Leeuwarder Zwaluwen bederft openingsfeestje Zeerobben

HARLINGEN - Met een aantal plichtplegingen en natuurlijk een heleboel F-jes werd de opening gevierd van het vernieuwde complex op het Oostersportpark met o.a. twee nieuwe kunstgrasvelden. Leeuwarder Zwaluwen weigerde echter aan dat feestje zijn medewerking te verlenen. De snelle voorhoede van de Leeuwarders strafte drie persoonlijke fouten genadeloos af en liet de thuisclub met lege handen achter.

Vanaf de aftrap pakte Zeerobben energiek het initiatief en was Dylan Drent gevaarlijk met een voorzet . Uit de tegenaanval scoorden de gasten na een misverstand in de verdediging  de 0 – 1.  Niets aan de hand zou je zeggen, met nog 88 minuten te gaan. En inderdaad het eerste gevaar kwam uit een corner van Dylan. Patrick Amels torende boven iedereen uit en leek te scoren, ware het niet, dat een verdediger van Zwaluwen de bal nog van de lijn wist te koppen. Na deze opleving speelden de Groen Witten wisselvallig en onzorgvuldig en bleven kansen uit. Ook de Leeuwarders deelden in deze malaise. De trouwe Zeerobbenaanhang moest tot de 35e minuut wachten voordat er weer iets spannends in het vijandelijke strafschopgebied gebeurde. Uit een vrije trap van Dylan Drent kopte Frank ten Hoeve net naast. Soms moet je wat mazzel hebben om over een dood punt heen te komen en dat ontbeerde Zeerobben deze wedstrijd. Nog geen twee minuten later verslikte Reinier van der Stap, geheel tegen zijn gewoonte in, zich in linkerspits Constancia en was Arjen Veenstra kansloos. Dus 0 – 2 in plaats van 1 – 1. Vlak voor rust moest de geblesseerd geraakte David van der Pol zich laten vervangen door Higor da Silva.

Vol goede moed startte Zeerobben aan de tweede helft  en dichtte zich nog wel kansen toe. Deze droom spatte  in de 48e minuut wreed uit elkaar. Een onschuldig lijkende voorzet belandde op de randstrafschopgebied voor de voeten van Bob Lenglet en diens houdbare schot rolde over de handen van keeper Veenstra het doel in. Een schier onmogelijke opgave, maar er waren nog 40 minuten te spelen. De goed ingevallen da Silva gaf een mooi steekpassje op Patrick Amels en diens schot werd ternauwernood door doelman Kuperus met de voet gekeerd. Pech voor Zeerobben, maar even later hadden de Harlingers alle geluk aan hun zijde toen Jordy van Kampen alleen op Arjen Veenstra afstevende en de 0 – 4 leek te scoren, met een uiterste krachtsinspanning wist Veenstra met de vingertopen nog redding te brengen. Zeerobben ging va banque spelen. De vlak spelende Adnan Harhour werd vervangen door Patrick van der Veen en Jordy Torenbeek meldde zich regelmatig in de spits. Helaas moest de pas ingevallen Higor da Silva geblesseerd het veld verlaten, hij werd vervangen door Albert Beuker. Kansrijke vrije trappen waren vandaag ook niet aan Zeerobben besteed. Een gemakkelijk gegeven penalty in de slotfase gaf Jordy Torenbeek de gelegenheid om de spreekwoordelijke eer te redden. De winst ging terecht naar het sterk verjongde team van trainer Mark Bosma.

Hoge verwachtingen waren er na een succesvolle oefenperiode. De eerste tik werd vorige week door  Nijland al uitgedeeld. Het leek wel een vervolg daarvan, met dit verschil, dat het in deze wedstrijd wel om de eerste punten in de competitie ging. Uithuilen en opnieuw beginnen, er zijn nog 25 wedstrijden te gaan.

Opstelling  Zeerobben: Arjen Veenstra, Reinier van der Stap, Chekina Nzoko, Jordy Torenbeek, Allard Sym  Sprenger, Adnan Harhour ( 57e min. Patrick van der Veen ), Dylan Drent, Gideon Vellinga, David van der Pol (45e min. Higor da Silva ) (Albert Beuker 71e min. ), Frank ten Hoeve, Patrick Amels