Harlingen boekt zwaarbevochten overwinning

JUBBEGA - Voor fc Harlingen stond zondag de vierde achtereenvolgende uitwedstrijd op het programma. Deze keer reisden de mannen van trainer Duco Mulder af naar het altijd lastige Jubbega. Doelman Tetze Helvrich bleek nog niet voldoende hersteld van zijn blessure van vorige week, hij werd vervangen door de prima keepende Vincent v/d Werf. Ook kon er weer een beroep worden gedaan op Stefan Adema en Jorge Pirez, waardoor Harlingen met een zeer representatief elftal kon aantreden.

Harlingen kwam voor drie punten, maar ook Jubbega kon de punten goed gebruiken, dus alle ingrediënten voor een mooie wedstrijd. In de eerste helft waren beide teams aan elkaar gewaagd. De eerste mogelijkheid was na tien minuten voor de thuisploeg, maar de Harlinger goalie had geen problemen met de kopbal. Niet veel later kreeg Harlingen een vrije trap op een mooie plek, maar deze ging via een Jubbegaaster maar net naast. De gasten kregen meer kansen. Halverwege de eerste helft was er een prima opgezette aanval van Harlingen. De bal kwam voor de voeten van Nils Podt en die zag zijn inzet via de vingertoppen van de keeper over het doel gaan. Jubbega kwam er af en toe ook gevaarlijk uit, maar dan was het Vincent v/d Werf die alert reageerde en het doel schoon hield. Op slag van rust werd Jorge Pirez onreglementair afgestopt en kreeg Harlingen een vrije trap. Deze werd door Ane Schaap perfect op het hoofd van Stefan Adema geplaatst en die kopte de bal hard tegen de touwen. De 0-1 stond op het scorebord en dat was niet onverdiend. Dan ga je dus met een lekker gevoel de rust in.

De tweede helft was meer een kwestie van overleven dan van goed voetbal. Harlingen speelde slordig, Jubbega schuwde de duels niet en ook de dienstdoende scheidsrechter leek het duel niet helemaal in de hand te kunnen houden, waardoor de wedstrijd er niet vriendelijker op werd. In de zeventigste minuut leek Jubbega de stand gelijk te trekken, maar de scheidsrechter zag een overtreding op de Harlinger doelman en keurde het doelpunt af. Hierdoor begon Jubbega nog meer te mekkeren en te duwen en mocht het blij zijn dat ze het einde van de wedstrijd met elf man haalden. Zeven minuten voor het einde kreeg Harlingen een vrije trap na de zoveelste overtreding van Jubbega. Ane Schaap ging weer achter de bal staan. Hij vond Jorge Pirez die de 0-2 binnen kopte. Harlingen leek de buit binnen te hebben, maar moest nog billenknijpen toen de thuisploeg in blessuretijd de 1-2 maakte en in de slotsecondes nog de lat raakte. Na het laatste fluitsignaal was de opluchting groot.
Het ging moeizaam, maar de mannen boekten wel een heel belangrijke overwinning. Volgende week speelt het vlaggenschip weer eens een thuiswedstrijd. Tegenstander is dan ONB uit Drachten. Ook dan telt alleen de winst. Aanvang van dat duel is 14.00 uur.