Sport

Harde wind tijdens afsluitingsdag jeugdzeilen HWSV

Door Jeroen Pietersma
Het is alsof de jeugdzeilers van de Harlinger Watersportvereniging dit jaar een abonnement hebben genomen op harde wind tijdens de zeilcursus voor 7- tot 12-jarigen in Optimisten en Laerlings. Zo ook op de traditionele afsluitingsdag op de Galamadammen afgelopen zondag. Prachtig zonnig weer, op de schaal van Beaufort hadden er twee strepen minder wind mogen staan?

Tekst en foto: Peter Hans

Het begint met het inladen van een aantal Optimisten in de door Laro 4x4, importeur van terreinwagens uit Harlingen beschikbaar gestelde overdekte trailer. Instructeurs en ouders, allen vrijwilligers die het jeugdzeilen een warm hart toe dragen, helpen hierbij. Zondagochtend verzamelen op de groenstrook bij de Galamadammen. De opkomst is groot. Beachshelters en een partytent worden opgezet en een aantal motorboten arriveert. Er blijken grote hoeveelheden etenswaren, taart en limonades meegebracht te zijn die ruimschoots worden uitgedeeld. Binnen de kortste keren vormt zich een grote kring mensen die zich uitstekend vermaken. Het is een zeer sociaal gebeuren waarbij veel mag en niets moet. 

Een door de HWSV gehuurde Polyvalk wordt in Koudum opgehaald. De bemanning van de Polyvalk krijgt de eerste douches buiswater tijdens de overtocht van Koudum naar de groenstrook. Instructeurs zijn druk bezig om de tuigjes van de Optimisten te reven. Na een proefvaart blijkt er voor de kinderen te veel wind te staan dus wordt besloten om het zeilen met de Optimisten maar achterwege te laten. Veiligheid voor alles! 

De HWSV organiseert al vele jaren in het voorjaar  zeilcursussen om jeugdigen de eerste beginselen van het zeilen bij te brengen in voornoemde bootjes. De eerste lessen worden gegeven op de singels van Harlingen om later het vaargebied te verleggen naar het Van Harinxmakanaal. Voor de jeugd van 12 tot 16 jaar beschikt de HWSV over een Polyvalk waarin les wordt gegeven. Vanaf medio april tot eind juni worden drie avonden per week, verdeeld over leeftijdscategorie en ervaring de lessen gegeven. Instructeurs en ouders helpen bij het op- en aftuigen van de bootjes.

Van de Polyvalk wordt druk gebruik gemaakt. Aan het roer ervaren instructeurs. Ouders waarvan enkelen nog nooit hebben gezeild krijgen letterlijk een doop. Na een tochtje zijn de meeste kapsels verworden tot een warrige hoop. Het is machtig zeilen en een aantal ouders, maar ook oudere jongeren die al vele jaren bij het jeugdzeilen zijn betrokken, vragen of er ook voor hen volgend seizoen een zeilcursus georganiseerd kan worden. Deze mogelijkheid bestaat inderdaad, omdat de HWSV sinds kort over een zeewaardig kajuitzeiljachtje beschikt. Het bestuur van de HWSV is zich nog aan het beraden hoe een en ander in het vat te gieten om ook deze cursus tot een succes te maken. Het vaargebied kan door dit scheepje aanzienlijk worden vergroot. Bij de HWSV zijn leden aanwezig die bevoegd zijn om een dergelijke cursus te mogen geven. Theorieles en praktijk evenals bootonderhoud kunnen in deze cursus worden samengevoegd.
Aan het eind van de middag wordt alles weer opgeruimd en met de vraag ‘Volgend jaar weer?’ kan de organisatie jeugdzeilen HWSV terugzien op een zeer geslaagde afsluiting van het seizoen. Volgend seizoen graag wat minder wind is het verzoek aan de weergoden!

|Doorsturen

Buienradar



Agenda