Sport

Jeugdige roeiers binden strijd aan met elementen

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN ? Op vrijdag 6 mei vindt de 42e editie van de HT-Race voor roeisloepen plaats. Een enerverende wedstrijd met roeiers uit het hele land. Vele deelnemers hebben deze monstertocht al eerder geroeid en weten wat hen te wachten staat. Twee Harlinger jeugdteams van roeivereniging ?Okke Hel? doen voor de eerste keer mee.

De jeugdteams bestaan nu zo’n anderhalf tot twee jaar. “We hebben een dames- en een herenploeg”, zegt Martine Haan, stuurvrouw bij de jongens. “Het zijn jongens en meiden van 15 en 16 jaar. De stuurman bij de meidenploeg is Simon Koornstra. We willen graag verjongen en de jeugd een kans te geven. Wij worden allemaal ouder en het zou zonde zijn dat deze tak van sport zou verdwijnen. Wij hopen dat andere roeiverenigingen in het land zich ook gaan inspannen om de jeugd voor deze sport te interesseren.”

De jongens en de meiden zijn in ieder geval enthousiast over hun sport. Terwijl Hellen Touwslager de speciale HT-courant uitdeelt, laat ze weten dat het een hechte vriendenclub is geworden. “Zowel bij de meiden als de jongens. Ook buiten het roeien om hebben ze veel contact.”
Normaal gesproken wordt er twee keer in de week getraind. Met de HT in zicht is dit opgevoerd naar drie keer per week, op zondag, dinsdag en donderdag. Is dit te combineren met andere hobby’s? Hellen denkt van wel. “Sommige meiden zitten op hockey en eentje zelfs op kickboksen. Maar de roeitrainingen worden bijna nooit overgeslagen.” Hoe zien de dames de wedstrijd tegemoet? Fleur Neeleman uit Wijnaldum laat weten er een beetje tegenop te zien. “We weten natuurlijk niet wat er op ons afkomt. We horen verhalen van anderen dat je onderweg drie keer dood gaat. Maar collegaroeiers spreken ons de nodige moed in. We hebben er in ieder geval heel veel zin in.”

Tjalling van der Zee hoort de verhalen glimlachend aan. Vanuit zijn bedrijf Van der Zee Marine Service sponsort hij het meidenteam. Tjalling is pas terug van een vijf maanden durende zeereis. Zijn belevenissen waren regelmatig in dit blad te lezen. “Ik heb er wel vertrouwen in”, zegt deze Harlinger zeebonk. Hij juicht de inspanningen van het bestuur om jeugd aan te trekken van harte toe. Jongens of meiden vanaf 14 jaar die geïnteresseerd zijn in de roeisport, kunnen contact opnemen via okkehel@xs4all.nl.

 

 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda