Sport

La Bouillonante, voor Chris Douwsma en Herman Geritz, trail van

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - Deelnemen aan La Bouillonante in Belgi? was een van de grote wensen van Chris Douwsma uit Harlingen en Herman Geritz uit Midlum. Deze trail is zeer zwaar te noemen vanwege de afstand van 56 kilometer en 2400 hoogtemeters! Wat zeer uniek is aan deze trail is de start op de binnenplaats van een kasteel, die boven op een heuvel ligt met zicht op de stad Bouillon. Beide mannen waren een dag van te voren naar Zuid-Belgi? afgereisd, waar het die dag zelfs 25 graden was geweest.

In een grote tent bij het kasteel werden de startnummers alvast opgehaald om de volgende dag geen stress daarvoor te hebben daar de start al om 8.30 uur zou zijn. In La Forêt werd overnacht in een Bed and Breakfast om goed uitgerust aan de start te staan de volgende morgen. Die ochtend was het echt weer zoals zo vaak in de Ardennen, vochtig, enigszins mistig en licht miezerig. Rondom het kasteel was het al behoorlijk druk met trailers, supporters en mensen van de organisatie en in de grote tent werd nog snel een bak koffie naar binnen gewerkt. Dan mocht men op vertoon van het startnummer het kasteel in via de hoofdpoort naar een binnenplein. De briefing in het Frans werd voor lief genomen we zouden wel zien wat er kwam. Dan om 8.30 de start en via een donkere tunnel het kasteel uit op weg voor 56 ongetwijfeld lange en zware kilometers. Nog uitgezwaaid door de supporters en de muziek van de trommelaars rond het startgebied ging het naar beneden naar de oevers van de Semois.

Al snel zien we het eerste obstakel opduiken, een flinke steile klim omhoog waar je door de drukte zelfs een tijdje moet wachten voordat je omhoog kunt. Het is een prachtig gezicht van bovenaf om al die lopers naar boven zien te zwoegen. In het eerste uur is het een afwisseling van klimmen en dalen door het bos met als hoogtepunt het passeren van een grote rotspartij die moeilijk te nemen is doordat deze spekglad is. In het frans noemen ze dat tres glissant. Dan gaat het naar de eerste verzorgingspost, die enorm goed en gevarieerd is uitgerust met o.a. fruit, winegums, zoute pinda’s, mueslirepen, cola, water of koek. Inmiddels is het mooi droog geworden en is er een aangename temperatuur om te lopen. Chris is inmiddels bij Herman weg gelopen, die voor een eigen tempo heeft gekozen, aan de finish zullen ze elkaar vast wel weer zien. Dat het niet snel gaat vanwege de vele klimmen blijkt uit een tempo van ongeveer 7 à 8 kilometer per uur.

Een enorm zwaar stuk is dat gedeelte van het parcours langs de Semois waar je al stijgend en dalend onder en over boomstammen en rotspartijen moet en ook moet je soms half vergane ijzeren trappetjes nemen om omhoog of naar beneden te gaan. Ook hangen er soms touwen waar je jezelf aan vast moet houden om af te dalen. Zo gaat het naar de derde verzorgingspost op 43 kilometer in Frahan waar je binnen een bepaalde tijd moet zijn om de trail te kunnen vervolgen. Chris en Herman weten dit te halen zonder dat ze dat van elkaar weten. Dan over de brug de Semois over en dan sta je voor The Wall. Het gaat hier 700 meter en 200 hoogtemeters steil omhoog. Eerst heb je nog iets van een pad maar dan moet je via bomen en wortels omhoog zien te komen! Boven gekomen steek je de weg over en volgt er eindelijk een iets gemakkelijker stuk om te lopen door het bos. Herman zit er eigenlijk al helemaal doorheen maar ja hij moet nog dik 12 kilometer.

Chris is al ver voor hem uit en heeft alles goed doorstaan. Na het passeren van weer een mooi pad langs rotspartijen staat de trailers weer een enorm steile klim te wachten waar je nauwelijks grip hebt vanwege de spekgladde ondergrond. Herman weet hier met de grootst mogelijke inspanning boven te komen maar het lukt. Dan gaat het weer richting de Semois maar nu is er geen brug! De trailers moeten via een touw dwars door het koude water, je zakt er tot je middel in. Gelukkig is de zon gaan schijnen en droog je snel weer op. Na weer wat klim- en daalwerk kom je voor de tweede maal bij de rivier en weer er doorheen.

Gelukkig is het hier minder diep en rustiger. Na nog twee beklimmingen en enkele stukken bos kom je eindelijk uit bij de weg naar de finish boven bij het kasteel. Dus nog een keer omhoog via enkele trappen langs het standbeeld van Godfried van Bouillon en de finish op het platform in de grote tent. Chris heeft ondanks het zeer zware parcours prima gelopen en heeft de ruim 56 kilometer volbracht in een tijd van 7.45.48, Herman is blij dat hij de finish gehaald heeft en heeft er 9.57.31 voor nodig gehad. Wat was dit een geweldig mooie maar ook zeer zware trail. Een compliment voor de organisatie die werkelijk een schitterend parcours hebben uitgezet.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda