Voetbal

Het succes van de Waddenrobkes

Door Jeroen Pietersma
HARLINGEN - De jeugdafdeling van Zeerobben is alweer vijf jaar geleden begonnen met de invoering van een eigen competitie voor 5- en 6-jarigen, voor zowel jongens als meisjes. Begonnen met ongeveer vijftien kinderen is deze competitie inmiddels uitgegroeid tot een ?internationale landencompetitie? onder de naam Waddenrobkes waaraan nu al meer dan vijftig kinderen deelnemen. Het blijkt een schot in de roos voor zowel de kinderen als ook de ouders, de overige familieleden en Zeerobben. Dat blijkt elke zaterdagochtend weer als om exact 9.00 uur alle teams zich voorstellen aan het talrijke publiek middels de vlaggenparade.

Alweer zes jaar geleden werden de eerste voorbereidingen getroffen. Mede dankzij de initiatieven van de toenmalige hoofdtrainer Koos Heising en Siep Lieffering werden de eerste contacten gelegd met de voetbalvereniging LSC uit Sneek. Daar was men reeds gestart met een soortgelijke competitie voor 5- en 6 –jarigen hetgeen in de stad Sneek toen al een groot succes bleek. De delegatie van Zeerobben was er snel uit. Een soortgelijke competitie in de stad Harlingen moest uiteindelijk een soortgelijk succes opleveren.
In het seizoen 2010-2011 werd er na een aantal trainingen met ongeveer twintig kinderen een start gemaakt met de eerste landencompetitie. Al snel bleek dat Zeerobben een gouden formule in handen had. Elke week voetballen in het eigen ‘stadion’ van de Waddenrobkes op dezelfde tijd. Om 9.00 worden de teams middels een heuse vlaggenparade aan het publiek voorgesteld. De dienstdoende speaker stelt elke speler/speelster aan het publiek voor. Elk team vertegenwoordigt een land en heeft een eigen bondscoach.

Oostersportpark
Voor zowel de ouders als de opa’s en oma’s en overige familieleden zijn de afspraken helder. Geen uitwedstrijden maar elke week op het vertrouwde Oostersportpark. Er wordt getracht om de teams allemaal op gelijke sterkte in te delen. Een team bestaat uit maximaal vier spelers die op een klein veldje (zonder keeper) een partijtje tegen een ander team spelen. Niet meer voetballen tegen jongens of meisjes die al twee jaar ouder zijn maar tegen leeftijdgenootjes spelen. Geen uitslagen meer van 13-0 maar meer gelijkwaardige teams die tegen elkaar spelen met soms een overwinning en soms een verliespartij. Door de kleine afmetingen van de veldjes zijn er veel balcontacten en sta je niet meer zo geïsoleerd als op een groot veld. Elk team heeft ook een eigen vaste begeleider. Zeg maar een bondscoach. De bondscoach begeleidt de teams en enthousiasmeert de kinderen. Het is dan ook logisch dat het plezier bij de kinderen voorop staat.

Na afloop van elke speeldag worden de standen verzameld die een dag later op de website van de club gepubliceerd worden. Vaak worden daarbij de foto’s van die dag toegevoegd. Er worden elk seizoen twee competities gespeeld. Een voorjaars- en najaarscompetitie die synchroon loopt met de reguliere competities die door de KNVB georganiseerd worden. Voordeel hier is dat er naar eigen inzicht afgeweken kan worden van de planning. Tijdens de vakanties kan er makkelijk geschoven worden met de wedstrijden. Zo zijn de kinderen gedurende de meivakantie (1 en 9 mei) vrij. De najaarskampioen wordt in oktober bekendgemaakt en de voorjaarskampioen in de maand mei. Alle kinderen ontvangen dan een blijvende herinnering aan deze competitie. Voor het winnende team van de landencompetitie is er een bokaal die elke speler een tijdje mee naar huis en school mag nemen. Naast de prijsuitreiking van de competitie wordt ook de winnaar van penalty-bokaal bekend gemaakt. Na afloop van elke speelronde worden er door elke speler/speelster drie strafschoppen genomen. De winnaar ontvangt uiteindelijk de penaltybokaal en mag ook nog eens deelnemen aan de Tinus Booij Penaltybokaal die jaarlijks tijdens de familiedagen georganiseerd wordt.

Vrijwilligers
Het succes van dit alles wordt mede bepaald door de inzet van de vele vrijwilligers. Naast de wedstrijden op zaterdag wordt er namelijk elke woensdagmiddag getraind in het ‘stadion’ van 17.00 tot 18.00 uur. Een groot aantal trainers staat wekelijk klaar om de jongste talenten de eerste basistechnieken van het voetballen bij te brengen. Daarnaast is er natuurlijk ook tijd voor ontspanning en wordt er steeds gezocht naar alternatieven. Zo werd er afgelopen week een soort van voetbaltienkamp voor de kinderen georganiseerd. Niet alleen ouders maar ook steeds meer studenten helpen de organisatie bij de verzorging van de trainingen. De jeugd leert de jeugd. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten.

Voor het eerst is er dit jaar tijdens de winterstop een wintercompetitie georganiseerd in de Waddenhal. Vanwege ruimtegebrek werd er wekelijk niet op de zaterdagochtend maar op de donderdagmiddag een landencompetitie georganiseerd. Daarnaast worden er gedurende de wintermaanden op de zaterdagochtend een aantal onderlinge zaalvoetbaltoernooitjes georganiseerd zoals ook voor de overige leeftijdsgroepen gebeurd. Ook hier is het enthousiasme groot.
De competitie van de Waddenrobkes is niet meer weg te denken op de zaterdagochtend bij Zeerobben. Steeds meer mensen weten de weg te vinden richting het Oostersportpark. Maar er blijkt ook serieus bestaansrecht voor deze nieuwe competitie. Vorig seizoen namen al vijftig kinderen deel aan dit gebeuren en ook dit seizoen is de teller de vijftig al gepasseerd. Veel kinderen besluiten om na het behalen van het zwemdiploma te starten als Waddenrobke bij Zeerobben.

Doorstromen
Na een seizoen (of twee) kunnen de kinderen doorstromen naar de F-pupillen. Het blijkt nu dat die overgang veel soepeler verloopt dan in het verleden. De F-pupillen doen het goed binnen de club. Logisch ook want de doorstroming gaat een stuk soepeler. De basistechnieken zijn immers als bijgebracht en verder uitbouwen wordt dan gemakkelijker in de F-pupillen waar de kinderen twee maal per week gaan trainen. Kinderen die er aan toe zijn stromen door richting de F’jes en kinderen die nog niet zo ver zijn kunnen nog een heel of half seizoen bij de Waddenrobkes spelen.
Op zaterdag 16 mei gaat de competitie voor deze enthousiaste groep kinderen weer verder. Op zaterdag 23 mei aanstaande wordt dan de laatste speelronde gespeeld en zal na afloop de grote prijsuitreiking plaatsvinden op het terras van het clubhuis. Ook zal dan de winnaar van de penalty-bokaal bekend worden gemaakt. In het najaar werd Italië kampioen en won Hidde Leguyt de penaltybokaal. De winnaar van de voorjaarscompetitie is nog niet bekend. De competitie is razend spannend en kan nog alle kanten op. Belangstellenden kunnen te allen tijde een kijkje nemen bij zowel training als wedstrijd en dan leert de praktijk dat een dag later de eerste voetbalschoenen gekocht moeten worden. Voetballen bij de Waddenrobkes werkt aanstekelijk en is leuk of ‘chill’ zoals de jeugd zelf zegt.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda