Harlingen blijft derdeklasser na zege

HARLINGEN - Het vlaggenschip van fc Harlingen had in haar laatste thuisduel afgelopen zondag tegen Warga de kaarten in eigen hand. Bij winst verzekerden de mannen van trainer Duco Mulder zich van een langer verblijf in de derde klasse. Ondanks dat het duel om twee uur 's middags begon, stond de thuisploeg bij het beginsignaal van scheidsrechter J. Bosch nog te slapen, want Warga kon vanaf de aftrap zo doorlopen en de score openen.

Nog voor de klok op twintig seconden stond, was het al 0-1. De schade had nog groter kunnen worden toen Warga in de vijfde minuut op de lat kopte. Een goede loopactie en voorzet van Jorge Pirez op Niels Vlottes zorgde al in de zevende minuut voor de gelijkmaker. Na twintig minuten kwamen de ouwe seunen op een 2-1 voorsprong, nadat Patrick v.d. Waard een prima aanval afrondde en z'n eerste doelpunt in het eerste elftal maakte. Lang kon Harlingen niet van deze voorsprong genieten, want vijf minuten later werd er zwak verdedigd en kon Warga simpel 2-2 maken. Sander Zeilmaker kreeg na een half uur spelen een forse beuk van een tegenstander en deze kwam nog goed weg met slechts een gele kaart. In de 36e minuut kreeg Warga een vrije trap en deze werd de zestien ingebracht en bij de tweede paal binnen gekopt. De grensrechter had echter gezien dat de speler buitenspel stond, maar de scheidsrechter ging hier niet in mee en dus keek Harlingen andermaal tegen een achterstand aan, 2-3. Vlak voor rust stoomde de thuisploeg weer op naar het vijandelijk doel. Warga stopte de aanval abrupt met een overtreding binnen de beruchte lijnen. De scheidsrechter kon niets anders dan een gele kaart en een strafschop toekennen. Voor Wargaaster Arjen Wielenga zijn tweede gele kaart en die kon alvast douchen. Jorge Pirez verzilverde de strafschop en dus was de stand weer gelijk: 3-3. De Harlingers gingen zelfs met een 4-3 voorsprong aan de thee, nadat Jorge een voorzet van Sander Zeilmaker tegen de touwen schoot. De doelpunten vielen in de eerste helft als rijpe appels uit de boom, maar het spel zou in de tweede helft wel beter moeten.

Na de rust begon de thuisploeg feller en al snel kon Niels Vlottes een op maat gegeven voorzet binnen koppen, maar de Wargaaster goalie redde ternauwernood. Vijf minuten later was het opnieuw Jorge Pirez die perfect voorgaf op Sander Zeilmaker die de 5-3 aantekende. Het resterende deel van het duel was eerder spannend dan goed en er werd niet meer gescoord. Wel was er nog een noemenswaardige wissel vijf minuten voor tijd. Niels Outhuyse speelde zijn laatste duel voor het eerste elftal en werd vervangen door Mateusz IJpe.

Door deze overwinning speelt Harlingen ook volgend seizoen in de derde klasse en kan men volgende week in het laatste competitieduel in en tegen Franeker zonder druk spelen, maar heeft nog wel een appeltje te schillen met de oosterburen. Er werd thuis namelijk vrij kansloos verloren. Het duel begint zondag om 14.00 uur.