Sport

Internationaal schaakmeester Migchiel de Jong geeft masterclass

Door Jeroen Pietersma
Onder de naam F- Pion spelen de schaakclub de Pion uit Harlingen en schaakclub Franeker al geruime tijd als combinatie met twee, soms drie teams in de externe competitie van de Friese schaakbond (FSB). Alleen door de krachten te bundelen kan het eerste team van de F-pion zich handhaven in de hoogste klasse van de FSB. Het eerste team speelt al jaren in de middenmoot van de promotieklasse van de FSB en dreigde twee jaar geleden bijna te promoveren naar de landelijke klasse. Dit seizoen heeft het eerste team het zwaar, zeker nu in 2016 minimaal twee teams degraderen.

De meeste Harlingers spelen mee in de interne competitie van Franeker en twee van hen, Cees Banning en Evert Woudstra, doen elk jaar volop mee aan de strijd om het kampioenschap van schaakclub Franeker.
Schaakclub Franeker heeft ook een levendige jeugdafdeling. De meervoudig kampioenen Theo Tops en Herman Bergsma geven op donderdagavond les aan kinderen vanaf zes jaar. Gold er vorig jaar voor de jeugd nog een ledenstop, dit jaar is er weer voldoende plek voor jeugdspelers. Tops en Bergsma geven les volgens de stappenmethode. De stappenmethode is een lesmethode om kinderen te leren schaken, van beginner tot een hoog niveau. Een aantal van de jeugdleden ontwikkelen zich in korte tijd zo sterk, dat ze een vaste waarde kunnen worden voor het eerste team. Helaas voor de clubs vliegen deze talenten veelal op hun 17e uit naar clubs in universiteitssteden. Momenteel geven huidig clubkampioen Herman de Vries en Theo Tops ook les aan de plusklas van de PCBO Noord-West Friesland. Er zijn plannen om dit uit te breiden naar meerdere basisscholen.
Donderdag 25 februari organiseert schaakclub Franeker een masterclass gegeven door Fidemeester Migchiel de Jong. Migchiel de Jong is een sterke Friese schaakmeester en al sinds mensenheugenis Fries kampioen. Deze masterclass is ook toegankelijk voor niet-leden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van schaakclub Franeker: www.schaakclubfraneker.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda