Voetbal

Jeugdjournaal Zeerobben

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Het is even wennen voor de voetballiefhebbers. Het is inmiddels begin september en er is nog geen competitiewedstrijd gespeeld. Voor het eerst start de competitie dit seizoen pas eind september, 23 september om precies te zijn.

De voetbalbond heeft ervoor gekozen om de competitie later te laten beginnen en dus ook de bekercompetitie pas deze week van start te laten gaan. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de zomervakanties in Noord pas net ten einde zijn. Het geeft de clubs wat meer lucht om de zaak weer op de rails te krijgen. Bij Zeerobben lijkt alles alweer vol in bedrijf als je het Oostersportpark bezoekt. Op alle velden wordt er alweer volop getraind en de nodige beker- en oefenwedstrijden worden daar tussendoor ook nog eens gespeeld. Nu alweer een enorm gepuzzel voor de wedstrijdsecretaris.

Zeerobben gaat de competitie van start met weer een groot aantal jeugdteams. Ook dit jaar komt de club bij JO19 met twee teams uit en dat is een goed teken. Verder komen bij de junioren zowel de JO17 als de JO15 groep met drie teams uit. Bij de pupillen is er het een en ander veranderd. Bij JO13 speelt Zeerobben met vijf teams in competitieverband. Bij de JO11 is dat zeven en bij JO9 vier teams. Nieuw is de groep JO8. Deze groep speelt dit seizoen net als de spelers van JO9 op een kwart veld 6 tegen 6. Volgens de KNVB ontstaat hierdoor meer balcontact hetgeen beter is voor de ontwikkeling van de spelers. Ook is er geen scheidsrechter meer aanwezig maar een spelbegeleider. Die grijpt alleen in als de spelers er zelf niet meer uitkomen. Deze proef van de KNVB gaat drie jaar duren en zal volgend seizoen ook voor de 10-, 11- en 12-jarigen ingevoerd worden. Het vergt de nodige aanpassingen binnen de club maar Zeerobben heeft aan het eind van het vorig seizoen reeds geoefend met dit nieuwe systeem en zich laten voorlichten door afgevaardigden van de KNVB.

Het succes van de vrouwen op het EK zal weer veel meiden doen besluiten om ook te gaan voetballen. Bij Zeerobben zijn de meiden al goed vertegenwoordigd. Naast een MO19-team en twee MO15-teams is er ook nog een MO13-1 en een MO11-1. Zeerobben hoopt dat ook deze groep zal blijven groeien.

Naast al deze teams spelen natuurlijk de Waddenrobkes ook nog eens hun eigen onderlinge competitie (Worldleague) op de zaterdagochtend. Met de komst van de nieuwe hoofdjeugdsponsor Assurantiekantoor Froonacker is er een mooie “arena” gebouwd waar de Waddenrobkes wekelijks hun wedstrijdjes spelen.

Zo’n grote jeugdafdeling vergt uiteraard een goede communicatie. Naast het dagelijks bestuur zijn er binnen de jeugdafdeling leeftijd coördinatoren werkzaam die veel contact met de trainers en leiders hebben en daar waar nodig kunnen assisteren. Daarnaast heeft Zeerobben dit jaar een hoofd jeugdopleidingen aangesteld. Met de komst van Koos Heising wil de vereniging een volgende stap zetten in de verdere professionalisering van de jeugdopleiding om daarmee de stap van de jeugdafdeling naar de senioren kleiner te maken.

Of dit ook allemaal gaat lukken zal de komende jaren moeten gaan blijken. Eerst zal de bekercompetitie afgewerkt moeten worden. Vervolgens zal op 23 september aanstaande de competitie voor alle teams van start gaan.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda