de slotfase van die eerste helft drukte de thuisclub het overwicht toch nog uit in de score. Verdediger Mark Homme van der Veen haalde vanaf een meter of 20 uit en op dat zwabberende schot bleek Jacob de Vries kansloos: 1-0.

Ook met een peptalk in de rust bleek Zeerobben de bakens niet te kunnen verzetten. De anders zo gevaarlijke spitsen kwamen geen moment los, het middenveld leek te worden overlopen en verdedigend moest Zeerobben gewoon alle zeilen bijzetten. Als gezegd profiteerde Olde Veste daar aanvankelijk te weinig van. De 1-0 bleef lang op het scorebord staan en trainer Arjen Postma greep in. Achterin ging het 1 op 1 spelen door de niet geheel fitte Pim Bleichrodt en Yander Zandbergen te vervangen door Frank ten Hoeve en Albert Beuker. Het leek de juiste ingreep, maar deze werd vrij direct ook wreed verstoord toen Olde Veste dan toch profiteerde van de ruimtes die hen vanaf dat moment geboden werden. Het leek de beslissing. Leek, want toen brandde de wedstrijd alsnog helemaal los. Het thriller-achtige verloop en de uitkomst zijn bekend. Terugkomen tot de niet meer gedachte 2-2 en dan toch nog verliezen. Sneu, jammer ook, maar niet getreurd. De eerste nederlaag moest een keer komen en als je in de eerste klasse niet helemaal top bent gebeurd het een keer. Deze middag was Zeerobben verre van top en dus gebeurde het onvermijdelijke. De eerste nederlaag in de eerste klasse is een feit. Volgende week thuis tegen het Groninger PKC ’83 alle kans om revanche te nemen.

Voor Zeerobben speelden: Jacob de Vries, Pieter Westra, Marc Reussing, Jan Dirk van Looy, Pim Bleichrodt (70. Albert Beuker), Kristian Feenstra, Marcel Visser, Marijn Helfferich, Yander Zandbergen (70. Frank ten Hoeve), Dylan Drent en Higor da Silva.

De uitslagen:
Drachtster Boys – Be Quick D 4-0
Noordscheschut – Gorecht 1-3
Oranje Nassau – vv Groningen 4-1
Balk – Buitenpost 1-2
Olde Veste – Zeerobben 3-2
VEV ’67 – PKC ’83 1-3
Blauw Wit ’34 – Winsum 2-1

Stand:
Drachtster Boys 4-12
Buitenpost 4-10
Zeerobben 4- 9
PKC ’83 4- 7
Gorecht 4- 7
Olde Veste ’54 4- 7
Blauw Wit ’34 4- 7
Winsum 4- 6
Oranje Nassau G 4- 4
Be Quick D 4- 4
Balk 4- 3
Noordscheschut 4- 2
vv Groningen 4- 1
VEV ’67 4- 0

|Doorsturen

Buienradar



Agenda