Sport

Herman Geritz geniet van prachtige Cauberg Trail

Door Jeroen Pietersma
Een mooier gebied in Nederland om een trail te organiseren als in Zuid Limburg kun je haast niet voorstellen. De Cauberg in Valkenburg is bekend door de Amstel Gold Race maar kan aan de achterzijde over onverharde paden uitstekend belopen worden. Daarachter ligt nog genoeg bosgebied om een trail parcours uit te zetten over bijna dertig kilometer.

Afgelopen zaterdag organiseerde men vanuit de bekende Limburgse toeristen plaats de vierde Cauberg Trail. Men had een ideaal start en finish gebied gecreëerd rond zwembad en fitness centrum de Polfermolen. Herman Geritz uit Midlum zou voor de langste afstand kiezen want hij zag deze trail als uitstekende voorbereiding voor de komende Ardennen trail La Bouillonante. Onder prima lente temperaturen werden om 10.45 280 trailers weggeschoten voor de langste afstand, totaal waren er 882 deelnemers.

Via een kort stukje asfalt over de Plenkertstraat moest men aan de achterkant de Cauberg op, dus gelijk klimmen geblazen. Kort hierna volgde een lange klim vals plat omhoog en daarna was het vijf kilometer omhoog en omlaag naar de Geul over de Wolfsdriesweg. Wat opviel zijn de prachtige uitzichten tussen de bomen door op Hotel Kasteel Geulzicht, La Caverne de Geulhem en later ook op Maastricht met op de achtergrond de Sint Pietersberg.
Rond tien kilometer liep men voor de eerste keer door het dorp Berg met zijn typerende huizen. Ook moest er via een ijzeren trap omhoog geklommen worden en bij kilometer dertien liep je langs de prachtige Geulhemergroeve wat van bovenaf een prachtig gezicht heeft. Kort daarna enkele kilometers met fraaie singletracks en glooiende klimmetjes. Herman kiep prima en genoot van elke kilometer. Rond kilometer twintig loopt men even een andere lus waar even flink geklommen moest worden over een grasheuvel. Hierna weer veel pittig klimmen en dalen (totaal waren er 594 hoogtemeters en 602 meter daling) en anderhalve kilometer voor de finish was er nog een beklimming van een houten trap met 139 traptreden. Hier voelde men wel even de spieren verzuren maar Herman kwam goed boven. In het laatste stuk kon er zelf nog iets versneld worden en in 3 uur 13 minuten werd de finishlijn gepasseerd.
Wat was dit een prachtige trail, een van de mooiste door Herman gelopen. Super organisatie, uitstekende verzorging en een goed aangegeven parcours.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda